PPR vs. PEX, care țeavă pentru instalații este mai bună?

0

Țevile, fie ele PPR sau PEX, stau la baza oricărei instalații termice și sanitare. Din acest motiv, este important să faci alegerea corectă.

Țevile, fie ele PPR sau PEX, stau la baza oricărei instalații termice și sanitare. Din acest motiv, este important să faci alegerea corectă.

Instalatorii vor alege țevile cu care vor lucra după preferință, dar și în funcție de tipul de lucrare pe care-l execută. Pe piață vei găsi 3 opțiuni:

  • PPR;
  • PEX;
  • cupru.

Fiecare model are propriile caracteristici, avantaje și dezavantaje. În funcție de acestea și de nevoile pe care le ai, vei alege tipul de țeavă potrivit.

Ce să alegi – țevi PPR sau PEX?

Tevi PPR sau PEX sunt sistemele de conducere ce rămân funcționale pentru un număr de 50 de ani, lucru cu adevărat impresionant. PPR promit rezistență și durabilitate atât pentru sistemele de apă caldă, cât și pentru cele de apă rece.

Interiorul țevilor este foarte neted, fapt ce ajută să obțină un coeficient foarte scăzut de frecare, spre deosebire de țevile tradiționale. La prima vedere, acest aspect poate părea nesemnificativ, însă, în realitate, reduce drastic pierderile de presiune din timpul distribuției lichidelor.

Așadar, eficiența energetică crește odată cu sistemele de țevi PPR, care nu se scorojesc în timpul utilizării. Aceste instrumente sunt folosite inclusiv pentru lichidele ce conțin substanțe abrazive. Este foarte important ca aceste țevi să reziste în cazul în care prin ele va trece apă din puțuri sau fântâni. Motivul pentru care sunt atât de rezistente este că sunt realizate din polipropilenă.

Materialul este foarte rezistent inclusiv la îngheț. Nu este un bun conductor electric, țevile fiind clasificate ca și izolator. Absoarbe doar 0.01% din apă, fiind foarte impermeabile. Așadar, aceste țevi sunt utilizate mai ales pentru racordurile de apă caldă sau rece. Datorită conductivității termice scăzute, apa își va păstra aceeași temperatură. Sunt opțiunea ideală pentru evacuarea de fluide chimice, precum deșeurile. Se mai folosesc pe post de sisteme de alimentare cu apă purificată, deoarece nu se sparg și nici nu se fisurează, nici măcar în cele mai intense condiții de utilizare.

Așadar, ele devin soluția perfectă pentru sistemul de încălzire dintr-o clădire. În altă ordine de idei, instalațiile cu țevi PEX, care există încă din 1960, sunt flexibile, fiind printre preferatele instalatorilor. S-au utilizat foarte mult în sistemele sanitare. Începând de la alimentare, țevile PEX pot fi folosite într-o singură trecere. Economisești timp în procesul de instalare a sistemului, în comparație cu țevile din cupru sau CPVC.

PEX are costuri scăzute, motiv pentru care sunt o variantă ideală de a economisi bani atunci când renovezi sau construiești o casă nouă. Ele costă aproximativ 1/3 din prețul celor din cupru.

Sunt anticorozive, fiind rezistente la coroziune, eroziune și acumularea de minerale. Sunt foarte ușor de instalat, însă, necesită montate de către un instalator pentru a te bucura doar de avantaje.

Țevile PEX sunt bine cunoscute pentru proprietățile de conductivitate termică. Fiind fabricate dintr-un plastic sintetic, vor fi silențioase. Sunt rezistente la temperaturi extreme, ceea ce le face potrivite pentru:

  • conductele de alimentare cu apă potabilă;
  • conductele de serviciu;
  • sistemele de încălzire prin pardoseală.

La ce temperatură rezistă țeava PPR?

Dacă vrei să afli la ce temperatura rezista teava PPR, următoarele rânduri vor fi de mare ajutor. Punctul de topire a țevii PPR este de 260 de grade. Apa începe să fie gazificată la 95 de grade. Așadar, țeava de PPR nu va întâmpina nici o problemă în acest sens.

Temperatura de toleranță este de 95 de grade, însă poate atinge și 110 grade în cazul apei calde, în timp ce tubul pentru apă rece nu poate depăși 45 de grade.

Polipropilena este un material extrem de inflamabil. Așadar, după ce a atins pragul de 260 de grade Celsius, intrând în contact cu o flacără sau o scânteie, PPR-ul topit se poate aprinde cât ai clipi.

Sursa foto: pixabay.com

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate