Ponta s-a ținut de promisiune și a deschis Spitalul din Bicaz

12

După îndelungi așteptări s-a redeschis spitalul de la Bicaz. Dincolo de orice comentarii inteligente, un rol esențial în redeschiderea spitalului l-a avut Victor Ponta care a promis că deschide acest spital și s-a ținut de promisiune.
Din câte am înțeles din discursul ministrului Bănicioiu aflat la fața locului, un singur politician nemțean a fost nominalizat ca fiind foarte instent pe tema deschiderii spitalului și acesta e Ionel Arsene ,șeful PSD Neamț. Desigur că înainte de Arsene și PSD au fost mulți care au încercat în zadar să deschidă spitalul, începând cu Vasile Pruteanu, fostul președinte de Consiliu Județean, care s-a opus închiderii, și terminând cu actualul președinte, Culiță Tărâță. Ca să fim foarte corecți, cred că mai toți politicienii nemțeni întregi la minte au încercat să contribuie la deschiderea acestui spital, dar … doar unul a reușit să își respecte cuvântul și mai ales să respecte timpul estimat în care a promis că va deschide spitalul.
De acum mingea este în terenul primarului de la Bicaz și a președintelui Consiliului Județean Neamț care au ocazia să demonstreze și ei prin fapte că sunt în stare să atragă medici la acest spital și să îl facă funcționabil pe toate specialitățile medicale, căci altfel, degeaba a deschis Ponta un spital dacă cei care îl vor administra nu se vor implica.
Publicația noastră a avut și ea un rol de 0,0001 % în deschiderea acestui spital, în sensul în care am contribuit la enervarea, ambiționarea și mai ales la motivarea unor politicieni nemțeni care au făcut lobby pentru repornirea acestui spital. Dar să nu se culce pe o ureche politicienii noștri căci acum trecem la partea a doua când ne propunem sa-i enervăm în continuare atât de mult cât va fi necesar ca acest spital să funcționeze în parametri.
Mai multe despre importanța deschiderii acestui spital vă lăsăm să concluzionați dumneavoastră din spusele celor care au fost la fața locului.

Directoarea spitalului – Valentina Haidău

Spitalul Bicaz nu a fost închis niciodată, activitatea lui a fost restricționată datorită ordonanțelor de urgență apărute în 2011. Atunci a încetat și contractul cu Casa de Asigurări, nu a mai fost finanțat de la Casa de Asigurări și astfel, activitatea a fost paralizată, nu s-a putut desfășura activitatea medicală. Cadrele medicale existente la momentul respectiv au fost distribuite la Spitalul Județean sau la celelalte spitale din județ iar personalul TESA existent ar fi trebuit să fie redistribuit la viitorul cămin de bătrâni dacă ar fi fost înființat la vremea respectivă. În acest moment, după obținerea autorizațiilor de funcționare și toată documentația necesară funcționării unui spital, personalul care a fost distribuit la momentul respectiv se reîntoarce la Spitalul Bicaz, în cea mai mare parte, urmând ca în viitorul apropiat să reușim să completăm schema de personal. Organizăm concurs de ocupare a posturilor. În momentul de față schema spitalului este completă cu personal minim pentru funcționarea tuturor compartimentelor existente. Putem declara că de astăzi spitalul este deschis. Chiar am avut pacienți la prima oră și avem în continuare. Vor fi implementate programele informatice de raportare DRG (Sistemul de clasificare în grupe de diagnostice) și SIUI (Sistemul Informatic Unic Integrat), tot ce este necesar pentru buna desfășurare a relațiilor contractuale cu Casa de Asigurări. A fost semnat contractul cu Casa de Asigurări, începem activitatea în bune condiții, avem personal suficient în momentul de față pentru desfășurarea actului medical și așteptăm pacienții cât mai curând să se prezinte la CPU Spital Bicaz, deoarece vom fi în putere să acordăm primul ajutor și asistența de care este nevoie în orașul nostru și în zona arondată.

Vlad Marcoci

Buna ziua domnule Marcoci, dumneavoastră știți cel mai bine dintre toți ce importanță are acest spital.

Da, pot să vă spun că am trecut printr-un eveniment nefericit la vremea respectivă, am făcut un infarct și nu am putut beneficia de seviciile acestui spital pentru că era închis. Ca mine sunt sute de oameni care au suferit mult în această perioadă, și doresc să îi felicit în mod special pe domnul Sălăjan, primarul orașului Bicaz, pe consilierii locali, toti cei care s-au implicat în mod deosebit în susținerea acestui proiect, și nu pot să nu aduc aminte în primul rând implicarea personală a lui Victor Ponta pentru redeschiderea acestui spital. Personal a dat dispoziție ministrului sănătății să facă toate demersurile ca acest spital să fie redeschis. Tuturor le mulțumesc în numele cetățenilor din Bicaz și nu numai, acest spital deservește peste 30.000 de oameni, de la Borca până la Piatra Neamț și este o bucurie a tuturor acestor oameni care locuiesc în această zonă.

Ministrul sănătății – Nicolae Bănicioiu

Îi asigurăm și pe medici, îl asigurăm și pe domnul primar că ceea ce s-a întâmplat în 2010-2011 sper eu să nu se mai întâmple niciodată, nu numai în România, nicăieri, și nu numai în județul dumneavoastră, în nici un județ din țara asta. Știu că lumea uită repede, dar sper ca dumneavoastră să nu uitați niciodată ce s-a întâmplat atunci, și mai ales celor mai tineri, să le spuneți lucrurile acestea, pentru că ați văzut, lucrurile merg mai departe, scandalul, din păcate, este și mai mare și atunci oamenii uită problemele adevărate, iar o comunitate, mai ales atât de numeroasă, cum este cea din toată Valea Muntelui de aici, peste 50.000 de oameni, e greu să supraviețuiască fără un spital. O populație ușor îmbătrânită, o populație cu foarte multe boli, m-am uitat pe indicii de boală de aici și foarte multe boli cardio-vasculare iarăși cu indici de mortalitate foarte mare după închiderea spitalului. De asta, când îi mai vedeți pe domnii aceia care au închis spitalele, poate le transmiteți tot ceea ce au făcut ei pentru dumneavoastră și atunci cred că doar strădania dumneavoastră, ambiția primarului și ambiția domnului deputat Arsene care ori de câte ori mă vedea la București: “Domnule, trebuie să redeschidem spitalul”, și bineînțeles fără sprijinul primului ministru Victor Ponta, credeți-mă că nu s-ar fi putut deschide acest spital, iar mulțumirea mea, mai ales că mă aflu în aceasta parte frumoasă a României, este că astăzi am venit să deschid spitalul de aici, iar ieri mă anunțau cei de la Iași că în câteva zile practic finalizăm și reușim să deschidem și spitalul de la Târgu Frumos. Iată că lucrurile bune continuă și dacă lucrurile merg așa, important este să continue. E foarte ușor să faci rău, e foarte ușor să demolezi ceva, și ați văzut cât de greu este să construiești ceva. L-au închis într-o zi și a durat aproape patru ani redeschiderea. De acum încolo, când mai vine cineva cu astfel de idei și vă spune că nu știu ce fel de politică e aceea, dați-i mai deoparte, nu-i mai lăsați să se apropie. Eu vreau doar să vă salut, mă bucur că e o zi frumoasă, asta înseamnă că sufletul dumneavoastră e pe măsura a ceea ce se întâmplă aici, și că sufletul celor care au contribuit, al primarului și al doamnei manager, este pozitiv. Îi salut pe prelați, mă bucur că sunt alături de noi, salut pe toată lumea și urez mult succes personalului medical, sper să se ridice la înalțimea așteptărilor dumneavoastră, o să fim și noi alături de ei, și mult succes. E un drum, sper eu, tot înainte.

Primarul Nicolae Sălăgean, Bicaz:
„Stimate domnule ministru, dragi colegi primari, stimați actuali și foști directori ai Spitalului Orășenesc Bicaz, onorată asistență, dragi concetățeni, dragi locuitori ai văilor Bicazului și Bistriței, este pentru noi, pentru toți astăzi o zi cu totul și cu totul deosebită, este o zi pe care noi o așteptăm de peste 3 ani și jumătate, și bunul Dumnezeu a dat ca lucrul bun, frumos pentru noi să se întâmple astăzi, într-o zi de 11 noiembrie 2014, zi în care noi, creștinii ortodocși îl sărbătorim pe Sfântul Mare Mucenic Mina, fiind mucenicul păgubiților. Lucrurile au fost aranjate în acest mod, pentru că noi, cu toții, începând cu 1 aprilie 2011, am fost păgubiți, am fost văduviți de asigurarea unor servicii aici într-o unitate sanitară cu paturi, care, cu toții știm, că și-a început activitatea acum mai bine de 62 de ani și care a asigurat de-a lungul întregii perioade servicii de îngrijire a sănătății de înaltă calitate, de înaltă ținută, pentru muntenii din această zonă, oameni deosebiți cu suflet curat și cu credință în Dumnezeu.
Astăzi, uitați, se face dreptate și nu pot decât în numele al dumneavoastră, al tuturor, să-i mulțumesc domnului ministru Nicolae Bănicioiu prezent aici, alături de noi, și prin dumnealui, să transmitem mulțumirile noastre din suflet și domnului prim-ministru Victor Ponta pentru că s-a luat această decizie ca unitatea noastră spitalicească să își reia activitatea. Este un lucru deosebit. Domnule ministru, vă mulțumim din suflet! S-au făcut eforturi deosebite ca unitatea noastră sanitară cu paturi să arate astăzi așa cum arată. Nu mai trec în revistă faptul că atunci când s-a luat decizia de a se sista activitatea nu s-au luat toate măsurile pentru ca unitatea sanitară să fie conservată în cele mai bune condiții. Probabil că se gândea la vremea aceea că niciodată aici, la Bicaz, nu va mai trebui să funcționeze un spital.
De altfel, din păcate, am întâmpinat multe piedici. Au fost mulți oameni, unii poate chiar cu responsabilități, care de-a lungul aceste perioade cât noi ne-am luptat au cântat prohodul spitalului. În ciuda tuturor, uitați că reușim să recâștigăm spitalul și înca de azi dimineață au venit pacienți la Centrul de primiri urgențe și au fost tratați cum se cuvine. Vă mulțumim din suflet! Greul de acum începe. Sunt multe probleme de rezolvat. Avem un program de conformare pe care trebuie să îl implementăm până la data de 31 decembrie 2014.
Sunt convins, bazându-mă pe competentul colectiv de medici, de personal medico-sanitar, oameni de înaltă ținută profesională, oameni cu o experiență deosebită, că vom reuși. Vom implementa programul de conformare și ne vom pregăti pentru activitatea de acreditare a spitalului nostru. Nu vin în fața dumneavoastră să cerșesc. Avem deja realizat un proiect pentru reabilitarea, extinderea ți dotarea Spitalului Orășenesc Bicaz. Este vorba despre 20 de milioane de euro, pentru a avea o unitate spitalicească conformă regulilor după care trăim, o unitate spitalicească care să poată fi acreditată în adevăratul sens al cuvântului, fără niciun fel de rabat de la tot ceea ce trebuie să facem.
Eu zic că vom reuși și aici vă adresez rugămintea să fiți alături de noi. În rest, lăsați totul în seama noastră, că lucrurile vor fi așa cum trebuie să fie. Nu pot să trec cu vederea faptul că a fost foarte multă neîncredere vis-a-vis de ceea ce se întâmplă astăzi. Am avut de dus muncă de lămurire cu marea majoritate din personalul mediu sanitar care au fost redistribuiți de aici spre unități sanitare din județ să-i convingem să revină la unitatea mamă.
Pentru că tot timpul se spunea: Nu venim, pentru că nu îl veți deschide decât acum, în campania electorală, și după două săptămâni îl veți închide. Cine gândește sau a gândit în acest mod din nou spun că nu a fost sănătos la minte. Domnul ministru preciza că de această unitate sanitară nu trebuie să se mai atingă nimeni și nimeni să nu vină și să ia decizii în locul dumneavoastră.
Dumneavoastră, membrii comunității, sunteți cei care trebuie să hotărâți soarta acestei unități sanitare cu paturi.
Nu trebuie să mai dăm voie nimănui să se atingă de spitalul nostru, să vină și să ia decizii, să îl închidă cât ai bate din palme. Nu se poate așa ceva. Nu trebuie să mai lăsăm să se întâmple acest lucru.”

Localnic:
„Avem o dovadă incontestabilă: Barajul nostru… este de noi făcut. Ne mândrim cu ce am făcut. Am muncit din greu și cu seriozitate, fără greve, fără manifestări și am ajuns în etapa în care am obosit, bolile ne cuprind tot mai mult și mare nevoie avem de acest spital. El a fost, a funcționat, dar niște „binevoitori” au venit și l-au oprit ca și când ei nu ar îmbătrâni niciodată. Noi avem mare nevoie de acest spital care o să ajungă un etalon pentru că aici sunt oameni de mare nădejde care pun suflet. Vreau să aduc mulțumiti tuturor și prin domnul ministru vreau să transmit solidaritate cu politica Guvernului nostru și a prim-ministrului pe care îl așteptăm președinte. Să fie toată lumea conștientă că doar cei bolnavi la cap ar fi de acord să îi întoarcem pe cei care ne-au făcut să suferim atâta timp.”

Ministrul Sănătății, Nicolae Bănicioiu:
„Este vorba de al 25-lea spital pe care îl redeschidem, din cele 69 închise de Guvernul Boc. Am mai redeschis mai multe secții, pentru că multe spitale au închis și secții. Acelea am reușit să le punem în funcțiune destul de repede. Anul acesta avem încă 7 maternități complet noi. Eu zic că într-un an de zile este destul de bine. Odată închis un spital, odată izgonit personalul, odată ce aparatura pleacă sau nu este conservată, procesul redeschiderii este unul foarte greu. Mă bucur că am reușit la Bicaz. E vorba de o adresabilitate mare, circa 54.000 de persoane, în zona deservită de spital. Eu am luat decizia după ce am sesizat o creștere a indicilor de boală și a numărului de prezentări la UPU – Spitalul Județean, cu 14.000 de cazuri mai mult decât înainte. Salvările trebuiau să vină mult mai des și ajungeau destul de greoi până la toate comunele limitrofe Bicazului. Timpul de răspundere la caz crescuse foarte mult, astfel încât pacienții care aveau urgențe medicale majore erau tratați cu întârziere. Spitalele nu produc bani, ci sănătate. Asta înseamnă că se asigură forța de muncă, se asigură cetățeni sănătoși care pot plăti taxe și impozite și care pot avea o viață normală. Dreapta a vrut să taie tot spunând că așa salvează cheltuieli, care nu au fost salvate, ci redistribuite pe cheltuieli cu transportul pe ambulanță. Nu a fost o gândire profesionistă, ci a unor amatori.”

Deputatul PSD Ionel Arsene

Astăzi, acest vis al locuitorilor din orașul Bicaz s-a împlinit și prezența domnului ministru Bănicioiu pentru redeschiderea spitalului din Bicaz este o confirmare că guvernul Ponta și Victor Ponta are grijă de locuitorii județului Neamț și că noi contăm din ce în ce mai mult pentru București

spital

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
12 Comentarii
 1. CETATEANUL spune

  PONTA .PONTA.PONTA ….MIE G,,,,A

  1. feraru marcel spune

   Si mie mi-e ! Am o mie de motive.

 2. mircea spune

  Mai degraba, ponta s-a tinut de cuvant si a venit sa taie panglica. Noroc de campania electorala, ca altfel nu dadea pe aici. iar implicarea domnului arsenie in deschiderea acestui spital…tot la panglica a venit si el. asteptam cu mare interes, peste cateva luni, relatarile din acest ziar referitoare la faptul ca nu s-au gasit doctori care sa lucreze aici si este doar vina primariei si consiliului judetean care sunt toti niste nenorociti care-si bat joc de marili realizari ale Domnului ponta si Domnului arsenie. traiasca…toti, dar mai ales aia rosii!

 3. cvl spune

  Si-l va inchide dupa alegeri… 🙂

  1. popa gheorghe adrian spune

   Tot cu acelasi staff :))))))

 4. popa gheorghe adrian spune

  S-a redeschis spitalul Bicaz…MARE EVENIMENT!!!…parca s-ar fi facut un nou spital. Greata mi-e pe zi ce trece de aceasta tara infecta…daca sunt bani de ce sa nu-i sifonam pe drumul ministrului, pe protocoalele de dupa eveniment. MA INTREB IN FIECARE ZI, CE ASTEAPTA OAMENII CU 800 LEI /LUNA SI CARE REPREZINTA MAJORITATEA IN ACEASTA TARA. Probabil asteapta sa se faca salarul 800 euro. DOAMNE AJUTA!

  1. feraru marcel spune

   parca incepeti sa va dati pi brazda domnule ! 800 de euro ? Nu cred ca va trai Divinul pana atunci. Din motive de „spalati pe emisfere, PSD-ul, ii va supravietui. Of, ca iara-mi vine sa ma refer la…..vite.

 5. feraru marcel spune

  Dincolo de orice discutie, chiar partinica, un spital este o necesitate pentru orice oras. Mai ales ca Bicazul are arondat si o imensa zona muntoasa, unde uneori accesul devine dificil si transportul de urgenta la o unitate apropiata e obligatoriu. De ce s-a asteptat pana acum, e cu totul alta discutie. Prostimii i se fac concesii si cadouri, la 4 sau 5 ani o data, menite sa creioneze o anumita imagine, unui candidat sau unui partid. Dupa care….. Deci sa avem rabdare si sa-ncepem sa asteptam scurgerea timpului. Poate, cu timpul vor aparea si relatari despre „tratamentul” la care sunt supusi pacientii. Mentinerea prejudecatilor corpului medical si al celui auxiliar, venitul cu medicamente de acasa, spaga ceruta de angajati, de la infirmiera si pana la doctor, nu vor face altceva decat sa ne confirme ca s-au mai facut doar locuri de munca pentru bugetari. Aceleasi „elite” de care mai scriam eu pe undeva. Trebuie s-o recunoastem, ca Romania are o mare lipsa de locuri de munca productive, creatoare de plusvaloare. Aia din care se pot „trage” taxe si impozite, care sa alimenteze bugetul. Uitati-va ce li s-a promis profesorilor in urmatorii ani ! Aceasi „truditori” la stat, platiti din banii de la buget. Despre unitati economice pentru „restul lumii”….mai tarziu. Saaaau…deloc ! MAI E MULT PANA DEPARTE ! Cum ar zice Jan Constantin, intr-un film cu BD

 6. xx spune

  Felicitari domnului Arsene pentru reusita,dar trebuie urgent sa faca o deratizare completa la PSD Neamt si in special Piatra Neamt.Aduceti cit mai multi tineri de valoare ca avem dar nu au loc de fosilele de pe acolo

  1. feraru marcel spune

   Apropos, stimabile, de ce nu-i ceri mata lu’ „felicitari domnului Arsene” sa se preocupe de creearea de locuri da munca pentru tineri ?? Ca de mancatori de….cuvinte…. Da-i mai usor sa fii activist, chiar daca ai scoala de tractorist ! Asta-i amice, la produs ! Mana pi lopata, pi strung si creeaza ceva. Si pe tractor, amice, ca geme agricultura ! Lasa fosilele sa dispara odata cu dom’ dipotat !

   1. feraru marcel spune

    sa vezi „distractie” cand te scoli la 4 dimineata ca sa ajungi la timp sa Pontezi prezent pe ziua aia.

    1. feraru marcel spune

     Si stii de ce stau „fosilele” alea acolo ? Pentru cĂ ca si tine ating cu buzisoarele sezutul de parlamentar !

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate