POVESTEA “TROIANULUI”

1

Ieri, 14.07.2011, Pensiunea Camping Troian a implinit 20 de ani de existenta. Camping Troian este prima pensiune care a aparut in Piatra Neamt si a dat startul pentru acest tip de turism. In decursul timpului, in jurul acestui etalon turistic au aparut, doar pe aceeasi strada, peste 30 de pensiuni, ceea ce inseamna ca Troianul a fost un exemplu demn de urmat.
Familia ce a inventat si crescut brandul Troian, familia Fodor, a fost de fapt si de drept succesul afacerii. Printr-un mod de abordare turistica prietenoasa, pe alocuri familiara, au reusit sa se impuna pe piata ajutati de o promovare la care au pus umarul atat profesionisti, cat si toti cei care au fost placut incantati de ce au gasit la Camping Troian.
Camping Troian este un exemplu de urmat pentru toate celelalte pensiuni din Piatra Neamt, iar familia ce conduce aceasta pensiune poate fi luata ca etalon de implicare in munca pe care o depune zi de zi pentru ca turistul sosit aici sa fie cat mai multumit si sa se reintoarca de cate ori va avea posibilitatea.

Daca 25% din operatorii turistici din Neamt ar face ce fac cei de la Troian, judetul nostru ar avea asigurati turistii pentru urmatoarea suta de ani.

Povestea Troianului o veti afla direct de la doamna Fodor Viorica:

STIMATI OASPETI, PRIETENI DRAGI, DOAMNELOR SI DOMNILOR ,

Ingaduiti-mi sa va spun o poveste adevarata

POVESTEA “TROIANULUI”

In anul 1990 am cumparat o bucata de pamant in mijlocul unui camp, care, la vremea aceea nu avea nimic comun cu ceea ce este astazi. Puiu Maftei, un prieten bun, cunoscandu-ne ca oameni  gospodari a venit cu ideea sa facem o carciumioara la sosea. Stia ca sotul meu visa demult la asa ceva.

Ideea era foarte buna, dar noua ne lipseau banii. Atunci, prietenul nostru a spus: “Va ajut eu!”

Asa se face ca in ziua de 25 martie 1991 am batut primul tarus, pentru cabanuta din poveste care a fost binecuvantata de Dumnezeu si sfintita de  parintii Irineu si Varvava, de la manastirea Bistrita.

Cu multa munca si multe greutati intampinate la vremea aceea, ajutati de copii si de toti prietenii nostri, am reusit sa razbatem, iar la 14 iulie 1991 sa deschidem aceasta carciumioara de la sosea.

Acum se punea problema cum s-o numim?!

Si iata ca, stand de vorba cu vecinii nostri de atunci si cu secretarul primariei, domnul Frasinaru, am aflat ca aici, in timpul iernii se forma un troian mare de zapada, de aceea i se spunea acestui loc Troian, fapt care ne-a inspirat sa adoptam si noi numele acesta si astfel sa ia fiinta asociatia familiala “Camping Troian”.

Acest nume ne-a purtat noroc si a sadit in sufletele noastre , pentru totdeauna, recunostinta fata de oamenii care ne-au ajutat si ne-au aratat ce inseamna prietenie adevarata.

Imi aduc aminte  cum, in acel inceput, domnul doctor Lazar ne-a adus patru palete de bere, pe care le-am vandut in doua zile, asta fiind egal cu 200 de navete; cum domnul Panaitescu ne aducea suc;  domnul Ciutea ne aproviziona cu peste si asa mai departe…

Erau oameni care ne incurajau sa mergem mai departe si foarte multi dintre dansii au pus umarul  la ridicarea si  consolidarea acestui  “TROIAN”, fapt pentru care noi le multumim.

La inceputul anului 1992 trebuia sa achitam datoriile facute si atunci am apelat la Banca Romana de Dezvoltare, director fiind domnul Vasiliu. Am imprumutat primul million de lei cu care am si inceput prima constructie , dupa care am facut alte imprumuturi. Acum am amintiri frumoase care nu se vor sterge niciodata din sufletul meu…

In anul 1993 ne-a venit prima dobanda de plata de 150% si aveam credit de 10.000 lei. Noi ne faceam fel si fel de griji, iar domnul Oancea imi spunea: “Eu am 500 de milioane si imi pare rau ca nu am mai mult!” Era foarte adevarat pentru ca acum nu realizezi nimic cu astfel de  suma.  Totusi  am avut curaj si am facut alte credite,  fiind ajutati  de domnii directori: Vlad, Burduja, Marinel, Grigoras si multi altii. Tot atunci si mult dupa aceea un om cu suflet mare, domnul Paleu, ne-a scos de multe ori din necaz.

In primavara anului 1992 aparusera ghioceii si brandusele, am avut un oaspete important la noi pe terasa: doamna Ileana Popovici, careia sotul meu i-a oferit un buchetel de branduse. A fost placut surprinsa si din vorba-n vorba ne-a promis ca o sa vina sa filmeze pentru emisiunea “Buna dimineata!”  ca sa poata arata tuturor ca si in Romania sunt oameni de buna credinta…

Si minunea s-a intamplat: pe data de 16 august 1992 a venit cu carul de reportaj si cu marea noastra actrita, doamna Draga Olteanu Matei, cu care nici macar in cele mai frumoase vise ale noastre nu ne inchipuiam sa inchegam o   prietenie atat de trainica si de frumoasa. Pe  16 august 2012 vom sarbatori 20 de ani de cand ne cunoastem. Dar Dumnezeu face minuni si le aranjeaza cum stie mai bine … Parca ne cunosteam de-o viata… Apoi am avut onoarea sa-l cunoastem si pe minunatul domnul doctor Matei, iar cu totii consideram ca formam o intreaga familie. De atunci incepand, doamna Draga ne-a ajutat facandu-ne reclama si ne-au trecut pragul mari actori  cu care ne mandrim si au ramas in sufletul nostru: Gheorghe Dinica(Dumnezeu sa-l odihneasca), Marin Moraru, Florin Piersic, maestrul  Radu Beligan, Olga Tudorache si artisti de muzica usoara si populara precum Gabriel Dorobantu, Dan Spataru, mai tarziu Fuego(care a ramas copilul de suflet al familiei noastre ), Mioara Velicu, Stefania Rares, Viorica Macovei, Gelu Voicu si toti cei carora le multumim ca aici in casa noastra , la TROIAN, au bucurat de foarte multe ori inimile clientilor nostri.

Din trei in trei ani am reusit sa construim cate ceva. In anul 2002 am finalizat si pensiunea cu spatiile de cazare.

Sotul meu, COSTEL FODOR, care n-a lipsit niciodata dintre noi , cu toate ca bunul  Dumnezeu l-a chemat la Cer in ziua de 19 februarie 2003, nu a lasat nimic nerezolvat, s-a grabit sa puna toate lucrurile in ordine. In urma lui au ramas cei doi feciori ai nostri, sprijinul meu si stalpii casei noastre, Eduard si Razvan,  de care sunt sigura ca impreuna cu familiile lor vor duce mai departe marca  TROIAN.

Va multumesc  ca ati ascultat  povestea noastra si in aceasta zi de sarbatoare v-ati rapit din timp pentru a  ne onora cu prezenta dumneavoastra!

Tot cu aceasta ocazie , multumesc domnului profesor de muzica Sidor Rusu, cu care , incepand din anul 1993, de cand ne-am cunoscut la Durau, am colaborat ca prieteni si ne-am ajutat la bine si la greu.

Nu pot sa inchei fara a multumi intregului personal- cei prezenti, celor care au plecat, celor care s-au pensionat, pentru devotamentul lor, furnizorilor si colaboratorilor, clientilor vechi si noi, tuturor celor care ne-au pasit pragul cu inima deschisa.

Vreau sa ne bucuram cu totii de credinta, traditie, bucate , gesturi si obiceiuri :

De-i soare, sau de-i furtuna

v-asteptam cu voie buna

cu bratele larg deschise

si cu mesele intinse

sa va ospatati din plin,

sa beti si-un pahar de vin

la o oala cu sarmale,

mancaruri traditionale

la un bors sau un ciolan

cum gasesti doar la

TROIAN

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
1 Comentariu
  1. andreeea spune

    nu voi uita niciodata acest loc!aici a inceput viata mea…mereu acesta „carciumioara ” va avea un loc in sufletul meu!

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate