Prefectul de Neamț avertizează asupra secetei, consumului irațional și țevilor vechi: Se poate ajunge la raționalizarea apei potabile (VIDEO)

1

Problema secetei din Neamț nu este una neglijabilă. Din ce în ce mai mulți consumatori sunt afectați de lipsa apei la robinete și acest lucru nu se întâmplă doar ca urmare a scăderii pânzei freatice, ci și din cauza consumului irațional de apă potabilă, mai ales pentru activități de agricultură. Resursele de apă potabilă din rezervoarele de înmagazinare se epuizează cu rapiditate, fiind necesara refacerea periodică a acestora.

În unele zone ale ariei de deservire, Compania Județeana APA SERV S.A. este nevoită să furnizeze apă cu presiune redusă, existând și posibilitatea sistării serviciului de alimentare cu apă potabilă, din cauza utilizării excesive a apei în diferite scopuri decât cele prevăzute în contract.

De asemenea, o altă cauză a lipsei apei este determinată de starea tehnică foarte proastă a rețelei de apă, iar cei care administrează aceste rețele au obligația să le modernizeze pentru ca beneficiarii finali să nu aibă de suferit, iar acest lucru se întâmplă în special pe zona Roman, dar nici celelalte zone urbane din județ nu stau mai bine.

Prefectul de Neamț, Adrian Niță, atrage atenția asupra riscului de a se ajunge la raționalizarea apei și a făcut mai multe recomandări în acest sens:

„Întâlnim probleme în ceea ce privește modul în care consumatorii folosesc apa, cât și rețelele vechi care pun probleme în anumite locuri. Așa cum știți, a fost o problemă în zona Romanului care între timp a fost rezolvată și consumatorii beneficiază din nou de apă la robinet. Acolo a fost o problemă tehnică.

Mai sunt și probleme, așa cum vă spuneam, legate de modul în care populația folosește apa și o consumă. Probabil că perioada secetoasă îi determină pe mulți care stau la casă să stropească grădina, crescând consumul foarte mult. Spre exemplu, doar în zona Alexandru cel Bun, în intervalul 20-21 consumul de apă a crescut cu peste 120 de mc, doar într-o singură oră. Trebuie să avem grijă, cu această problemă se confruntă și alte state din Europa, și ne referim la Spania, Italia și Portugalia. Se raționalizează apa. De asta e foarte bine să avem grijă cum folosim această resursă de apă ca să nu ajungem în situația să suferim din lipsa ei.

Este recomandat ca în această perioadă să nu mai udăm, pentru că atunci când se obține autorizația și avizul de la ApaServ acolo se menționează clar ce consumatori are fiecare și care este necesarul de apă pe care îl solicită.

E important să ne gândim și la ceilalți când folosim apa.”

a precizat prefectul de Neamț, Adrian Niță

Reamintim tuturor utilizatorilor ca legislația în vigoare descurajează folosirea apei potabile distribuită prin rețelele publice în alte scopuri decât pentru uzul casnic. Aceste prevederi sunt incluse în Ordinul nr. 88/2007 al ANRSC pentru aprobarea Regulamentului-cadru al serviciului de alimentare cu apă şi de canalizare, care la art. 229 precizează:

Utilizatorul este obligat:

a) să respecte clauzele contractului de furnizare/prestare încheiat cu operatorul serviciului de alimentare cu apă şi/sau de canalizare;

b) să asigure folosirea eficientă şi raţională a apei preluate din reţeaua de alimentare cu apă, prin încadrarea în normele de consum pe persoană, unitatea de produs sau puncte de folosinţă, conform debitelor prevăzute în standardele în vigoare;

c) să utilizeze apă numai pentru folosinţele prevăzute în contractul de furnizare a serviciilor”

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
1 Comentariu
  1. Dan spune

    Imităm la comandă vestul. Dar imităm doar lucrurile rele ,nu și cele bune! Chiar dacă „răul” nu e atât de mare, se continuă cu crearea acestei…degringolade. Nemțenii… știu ce au de făcut !

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate