Politicienii nemțeni și capcanele ”mercenarilor”

1

Se pare că cineva este foarte nemulțumit de faptul că, de exemplu, președintele Consiliului Județean Neamț, Ionel Arsene nu are conflicte cu primarul municipiului Piatra-Neamț, Dragoș Chitic. Și nu e vorba doar de aceștia doi, ci de mulți alții care ”trebuie” puși cap în cap, că dacă nu sunt războaie mor de foame mercenarii.
Ca să nu se supere nimeni, să îl definim pe acest ”cineva” care produce scandaluri ca fiind soarta, karma sau destinul și să deconspirăm  pașii pe care-i parcurge soarta când pune la cale astfel de manipulări. Pentru aceasta vom lua două exemple recente.

PRIMUL EXEMPLU: Printre ultimele eforturi de manipulare de către ”soartă” a celor doi politicieni menționați mai sus, ne amintim recent de provocarea la care Ionel Arsene nu a mușcat momeala, ba chiar a ieșit foarte elegant din ea, demonstrând multă maturitate și abilitate politică.

Pasul 1: Se creează motivul. Apare un articol prin care se spune că se face conferință de presă de către Dragoș Chitic pentru evenimentul Gala Moroșanu, dar fără să fie invitat Ionel Arsene. De fapt, conferința era realizată de organizatori și au fost ambii invitați, dar asta mai puțin contează acum.

Pasul 2: Provocarea. Este provocat Ionel Arsene să răspundă cum comentează faptul că el nu a fost invitat la conferința de presă și instigat să dea un răspuns cu atac la Dragoș Chitic.

Pasul 3: Scandalul: Pasul acesta nu a ieșit, deoarece Arsene nu a mușcat momeala și în loc să ofere subiect de dispută, din contra, l-a apărat pe Dragoș Chitic spunând că e un eveniment mare și important pentru Piatra-Neamț și apreciază implicarea primarului etc.

AL DOILEA EXEMPLU: Aceeași schema i-a fost aplicată și lui Dragoș Chitic pe altă temă:

Pasul 1: Se creează motivul. A apărut în presă o ipoteză conform căreia Dragoș Chitic ar putea candida din partea PSD. Astfel de articole se trimit la PNL București ca să lovească în Chitic și așa s-a creat nevoia sau, mai corect, spus obligația primarului de a se delimita public de această ipoteză, atât în fața alegătorilor, cât mai ales în fața șefilor de la București.

Pasul 2: Provocarea. Se livrează primarului Chitic sugestii și reclamații despre subiecte legate de activități aflate în zona județeană ca îi să poată fi imputate lui Ionel Arsene și el le critică în prima conferință de presă pentru a contrabalansa informațiile apărute despre el și PSD, dar o face prudent, fără să dea numele lui Arsene. Cu toate acestea, diplomația lui Chitic nu contează pentru cei care caută scandalul.

Pasul 3: Scandalul. Apare în presă că Dragoș Chitic critica dur CJ Neamț și bate apropouri la Ionel Arsene. Desigur că nu a făcut Chitic niciun atac direct la Arsene, ci doar a ieșit cu ceva critici ca să puncteze o delimitare față de intoxicările de la pasul 1, mai ales pentru cei de la conducerea centrală a PNL care ar primi intoxicările de la pasul 1.

În PSD nu trimite nimeni la București intoxicări despre Arsene și chiar dacă ar trimite ar trimite degeaba pentru că puterea politică a lui este prea mare. Dar la PNL se mănâncă între ei și acesta este un aspect greu de gestionat pentru liberali și ușor de exploatat pentru cei care vor să provoace scandaluri… dar  asta e altă discuție.

Așa funcționează ”punerile cap în cap”. O manipulare ieftină, de tip intoxicare, prin care se caută sau se fabrică un motiv, se lansează provocarea sau momeala, se creează scandalul sau se amplifică scandalos orice remarcă sau critică. Dacă partea adversă răspunde, este luat și acel mesaj și amplificat prin interpretare scandaloasă, și uite așa se naște conflictul.

Din păcate, aceste confecționări de scandaluri sunt unele dintre cele mai urâte lucruri care se întâmplă doar la noi, la Neamț. În alte județe nu am văzut așa ceva. Tehnici de manipulare folosite doar în mod distructiv.

Vă dați seama ce mult am putea evolua dacă toți cei care se pricep puțin la astfel de lucruri, la cinci scandaluri ar face și o manipulare în sens pozitiv? Să convingă oamenii să citească o carte, să ajute un bătrân, să cumpere de la producătorii locali, să convingă părinții să se concentreze pe educația copiilor, să convingă oamenii să își deszăpezească în fața casei sau blocului și câte și mai câte lucruri frumoase se pot face dacă în loc să convingi oamenii să se certe i-ai convinge să facă lucruri bune.

Este adevărat că e de un milion de ori mai ușor să convingi doi oameni să se certe decât să-i convingi să facă ceva bun împreună. Este adevărat că e mai ușor să demolezi decât să construiești. Este adevărat că e mai ușor să critici decât să promovezi. Și, nu în ultimul rând, trebuie reținut că orice necalificat poate să critice și să demoleze pe când să promovezi sau să construiești deja ai nevoie de oameni capabili.

Iosub Robert

P.S.: Pentru cei interesați doar de scandal, acest articol nu poate fi interpretat ca o critică la adresa lui Dragoș Chitic cu care în cazul de față a fost ”obligat” să se delimiteze de PSD. Nici alte interpretări nu stau în picioare cu excepția celei că prin prezentul articol tragem un semnal de alarmă și arătăm cu exemple cum ”soarta” aranjează lucrurile și uneori le forțează în așa fel încât oamenii aleși de nemțeni să se tot certe între ei în loc să își dea mâna să construiască împreună.

aplicatie android ziar neamt

telegram ziar piatra neamt

la flamma piatra neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
1 Comentariu
  1. paul spune

    Excelent articol!
    MAI SUNT SI INTELIGENTI IN PRESA NEMTEANA!

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate