Ploaie de stele căzătoare pe cerul României – Un fenomen deosebit vizibil începând din această noapte

0
Imagine cu caracter ilustrativ (Sursa: Space.com)

În luna aprilie, în nopțile de 21/22 și 22/23, toți cei ce vor privi spre cer vor vedea mai multe stele căzătoare decât în mod normal. Este activ curentul de meteori Lyride, iar în acele nopți va fi maximul.

Planeta noastră trece printr-o zonă pe unde a trecut cometa C/1861 G1 (Thatcher), iar praful din coada ei va arde în atmosferă. Acest curent de meteori este unul dintre cele mai vechi observate, primele observații fiind făcute de chinezi acum 2600 de ani (în anul 687 î.e.n.).

Pentru a putea vedea meteorii nu aveți nevoie de instrumente astronomice. Trebuie doar să priviți înspre cer, așezați comod, timp de minim o oră, cândva între miezul nopții și răsăritul Soarelui. Nu trebuie să priviți într-o direcție anume, pentru că meteorii pot apărea în orice direcție.Curentul este activ între 16 și 25 aprilie, numărul maxim de meteori observabili cu ochiul liber în condiții ideale fiind de 18, în noaptea de 21 spre 22 sau 22 spre 23 aprileÎn 2020 lumina Lunii nu va strica observațiile pentru că Luna se află în faza de Lună Nouă.Cel mai bine este să observați cerul după miezul nopții până dimineață (se poate și de la geam) și să alegeți o zonă de cer pe care să o priviți în continuu, explică Observatorul Astronomic „Amiral Vasile Urseanu”.

Mai multe informații puteți citi pe site-ul observatorului, aici – click.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate