Predarea Drapelului de Luptă al Raionului Căușeni (Republica Moldova) la Muzeul de Istorie și Arheologie din Piatra-Neamț

0

Adrian Iosub, Cavaler al Ordinului Ștefan cel Mare din Republica Moldova, a predat drapelul de luptă al voluntarilor Raionului Căușeni, din războiul de eliberare a regiunii Transnistria de sub ocupație rusă, pentru păstrare, Muzeului de Istorie și Arheologie din Piatra-Neamț. Acesta a venit însoțit de câțiva camarazi de arme, toți veterani din războiul purtat de moldoveni împotriva separatiștilor din Tiraspol, ajutați de forțele ruse, din anul 1992.

O sută de voluntari moldoveni au luptat pentru eliberarea satului și a platoului Copnca – Chițcani, purtând un drapel tricolor ascuns sub haine, pe care l-au arborat după ce au apărat zona de separatiștii de la Tiraspol.

Ceremonia de înmânare a drapelului de luptă s-a desfășurat  în fața unui public format din elevi de la Liceul cu Program Sportiv Piatra-Neamț, Școala Gimnazială „Daniela Cuciuc” și Colegiul Tehnologic „Spiru Haret”, care au urmărit cu viu interes întreaga festivitate.

Mijlocitor al lecției de istorie predată la Muzeul de Istorie și Arheologie din Piatra-Neamț a fost părintele Petru Munteanu de la parohia din Săvinești.

În debutul manifestării, dr. Mihaela Cristina Verzea, director al Complexului Muzeal Județean Neamț, a vorbit despre  însemnătatea războiul de la 1992 și a menționat că suntem în fața unui moment istoric.

 „Asistăm la scrierea unei pagini de istorie, în anul acesta pe care trebuie să îl simțim ca unul special pentru că am aniversta cei 100 de ani de la Marea Unire. Avem bucuria să primim vizita unei delegații din Basarrabia, compusă din șase veterani ai războiului care s-a purtat în regiunea transnistreană a Republicii Moldova,  în anul 1992. Distinșii noștri oaspeți, alături de colegii lor voluntari, membri ai Corpurilor de Poliție, au ales își apere limba, neamul și țara.”, a declarat cu emoție dr. Mihaela Cristina Verzea.

Din partea oaspeților a luat cuvântul Adrian Iosub, liderul grupului, care, pentru început, a mulțumit părintelui Petru Munteanu că a făcut posibil acest demers: „Voicei care nu știți cât este de înjositor ca în țara ta să nu poți vorbi în limba în care te-ai născut, să fiți fericiți! Ne-au închis școlile și bisericile, luminița care ne ținea în demnitate. Bolșevicii au fost cei mai crunți dușmani ai noștri. Războiul din 1992 a fost o trezire națională, împotriva sclavismului băgat de URSS în noi. Ne-am ridicat o mână de bărbați, am luat armele și ne-am apărat demnitatea. Să ne mândrim cu România noastră, să nu o huiduim. Să nu uitați că sunteți fericiți că puteți vorbi liber, lucru pe care alți români nu îl pot face, nu au acest drept.”

La evenimentul înălțător a fost prezentă și Daniela Soroceanu care a menționat următorele: „Asistăm la o lecție de românism – limba și istoria României reunite, și, nu în ultimul rând, la o lecție de patrotism. Mulțumim oaspeților noștri pentru acest efort, pentru crezul, pentru simbolurile pentru care au luptat. Vă felicit pentru demersul făcut, că ați ajuns aici cu un drapel al românilor.”

 

S-au cântat cântece patriotice și s-au rostit poezii, iar la final luptătorii au sărutat pentru ultima oară drapelul.

Drapelul care a fost sfințit la mănăstrirea Putna, acolo unde odihnește Ștefan cel Mare, a fost expus într-o sală de expoziție permanentă, dedicată istoriei contemporane a României.

 

 

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate