Planuri operative de acţiune în timpul iernii

0

Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (CJSU) s-a întâlnit în şedinţă extraordinară, pe 27 octombrie a.c..

Temele discutate în cadrul întâlnirii au fost: prezentarea şi dezbaterea Programului de măsuri pentru diminuarea potenţialelor efecte negative ale fenomenului de zăpor pe râul Bistriţa în iarna 2010-2011; prezentarea şi dezbaterea Planurilor operative de acţiune în timpul iernii; prezentarea concluziilor comisiei numite prin ordin al prefectului care a verificat măsurile de securitate, protecţie şi intervenţie a deţinătorilor haldelor de steril, de pe teritoriul judeţului Neamţ .

Programul de măsuri pentru diminuarea potenţialelor efecte negative ale fenomenului de zăpor pe râul Bistriţa în iarna 2010-2011, prevede o serie de activităţi necesare pentru eficientizarea intervenţiei în caz de urgenţă şi pentru diminuarea urmărilor.
Astfel, în cuprinsul Programului se regăsesc acţiuni precum: asigurarea permanenţei la nivelul primăriilor din comunele Poiana Teiului, Farcaşa şi Borca; urmărirea evoluţiei fenomenului şi raportarea acesteia la ISU şi SGA; pregătirea echipelor de alarmare; pregătirea a două detaşamente de intervenţie pentru sprijinirea acţiunilor de evacuare şi a celor de recuperare şi reabilitare în situaţia producerii de inundaţii; verificarea potabilităţii apei din fântâni; evacuarea apei din fântâni şi subsoluri în situaţia producerii de inundaţii; exploatarea acumulării Topoliceni conform Protocolului încheiat între SC Hidroelectrica SA-SH Bistriţa P. Neamţ şi D.A. „Siret” Bacău; informarea cetăţenilor asupra pericolului producerii de inundaţii; supravegherea cursului râului Bistriţa şi organizarea fluxului informaţional.

Planurile operative de acţiune în timpul iernii, întocmite de Secţia Drumuri Naţionale Neamţ şi Consiliul Judeţean Neamţ, stabilesc modalităţile de acţiune pentru menţinerea viabilităţii drumurilor din judeţ pe timpul anotimpului rece. Protocoalele pentru efectuarea schimbului operativ de informaţii pe perioada sezonului rece între instituţiile implicate în monitorizarea şi gestionarea situaţiilor de urgenţă vor asigura cadrul necesar unei foarte bune cooperări, precum şi o eficienţă sporită a acţiunilor desfăşurate în timp de iarnă.

În cadrul acestei întâlniri am aprobat prin hotărâre a CJSU Programul de măsuri necesare a se lua în situaţia unor inundaţii în zona de risc de pe Bistriţa şi planurile operative de acţiune în timpul iernii atât pentru menţinerea viabilităţii drumurilor cât şi pentru protejarea cetăţenilor în cazul unor temperaturi extreme. Ca şi anul trecut Inspectoratul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă va primi şi centraliza informaţiile referitoare la viabilitatea drumurilor şi la măsurile şi acţiunile care se întreprind la nivelul judeţului, pe perioada sezonului rece” a spus subprefectul Vasile Şendrea.

În ceea ce priveşte verificarea măsurilor de securitate, protecţie şi intervenţie a deţinătorilor haldelor de steril, în baza Ordinului Prefectului comisia mixtă constituită a efectuat în perioada 25-26.10.2010, verificări la o parte din halde şi măsurători a debitelor de radiaţie la haldele cu cel mai mare risc pentru aşezările umane din zonă.
La acţiunile din teren au participat reprezentanţi din partea Companiei Naţionale a Uraniului S.A. Bucureşti şi a Radioactiv Mineral S.A. Măgurele.

Haldele de steril aferente lucrărilor de explorare geologică a mineralizaţiei uranifere de pe teritoriul judeţului Neamţ sunt localizate în perimetrele Tulgheş-Grinţieş şi Bicazu Ardelean – Telec. După încheierea verificărilor din teren, Comisia a concluzionat că, pentru evitarea transportului la distanţă a materialului radioactiv din halde, ceea ce implică creşterea fondului radioactiv natural al zonei, se impune efectuarea unor lucrări de ecologizare” a mai spus subprefectul Vasile Şendrea.

Daniela Savu

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate