Potențialul turistic și istoric al municipiului Piatra-Neamț, promovat la nivel european de elevi de la „Rareș”

0

„Piatra-Neamț-patrimoniu și viitor european” este un inedit proiect, finanțat de Primăria Piatra-Neamț, prin fonduri nerambursabile, din care fac parte 23 de elevi din cadrul Colegiului Național „Petru Rareș”, cu o bună pregătire școlară, unii dintre ei fiind olimpici, la diferite discipline, dar și cu experiență în activități de voluntariat.

Obiectivul acestui proiect l-a reprezentat promovarea potențialului turistic al municipiului Piatra-Neamț la Casa Istoriei Europene din Bruxelles și la sediul din Bruxelles al Parlamentului European, în contextul Anului 2018 – Anul Centenarului Marii Uniri, Împlinirea a 100 de ani de la încheierea Marelui Război (1914-1918), Anul Patrimoniului Cultural European-și 2019 -preluarea președinției Uniunii Europene de către România.

Această idee a prins roade și a fost pusă în aplicare la inițiativa doamnelor prof. Dorina-Luminița Drexler și Sonia Iacoban.

Ideea acestui proiect a venit din partea Primărie Piatra-Neamț, impresionată de activitatea elevilor de la „Petru Rareș” care au participat la concursul național Euroscola, ediția a X-a. Din păcate, echipa liceului nu s-a calificat la faza finală de la Strasbourg, însă, pentru că au promovat foarte bine Curtea Domnească (au făcut ghidajul perimetrului Curții Domnești aproape toată vara, la toate evenimentele importante), ni s-a recomandat să depunem un proiect pe fonduri nerambursabile.”, a menționat responsabilul de proiect, prof. Dorina-Luminița Drexler.

Astfel, în final, la Bruxelles s-au deplasat 23 de elevi, care au promovat potențial turistic și istoric municipiului Piatra-Neamț prin intermediul mai multor materiale de promovare ( tricouri, cd-uri, pliante, cărți poștale, semne de carte). Multe dintre aceste materiale au fost depuse la Casa Istoriei Europene și la sediul din Bruxelles al Parlamentului European.

Totodată, înainte de a vizita Bruxelles au fost desfășurate câteva activități pregătitoare. Elevii și profesori coordonatori (prof. Dorina Luminița Drexler și Sonia Iacoban) s-a întâlnit cu reprezentanții Agenției pentru Dezvoltare Regionala Nord-Est (care le-au vorbit despre legislația europeană și despre preluarea președinției Consiliul Uniunii Europene de către România), cu Rocsana Josanu, director al Direcției pentru Cultură Neamț (care le-a povestit despre patrimoniul județului, cu exemple de bună, dar și de proaste practici).
De asemenea  prof. Dorina Luminița Drexler a precizat că au fost încheiate parteneriate cu alte două instituții școlare din Piatra-Neamț: Colegiul Național „Calistrat Hogaș” și Colegiul Național „Gh. Asachi”. Până în decembrie, când se va încheia proiectul, se dorește promovarea istoriei și a potențialului turistic al municipiului Piatra-Neamț în rândul elevilor de la cele două colegii.

După ce au trecut pe la Casa Istoriei Europene și Parlamentului European de la Bruxelles, a urmat un popas în orașul Bruges, unde au vizitat mai multe obiective istorice și culturale. De asemenea, nu a fost ratat nici orașul Waterloo, din Belgia (situat la 18 kilometri sud de Bruxelles),  unde a avut loc acţiunea finală şi decisivă a războiului napoleonian care practic a încheiat dominaţia franceză în Europa.

„Ne-am întors cu o serie de propuneri pentru Primăria Piatra-Neamț, pentru dezvoltarea turismului în oraș, preluând anumite exemple văzute în deplasare noastră. […] Așa cum este Waterloo pentru istoria universală, așa ar putea fi Războieni pentru istoria noastră. O amenajare similară ar putea atrage mulți turiști din țară și chiar din străinătate.”, a punctat prof. Dorina Drexler.

În  continuare, câteva impresii ale elevilor participanți la acest proiect:

Robert : Impresionaţi am fost chiar din prima zi, când am vizitat sala în care au loc ședințele din cadrul Parlamentului European, prezentarea fiind făcută în limba română de o conațională care lucrează acolo de aproximativ zece ani. De asemenea, o impresie deosebită ne-a produs și  Casa Istoriei Europene, unde sunt exemplificate o mare parte dintre evenimentele importante care s-au petrecut pe continentul european.

Bianca: A fost o experiență foarte reușită, am fost ca o familie. Am vizitat cam tot ce este important în Bruxelles. Sunt bucuroasă că am avut parte de o astfel de excursie, într-un oraș atât de special. 

Alexandra: Piatra-Neamț este un oraș foarte frumos, iar noi putem contribui la dezvoltarea turistică. Avem nevoie de puțină creativitate. Este important să vrem și să valorificăm ceea ce avem. Cei din străinătate nu sunt mai presus decât noi, în ceea ce privește patrimoniul cultural. Avem o istorie frumoasă care poate impresiona pe orice străin.

sursa foto: Facebook

A fost o experiență care a arătat că elevii noștri sunt pregătiți să se descurce într-o mare capitală europeană. Peste tot unde am fost am încercat să  promovăm cât mai bine orașul. Ne-am întors cu o mulțime de idei, care pot fi preluate fără a necesita investiții colosale. ”, a conchis  prof. Dorina-Luminița Drexler

Partenerii implicați în proiect sunt : Consiliul Local și Primăria Piatra-Neamț, Complexul Muzeal Județean Neamț Direcția Județeană pentru Cultură Neamț, Agenția de Dezvoltare Regională Nord-Est, Colegiul Național „Calistrat Hogaș”Piatra-Neamț, Colegiul Național „Gheorghe Asachi”Piatra-Neamț

Beneficiarii acestui proiect sunt elevii CNPR (aproximativ 800 și cadrele didactice)  elevii și cadrele didactice din cele două unități de învățământ partenere, vizitatorii Ansamblului Curții Domnești și  administrația locală a Municipiului Piatra-Neamț.

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate