Premieră în Neamț! Consiliului Județean permite accesul animalelor de companie în instituție

0

Consiliul Județean Neamț a devenit, de astăzi, o instituție prietenoasă cu animalele de companie. Acest lucru se întâmplă după ce și Consiliul Județean Ilfov a anunțat același lucru, cu îndemnul ca proprietarii de animale să nu își lase prietenii patrupezi singuri acasă. Consiliul Județean Ilfov este vârf de lance în domeniul protecției animalelor, un aspect destul de rar întâlnit în administrațiile publice locale sau județene din România. Instituția este implicată activ, alături de partenerii săi, în campanii de sterilizări, campanii de promovare a adopției, campanii de combatere a abandonului animalelor, centre de adopții moderne și educație în școli.

Anul acesta, în luna octombrie, și președintele CJ Neamț a anunțat că având în vedere legislația în vigoare și obligațiile Consiliului Județean de a asigura protecție animalelor victime ale violenței, a fost la Bălțătești, unde a identificat un spațiu care se pretează pentru îngrijirea lor și pentru găzduirea unei clinici în care vor funcționa cabinete veterinare pentru chirurgie, sterilizare și asigurare tratamente.

„În felul acesta vom răspunde și solicitărilor primăriilor din Neamț, care în dese rânduri ne-au adus la cunoștință faptul că pe teritoriul lor administrativ există foarte mulți câini fără stăpân, care pun în pericol siguranța cetățenilor. Nu exclud nici varianta unei asocieri cu comunele din județ, pentru a gestiona împreună această problemă, prin înființarea unei asociații de dezvoltare intercomunitară. În perioada următoare vom analiza dacă spațiul identificat corespunde normativelor pentru adăpostirea animalelor victime ale violenței și a celor fără stăpân. Nu voi renunța la ideea de a le salva și da o nouă șansă la viață acestor suflete nevinovate!”, spunea Ionel Arsene la momentul respectiv.

Preocuparea instituțiilor pentru domeniul protecției animalelor într-o țară în care există legislație în vigoare de 20 de ani, dar foarte puțin aplicată și respectată, începe să devină un semn de normalitate și asumare a responsabilității și nu de plasare a problemei în curtea ONG-urilor de profil, copleșite financiar și uman de numărul foarte mare de animale rănite, bolnave sau abandonate.

Așteptăm, cu interes, și măsurile luate la nivel de muncipiu Piatra-Neamț, unde funcționează o comisie pentru protecția animalelor din luna octombrie, prin intermediul căreia ONG-urile de profil, dar și alte instituții abilitate, au venit cu o serie de propuneri concrete, urgente și necesare pentru gestionarea fenomenului animalelor fără stăpân, câini, pisici, prin campanii de sterilizare și recensământ, dar și pentru animale de talie mare care au nevoie de adăposturi specializate în caz de intervenție de urgență (click aici pentru detalii). O parte dintre propunerile făcute pot fi citite în acest memoriu – click aici.

O colaborare, în acest sens, cu Consiliul Județean Neamț și aplicată la nivel de fiecare UAT din județ ca model de bune practici ar fi utilă. Simpla capturare a animalelor și eutanasierea celor neadoptabile pe mulți bani publici nu a rezolvat și nu va rezolva problema în România.

Iată mesajul din partea Consiliului Județean, prima instituție publică din județul Neamț, din câte știm noi până la această oră, care permite accesul animalelor de companie în interior:

Animalele de companie sunt binevenite la sediul Consiliului Județean Neamț! Toți cei care ajungeți la sediul instituției noastre, având diverse probleme administrative care pot fi rezolvate de către angajații Consiliului Județean și dețineți acasă animăluțe care ar suferi din lipsa voastră, puteți veni împreună.

Începând de astăzi, Consiliul Județean Neamț este o instituție publică pet friendly! Știu din propria experiență cât suferă aceste necuvântătoare minunate când nu sunt cu stăpânii lor. Așa că vă îndemn să le faceți bucuria de a le sta alături cât mai mult!”, a declarat președintele CJ Neamț, Ionel Arsene.

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate