Prefectura Neamț redefinește noțiunea de vot secret?

1

Am văzut azi cum prefectura PNL a interpretat o plângere a consilierilor județeni PNL legată de faptul că după ce au ieșit din cabina de vot, la o ședință de consiliu județean, unii consilieri județeni PSD ar fi ieșit cu buletinul de vot neîmpăturit și ar fi lăsat intenționat să se vadă modul în care au votat.

Este amuzant să vezi din partea unei instituții precum Prefectura o astfel de interpretare. În cazul în care mai sunt și alții care nu au înțeles că votul secret se referă la ce face omul în cabina de vot, nu și după, le amintim că la fiecare alegeri există exit poll-uri. Adică există oameni care îi așteaptă pe cei care ies de la urne și îi întreabă cu cine au votat, iar aceștia dacă vor, spun, dacă nu, păstrează secretul pentru ei.

Așadar, este alegerea votantului dacă spune sau nu cum a votat că dacă ar fi interzis să devoaleze ce a votat nu ar mai exista exit-polluri. E atât de simplu. Ca să nu mai amintim că fix aceeași discuție a fost și în mandatul trecut, unde, la fel, liberalii au contestat și nu li s-a dat dreptate.

Moral suntem de acord cu ce spun liberalii. Votul nu ar trebui să se arate pentru că miroase a control politic, dar legal secretul votului este pe perioada de timp petrecută în cabină, că altfel prevedea legiuitorul ca urna de vot sa fie în cabina de vot sau se stipula o altă modalitate care să secretizeze drumul buletinului de vot din cabină la urnă.

Așadar, pe viitor, dacă se vrea, se poate vota în consiliu o procedură de vot cu urna în cabina de vot jos, ca să se vadă urna, dar să nu se poată vedea ce e pe buletinul de vot pe care îl introduce votantul.

Iosub Robert

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
1 Comentariu
  1. Stefan spune

    Dar baietii aia care filmau cu telefonul mobil votantii in CJ, de la ce partid erau?!

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate