Prefectura Neamt ne lamureste ce a fost cu poluarea si ce masuri au fost luate

2

COMUNICAT DE PRESĂ
Referitor la incidentul produs de către SC Ga Pro Co Chemicals SA Săvineşti prin depăşirea concentraţiei de amoniac în atmosferă, vă informăm:

– În data de 02.01.2013 – ora 10.00 şeful Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă al judeţului Neamţ a sesizat subprefectul judeţului, conducerile Comisariatului Judeţean Neamţ al Gărzii de Mediu, Agenţiei pentru Protecţia Mediului şi Sistemului de Gospodărire a Apelor Neamţ cu privire la existenţa unui miros puternic de amoniac în municipiul Piatra Neamţ şi localitatea Săvineşti, în paralel cu înregistrarea mai multor apeluri prin sistemul 112 privind acest fenomen.
– Agenţia de Protecţie a Mediului Neamţ a prelevat o probă momentană de 30 min., în intervalul 11,00-11,30 şi a analizat indicatorul amoniac prin metoda manuală prevăzută de STAS 10812/76. S-a pus în evidenţă valoarea de 990,98 micrograme/mc, concentraţia maximă admisibilă cf. STAS 12574/87 fiind de 300 micrograme/mc.
– Personalul Laboratorului APM Neamţ s-a deplasat în zona Săvineşti şi a prelevat o probă momentană de 30 min în intervalul 13,15-13,45 în punctul Şcoala Dumbrava Vale, comuna Săvineşti şi o altă probă în Roznov, str. Fermei în intervalul 14,30-15,00, probe ce au fost analizate ulterior în laborator. S-au obţinut rezultatele: 4245,96 micrograme/mc în punctul Şcoală şi 1243,79 micrograme/mc în Roznov. Rezultatele analizelor au fost comunicate Gărzii Naţionale de Mediu –Comisariatul Judeţean Neamţ.
– la sediul SC Ga Pro Co SA Săvineşti s-au deplasat conducerile Comisariatului Judeţean Neamţ al Gărzii de Mediu, Agenţiei de Protecţie a Mediului, Sistemului de Gospodărire a Apelor Neamţ, şeful Inspectoratului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Neamţ şi subprefectul judeţului, pentru efectuarea primelor investigaţii.
– În zona Săvineşti au mai fost amplasate două puncte de recoltare pentru probe medii de lungă durată (în intervalul 2.01.2013 ora 13.00 – 3.01.2013.ora 13.00).
– Precizăm că SC Ga Pro Co Chimicals SA Săvineşti nu a notificat nici telefonic, nici în scris despre producerea vreunui incident, aşa cum este prevăzut în Autorizaţia Integrată de Mediu nr.15/2007, revizuită în 2008.
– Din nota de constatare încheiată de Comisariatul Judeţean Neamţ al Gărzii Naţionale de Mediu reiese că în data de 2.01.2013, începând cu orele 6.00, s-a înregistrat o emisie de amoniac, provenind de la capacul coloanei de sinteză la linia 2 a instalaţiei de uree granulată. În urma analizei situaţiei,operatorul economic a luat măsura de izolare a liniei şi iniţierea procedurilor de pregătire pentru intervenţie tehnologică (prelucrarea soluţiei, depresurizarea coloanei şi desfacerea capacului pentru înlocuirea garniturii). Din datele de auto-monitorizare a calităţii atmosferei în perimetrul uzinal şi periuzinal efectuate de laboratorul de toxicologie – mediu al SC Ga Pro Co Chimicals SA, pentru probele momentane nu s-au evidenţiat depăşiri ale CMA la indicatorul amoniac.
– Cu ocazia acestui control s-au dispus operatorului economic măsuri operative privind informarea imediată a ISU „Petrodava” Neamt telefonic prin 112 şi ulterior în scris, precum şi a GNM CJ Neamţ, APM Neamt şi SGA Neamt despre orice situaţie care conduce la eliberarea în mediu a substanţelor periculoase cu potenţial de afectare a factorilor de mediu; conducerea proceselor tehnologice din cadrul societăţii astfel încât limitele la emisii să fie respectate în strictă conformitate cu cerinţele stabilite prin Autorizaţia integrată de mediu nr.15/2007; monitorizarea zilnică, timp de o lună, a emisiilor de poluanţi în localităţile potenţial afectate (Piatra Neamţ, Săvineşti, Roznov, Zăneşti, Dumbrava Roşie) şi comunicarea rezultatelor la GNM CJ Neamt, ISU Neamt si APM Neamt.

– În cursul acestei zile s-au analizat două probe momentane prelevate în municipiul Piatra Neamţ, iar valorile măsurate au fost de 52,05 şi 89,99 micrograme/mc.

– Din punctul de vedere solicitat specialiştilor Direcţiei de Sănătate Publică, cu urmările pe care le poate avea depăşirea concentaţiei de amoniac din atmosferă asupra sănătăţii, ni s-au comunicat următoarele: efectele apar după expuneri de scurtă durată, la concentraţii relativ mari de poluanţi şi pot provoca intoxicaţii acute şi agravarea afecţiunilor cronice pulmonare.

– Din informaţiile solicitate, la nivelul Serviciului de Ambulanţă Judeţean Neamţ şi al Unităţii de Primiri Urgenţe nu au fost solicitări legate de intoxicaţia cu amoniac din zona Săvineşti – Roznov în perioada 28 decembrie – 3 ianuarie a.c.

– Societatea a fost sancţionată cu amendă de 100.000 lei pentru nerespectarea prevederilor legale din autorizaţia integrată de mediu referitoare la protecţia atmosferei şi pentru că nu a anunţat de-ndată autoritatea publică pentru protecţia mediului despre producerea unor avarii, incidente în instalaţii tehnologice, conform prevederilor Legii nr. 104/2011 privind calitatea aerului înconjurător, art. 79, paragraful 4, literele a şi c. Pentru neasigurarea identificării, monitorizării şi a evaluării factorilor de risc generatori de evenimente periculoase şi nestabilirea măsurilor de protecţie împotriva efectelor negative ale acestora, fapte ce contravin prevederilor art. 75 lit. d) din Legea 481 din 2004 privind protecţia civilă, operatorul economic a fost sancţionat cu amendă contravenţională în valoare de 5.000 lei.

– Totodată, prin ordin al prefectului, o comisie mixtă de specialişti va verifica împrejurările în care s-a produs incidentul precum şi modul de respectare a condiţiilor din autorizaţia de mediu.

P.PREFECT,
SUBPREFECT
Daniela SOROCEANU

Redactia ziarpiatraneamt.ro va spune care este istoricul poluatorului :

Din Monitorul de Suceava aflam ca producatorul de ingrasaminte chimice Ga Pro Co Chemicals Savinesti a fost amendat la sfarsitul lunii februarie 2010 cu suma totala de 85.000 de lei de Sistemul de Gospodarire a Apelor si de Garda de Mediu Neamt pentru deversarea, intr-un canal de aductiune a raului Bistrita, de apa uzata cu continut ridicat de ioni de amoniu. Apa din canalul de aductiune al raului Bistrita a fost poluata cu ion amoniu NH4, iar aerul a fost poluat cu amoniac din instalatia de amoniac si instalatia de azotat de amoniu apartinand societatii Ga Pro Co Chemicals Savinesti. Pentru reducerea efectului negativ asupra apei, prin Directia Apelor Siret Bacau, s-a obtinut o suplimentare a debitului de apa tranzitat pe Canalul UHE, in ziua de 23 februarie 2010, cand poluarea a avut intensitatea maxima.

Comisarii Garzii de Mediu Neamt au declarat ca societatea nu este la primul incident de acest gen, iar reprezentantii firmei nu au notificat institutiile abilitate ca intentioneaza sa puna in functiune instalatiile respective. Pentru neincadrarea in prevederile autorizatiei de gospodarire a apelor, respectiv depasirea limitelor maxime admise la indicatorii de calitate pentru apele uzate evacuate, firma a fost sanctionata contraventional cu amenda in valoare de 35.000 de lei, conform prevederilor Legii apelor. Reprezentantii firmei nu au notificat institutiile abilitate despre faptul ca intentioneaza repornirea instalatiilor tehnologice, fapt care contravine prevederilor inserate in autorizatia integrata de mediu. Avand in vedere aceste circumstante, s-a aplicat firmei poluatoare o amenda de 50.000 de lei, amenda totala fiind de 85.000 de lei.

Un incident similar a fost inregistrat la Ga Pro Co Chemicals in 9 martie 2009, cand in apa canalului UHE Bistrita a fost masurata o concentratie de ion NH4 de pana la 5,36 miligrame pe litru, fata de o concentratie maxima admisibila de 1,026 miligrame pe litru.

Din Monitorul de Neamt aflam ca Ga Pro Co Chemicals SRL a poluat miercuri, 30 ianuarie 2008, canalul hidroenergetic de la Savinesti si pana la Uzina de apa de la Buhusi. Incidentul s-a produs in prima parte a zilei, scurgerea inregistrandu-se inca din timpul noptii, cand cativa salariati ai societatii au lucrat la repararea unui compresor. Atunci s-a scurs niste ulei de compresor care a ajuns in reteaua de ape conventional curate (pluviale), care vine de pe platforma in canal. Legislatia in vigoare prevede ca amenda care trebuie acordata in acest caz se situeaza intre 35.000 si 70.000 de lei, adica intre 350 si 700 de milioane de lei vechi. Poluatorului i se reproseaza de catre SGA atat faptul ca nu a anuntat de scurgerea pe care a produs-o si nici nu a intervenit pentru limitarea ei. Societatea Ga Pro Co Chemicals a primit o amenda cu 35.000 de lei (350 milioane de lei vechi) pentru ca a poluat apele canalului hidroenergetic Bistrita, de la Savinesti si pina la Buhusi, cu ulei industrial.

Din rapoartele anuale ale Ga Pro Co Chemicals aflam ca in decursul anului 2010 s-au inregistrat un numar de 6 sesizari si reclamatii din partea publicului privind disconfortul creat de mirosul de amoniac. În decursul anului 2010 au avut loc 12 inspectii de control din partea autoritatilor locale si regionale privind protectia mediului, in urma carora s-au trasat un numar de 30 de masuri, s-au primit 7 avertismente contraventionale, din care 4 au fost nominalizat pe cei direct raspunzatori cu functii de conducere si s-a aplicat amenzi contraventionale in valoare totala de 49.500 lei: ( pentru depasirea accidentala a concentratiei maxime admise a ionului NH4+ si NO3- din apele uzate evacuate in canalizarea conventional curata – in valoare de 42.500 lei si pentru depasirea accidentala a limitei maxime stabilite pentru emisiile de NOx determinat ca NO2 la cosul de disperdie gaze cu oxizi de azot din cadrul Instalatiei de fabricare a acidului azotic. – in valoare de 5.000 lei).

În decursul anului 2011 s-au inregistrat un numar de 8 sesizari si reclamatii din partea publicului privind disconfortul creat de mirosul de amoniac. În decursul anului 2011 au avut loc 9 inspectii de control din partea autoritatilor locale si regionale privind protectia mediului, in urma carora s-au trasat un numar de 32 de masuri, s-a primit un avertisment contraventional si s-a aplicat o amenda contraventionala in valoare totala de 5000 de lei pentru depasirea limitei pentru emisiile indicatorului NH3 .

Concluzionam opinand ca poluatorul s-a invatat cu amenzile precum prostituata cu violul iar nemtenilor nu le ramane decat sa faca ce fac de ani de zile incoace, adica sa sesizeze autoritatile care sa dea amenzi ce pot fi catalogate ca taxe de poluare atata timp cat devin periodice.
Este culmea cum in Romania oricum o dai tot statul castiga de pe urma amaratilor care raman doar cu ochii in soare . Daca cineva imi strica aerul pe care il respir , statul castiga bani din amenzile aplicate  de cei de la mediu , daca cineva se ia de mine pe strada , statul castiga bani din amenda aplicata de politie , daca cumpar alimente alterate statul castiga bani de la amenzile aplicate de OPC , daca am gunoiul in fata blocului pana la usa tot statul castiga aplicand amenzi si uite asa daca mi se intampla ceva bun statul ma impoziteaza iar daca mi se intampla ceva rau tot statul ia banii .
Oare nu ar fi normal ca sa se opreasca odata poluarea care persista de ani de zile sau cel putin sa nu ne mai prefacem ca ne pasa de poluare si sa infiintam o taxa pentru cei care distrug aerul si sanatatea oamenilor si sa nu mai platim si salariile celor de la mediu sa se tot deplaseze sa dea amenzi .
Ar fi interesant sa ne spuna cei de la mediu cam cate sute de reclamatii trebuie sa primeasca de la nemteni ca sa opreasca poluarea sau si aici e fara numar ?

Iosub Robert

 

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
2 Comentarii
  1. razvan spune

    La cum le pute gura la autoritati, logic ca nici mirosul de amoniac nu-l simt. Caltaborsii de sarbatori si-au facut datoria…Pofta mare in continuare sefi ai orasului si spor la furat.

  2. Spartacus spune

    Nu cred că se poate „opri” poluarea așa ușor. Există legislație clară și în direcția asta. Iar în țara asta, legea îi apără pe contravenienți mai mult decât pe păgubiți, din păcate.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate