Pompierii au salvat cateva persoane izolate in urma inundatiilor

0

 Luni, 11 iunie, la ora 05.58, pompierii militari din cadrul Gărzii nr. 2 de intervenţie Poiana Teiului au intervenit pentru căutarea şi salvarea unor persoane rămase izolate pe un drum forestier în zona montană a localităţii Farcaşa.


În cursul serii de 10 iunie, pe fondul precipitaţiilor însemnate cantitativ, pârâul Farcaşa s-a revărsat inundând drumul forestier şi făcând astfel imposibil accesul spre cabanele turistice, cariera de piatră sau adăposturile pentru animale construite în zonă. Singura posibilitate de acces o reprezentau traseele de pe versanţii muntelui, dar condiţiile meteo şi întunericul nu recomandau acest lucru, fără o cunoaştere foarte bună a topografiei locurilor. Din primele date primite de salvatori, aproximativ 12 persoane au rămas izolate pe respectivul drum, în autoturisme, în seara zilei de 10 iunie. Imediat s-a dispus deplasarea unei echipe de salvatori în zonă dar accesul a fost practic imposibil.

La jumătatea traseului, salvatorii au găsit trei persoane (Alexandru A., 18 ani, Botros R. 31 de ani, Cristina A. 40 de ani) care au ales să coboare pe versanţi, identificarea făcându-se după lumina lanternelor. Aceştia au spus că cei rămaşi la locul solicitării sunt în siguranţă, în maşini, iar traseul spre aceştia nu poate fi făcut decât cu sprijinul unor cunoscători ai zonei. Cele trei persoane au fost însoţite de salvatori până în localitatea Farcaşa. S-au luat măsuri pentru asigurarea condiţiilor de siguranţă pentru cei rămaşi în zonă prin solicitarea sprijinului lucrătorilor silvici.

La prima oră a dimineţii, salvatorii au început deplasarea spre zona respectivă unde au constatat că au rămas doar 2 persoane (Mihai A. – 57 de ani şi Mihai A. – 12 ani), celelalte coborând în cursul nopţii în localitate (fără să anunţe acest lucru). Traseul spre locul evenimentului a presupus situaţii cu un grad ridicat de risc, la un moment dat fiind necesară traversarea apelor învolburate ale pârâului Farcaşa pe un buştean (traversare asemănătoare raftingului).

Salvatorii, coordonaţi de locţiitorul comandantului Detaşamentului de Pompieri Târgu Neamţ – căpitan Marian Sergiu, s-au deplasat la faţa locului cu 4 subofiţeri dotaţi cu echipamente de salvare şi 3 paramedici din cadrul echipajului SMURD Poiana Teiului dotaţi cu tehnică de intervenţie specifică acordării primului ajutor calificat. Persoanele nu au necesitat acordarea primului ajutor calificat şi au coborât în condiţii de siguranţă în localitate.

telegram ziar piatra neamt
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate