PLASTICIENII NEMȚENI, TOAMNA…

0

Uniunea Artiștilor Plastici din România, secțiunea nemțeană a organizat o expoziție de pictură, reprezentativă pentru această parte de țară. Președintele U.A.P.-Neamț, dl. Ștefan Potop(vezi foto nr. 1) a numit rezultatul eforturilor colective printr-o formulare cu profil sadovenian: ”Tabăra fără tabără”. Pretextul ”tabără” a antrenat artiști cu cele mai diverse gusturi și atitudini într-o acțiune materializată pozitiv: expoziția cu tablouri făcute acasă, în atelier. Fiecare a venit cu ”povestea” sa, într-un soi de ”Hanul Ancuței” primitor, lipsit prejudecăți și inhibiții, precum oferta d-lui Ștefan Potop(vezi foto nr. 2). Ca de obicei, din tabloul șefului UAP-Neamț nu lipsește umorul și oportunismul tematic, în concordanță cu dezbaterea succesiunii la tronul cunoscutului bulibașă Florin Cioabă. Cândva, acesta(Florin Cioabă) a avut bunul-simț să recunoască, în urmă cu aproape un deceniu: ”țiganii și-au schimbat numele precum ”MILIȚIA””. Pentru că veni vorba de schimbare, Lucian Gogu Craiu(vezi foto nr. 3) și-a prezentat viziunea într-o manieră…venețiană: cu multe măști(vezi foto nr. 4). De ce să nu recunoaștem? Unii concetățeni, din motive întemeiate, se feresc de ”mascați”! Monica D. Carp a dorit să-și salute admiratorii prin trei cupe misterioase, una mai plină de har decât cealaltă, propuse pentru o premiere importantă(vezi foto nr. 5). Plastician versat, cu sensibilități și gusturi franțuzeși, Mircea Titus Romanescu(vezi foto nr. 6) s-a dedicat și de această dată geometriilor urbane pe care le pot îmbrăca buchetele sale de flori. Uneori, compozițiile lui(vezi foto nr. 7 și foto nr. 8) te-ar putea duce, discret, cu gândul, la George Braque, maestrul din Argenteuil. Iosif Haidu s-a simțit atras de alt gen de geometrii(vezi foto nr. 9 și foto nr. 10), sugerând, pe alocuri, o inspirată dinamică și unele caligrafii.

Grigore Agache(vezi foto nr. 11) profesează în alt registru geometria și pretenția de mozaic a unor carcase care pot găzdui ”blitz”-uri și instantanee(vezi foto nr. 12). De la Grigoraș Cătălin păstrăm un dialog dintre verde și galben în ipostaze de ursitoare(vezi foto nr. 13). Doamna Dinu Violeta și-a deschis …florărie prin singura cale în care crede artistul deplin(vezi foto nr. 14 și foto nr. 15). Talentatul si ingeniosul sculptor nemțean Lucian Tudorache(vezi foto nr. 16) este alături de ceilalți colegi ai săi cu o …pictură(vezi foto nr. 18). Pentru dl. Lucian Tudorache, calitatea riguros pretențioasă reprezintă, precum Steaua Nordului pentru vikingi, un reper obligatoriu. Dovadă este și ultima sa sculptură în bronz, care-l reprezintă pe domnitorul Moldovei, Petru Rareș(vezi foto nr. 17). Prezență puternică în spațiul graficii românești, artistul Dinu Huminiuc(vezi foto nr. 19) este promotorul unui stil unic și elegant(vezi foto nr. 20). În județul Neamț a ilustrat câteva cărți-provocare ale scriitorului Emil Nicolae, dar s-a remarcat și prin virtuțile sale de pictor de biserici(vezi foto nr. 21 și foto nr. 22-Biserica Mânăstirii Horaița). Himera(vezi foto nr. 23) lui Cristinel-Ionel Prisacaru încearcă-pe lângă dorința autorului de a ne sugera volume-un à propos la caligrafie. Ciprian Istrate(vezi foto nr. 24), teolog și plastician apreciat își onorează permanent condiția profesională prin căutări și propuneri minuțios finisate(vezi foto nr. 25 și foto nr. 26). Tabloul intitulat ”THE MESSIAH” poate fi considerat o provocare. Osho, filosof indian provenind dintr-o familie jainistă s-a dăruit, după îndelungate și premiate studii universitare, meditației. A cunoscut iluminarea și astăzi își propune să formeze discipoli. Conținutul sincretic(un melange de Taoism, Buddhism, Tantra, Zen și Sufism) și vastitatea cunoștințelor lui Osho nu-mi permit sa mă aventurez în comentarii suplimentare privitoare la cărțile scrise de această personalitate de renume mondial. O parte din lucrările lui Osho au fost traduse și în limba română. Dumitru Bostan jr.(vezi foto nr. 27) este, probabil, cel mai rafinat pictor nemțean, devenind printr-o străduință specifică altor vremuri un aristocrat al penelului și cel mai aplicat plastician al centrului istoric din Piatra Neamț(vezi foto nr. 29). În loc de bun-rămas, un iris de la Dumitru Bostan jr.(vezi foto nr. 28)
TEXT ȘI FOTO: MIHAIL-SORIN GAIDAU

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate