Prefectul judeţului Mihai Archip a condus astăzi, ultima şedinţă din acest an a Colegiului prefectural

0

Agenda de lucru a întâlnirii a avut ca teme o informare privind evoluţia economică a judeţului Neamţ în ultimii trei ani, prezentarea filmului „Delta de la munte” şi bilanţul activităţii Colegiului prefectural din anul 2010.

Astfel, informarea scoate în evidenţă performantele economice ale judeţului Neamţ într-o evoluţie paralelă cu criza şi le corelează cu schimbările economice şi sociale profunde şi cu fenomenul de globalizare. Evoluţia economică a judeţului Neamţ urmează evoluţiile mediului de afaceri de la nivel naţional şi cuprinde elemente de impact şi sensibilitate legate de competitivitate, politici de susţinere şi promovare, oportunităţi, programe de finanţare, includerea în lanţuri de furnizori sau în clusteri, etc.

Ca puncte tari ale mediului economic nemţean se pot remarca următoarele: situarea economiei judeţului Neamţ la media nivelului de dezvoltare a Regiunii Nord Est (locul 3 din 6 judeţe), predominarea activităţilor comerciale, iar cele legate de exploatarea resurselor primare se dezvoltă în continuare pentru valorificarea în scopuri naţionale şi pentru export. Deasemenea, agricultura reprezintă o pondere importantă reflectând o diversificare foarte largă a domeniilor abordate şi orientate spre performanţă, nivelul cifrei de afaceri şi a profitului având valori ridicate ceea ce denotă un interes ridicat pe piaţă. Sectorul construcţiilor este susţinut pe segmentele: construcţii de clădiri, construcţii speciale, lucrări de geniu civil. Dintre ramurile industriei prelucrătoare sunt reprezentative industria lemnului, industria alimentară, industria textilă, prelucrarea cauciucului şi a maselor plastice. În ceea ce priveşte dezvoltarea turismului se observă în prezent un interes crescut  prin apariţia unor firme noi. Domeniul serviciilor este în progres continuu mai ales pe sectorul terţiar. Microîntreprinderile au o pondere covârşitoare (peste 85%) ca număr de firme cu o contribuţie în jur de 25% atât la cifra de afaceri cât şi la profit.

La capitolul puncte slabe sunt evidenţiate, printre altele, regresul nivelului intensităţii antreprenoriale care a scăzut de la 21,13 ‰ până la 18,48 ‰., reducerea numărului firmelor cu 13% (atât din cauza crizei economice şi financiare, cât şi a existenţei impozitului minim), creşterea cu 57,61% a numărului firmelor neprofitabile, nivelul pierderilor care a depăşit nivelul profitului.

Filmul „Delta de la munte” a scos în evidenţă ecosistemul Lacului Pângăraţi şi a fost realizat de un grup de studenţi ai Facultăţii de Economia Mediului Piatra Neamţ din cadrul Universităţii Române de Ştiinţe şi Arte „Gheorghe Cristea” Bucureşti.

Filmul prezentat are o valoare ştiinţifică deosebită cu privire la ecologie, arii protejate, ecosisteme noi. Într-adevăr după ce vizionezi acest film documentar eşti şi mai mândru că locuieşti în judeţul Neamţ .Lacul Pângăraţi este cu adevărat Delta de la munte” a spus prefectul Mihai Archip.

În ceea ce priveşte bilanţul Colegiului prefectural în anul 2010, prefectul a prezentat stastistic activitatea – 11 întâlniri, 27 de teme dezbătute, 2 hotărâri luate –  şi a făcut o sinteză a subiectelor prezentate în această perioadă, menţionându-le pe cele mai importante.

„Unele intâlniri, cum au fost cele în care am discutat despre măsurile guvernamentale anticriză şi oportunităţile oferite mediului de afaceri pentru a rezista şi a se dezvolta precum şi cele care au avut ca subiect finanţările nerambursabile, au fost foarte utile, venind cu informaţii noi, pe care le-am făcut cunoscute pe această cale. Deasemenea am anticipat efectul dezastruos al consumului de plante etnobotanice şi în urma unui raport al Direcţiei de Sănătate Publică referitor la dimensiunea acestui fenomen, am discutat în cadrul Colegiului această temă şi apoi am solicitat în scris sprijinul autorităţilor locale pentru interzicerea comercializării lor. Demersul chiar a avut efect, consiliile locale punând în dezbatere această posibilitate. Acum problema consumului de plante etnobotanice a devenit naţională. Tot în cadrul Colegiului Prefectural, după cum bine vă amintiţi, am avut şi câte un moment festiv: lansări da carte, lansări de proiecte, marcarea unor reuşite ale oamenilor de cultură din judeţul nostru” a spus prefectul Mihai Archip.

La finalul întâlnirii prefectul a făcut o scurtă trecere în revistă a evenimentelor anului: criza economică, situaţiile de urgenţă, procesul de reconstrucţie după inundaţii, restructurările. A mulţumit tuturor colaboratorilor pentru implicare şi sprijin şi a adus, deasemenea, mulţumiri reprezentanţilor mass media.

Toate realizările acestui an, nu ar fi fost posibile fără sprijinul salariaţilor, în primul rând, din cadrul Inspectoratului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, al Inspectoratului de Jandarmi, al Sistemului de Gopodărire a Apelor  şi al Inspectoratului Judeţean de Poliţie şi nu în ultimul rând, a tuturor serviciilor publice deconcentrate. Toţi şi-au făcut datoria şi, cu această ocazie, le aduc mulţumiri pentru întreaga colaborare şi pentru sprijinul de care am avut parte. De asemenea mulţumesc reprezentanţilor mass media pentru că ne-au fost, pot spune, parteneri. Au reflectat cu obiectivitate şi promptitudine acţiunile instituţiei  noastre şi au fost alături de noi la diverse evenimente. Tuturor vă doresc un an mai bun, cu împliniri, sănătate şi putere de muncă”, a mai spus prefectul Mihai Archip.

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate