Plati suplimentare la fondul de mediu

0

In Monitorul oficial din 21 februarie 2014 a fost publicat Ordinul Ministrului Mediului si Schimbarilor Climatice nr. 192/2014 privind modificarea Ordinului ministrului mediului si gospodaririi apelor nr. 578/2006 pentru aprobarea Metodologiei de calcul al contributiilor si taxelor datorate la Fondul pentru mediu.

Prin acest ordin sunt aduse obligatii de plata suplimentare pentru fondul de mediu de 0,3 lei/kg pentru punerea in piata nationala de uleiuri minerale, sintetice sau semisintetice sau contributia de 2 lei/kg pentru diferenta intre deseurile de ambalaje declarate ca reciclate si cantitatile efective reciclate.

Contributia de 3% din veniturile realizate din vanzarea deseurilor metalice feroase si neferoase, inclusiv a bunurilor destinate dezmembrarii, se retine prin stopaj la sursa de catre operatorii economici care desfasoara activitati de colectare si/sau de valorificare a deseurilor, care au obligatia sa le vireze la Fondul pentru mediu in termenul legal pentru virarea impozitelor si contributiilor cu retinere la sursa.

Pentru operatorii economici ce au surse stationare generatoare de emisii de poluanti in atmosfera, la care cantitatile de emisii poluante au fost recunoscute de agentiile judetene de mediu, suma datorata pentru fondul de mediu se calculeaza astfel:

T = Q x V,

unde: T – suma datorata la Fondul pentru mediu;

Q – cantitatea de poluant emisa in atmosfera, rezultata din masuratori, exprimata in kilograme;

V – valoarea taxei de incasat pentru fiecare tip de poluant, conform legii.

Pentru operatorii economici ce au surse stationare generatoare de emisii de poluanti, suma datorata se calculeaza dupa formula:

T = Q x Val,

unde: T – suma datorata la Fondul pentru mediu;

Q – cantitatea de poluant emisa in atmosfera, pe tip de poluant.

Val – valoarea taxei de incasat pentru fiecare tip de poluant.

Cantitatile de poluanti emisi in atmosfera de surse stationare se calculeaza dupa urmatoarea formula:

Q = f x A,

unde: Q – cantitatea de poluant emisa in atmosfera, exprimata in kilograme;

f – factorul de emisie pentru fiecare tip de poluant, in functie de proces;

A – cantitatea de combustibil, materii prime si materiale utilizate sau cantitatea de produs finit, in functie de tipul de proces.

Mai multe detalii aici: Ordin nr 192/2014.

 

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate