Planul de actiune pentru reducerea accidentelor rutiere pe DN2 în perioada 15 iunie -15 septembrie 2011

0

În perioada 15 iunie – 15 septembrie 2011, pentru limitarea numărului si a consecintelor ce decurg din accidente rutiere, atât la nivel national cât si la nivelul judetului Neamt, politistii vor derula Planul de actiune pentru reducerea riscului rutier pe DN2.

Obiectivele Planului de actiune sunt:

-Reducerea numărului de victime din accidente grave de circulatie

– Asigurarea conditiilor optime de deplasare a participantilor la traficul rutier prin îmbunătătirea sigurantei circulatiei

– Combaterea indisciplinei rutiere prin actiuni sustinute de impunere a legii.

– Reducerea riscului rutier în zonele identificate cu risc ridicat de producere a accidentelor rutiere, prin implementarea unor soluții cu costuri reduse, de către administratorul drumului public.


– Conștientizarea participanților la trafic asupra riscului la care se expun prin nerespectarea regulilor de circulație, precum și informarea opiniei publice cu privire la dinamica și consecințele accidentelor de circulație înregistrate pe DN2.

La nivelul Inspectoratului de Politie al Judetului Neamt, începând cu astăzi, 15 iunie a.c., pe DN2, în permanență, vor acționa 50 de polițiști: 19 politisti din cadrul Biroului Drumuri Nationale si Europene din cadrul Serviciului Rutier Neamt si sector Roman și 31 polițiști de ordine publică din cadrul celor 8 posturi de poliție tranzitate de DN2.

Dispozitivul de poliție rutieră va fi adaptat în funcție de situația operativă, de zonele de risc rutier identificate, pentru acoperirea perioadei din zi predispuse la producerea accidentelor rutiere.

Lucrătorii de poliție rutieră vor acționa în comun cu cei ai posturilor de poliție, direcțiile de acțiune vizând cele două cauze generatoare de accidente rutiere – traversarea neregulamentară și viteza excesivă/neadaptată la condițiile de drum.

Se va actiona pentru combaterea excesului de viteză prin folosirea aparatelor radar în sistem „cascadă” în cadrul activitătilor organizate în cooperare cu județele limitrofe.

De asemenea, politistii Serviciului Rutier și ai Compartimentului de Analiză și Prevenire a Criminalității vor organiza și desfășura o activitate de prevenire a implicării pietonilor în accidente rutiere, în localitătile unde au fost înregistrate mai multe evenimente ( în mod special în comuna Horia și sat Secuienii Noi din comuna Secuieni ).


Informatii suplimentare

Analiza întocmită la nivelul Poliției Române pentru anul 2010, relevă faptul că drumurile naționale cu cel mai ridicat risc criminogen sunt:

-DN2 (București – Urziceni – Buzău-Râmnicu Sărat – Focșani – Bacău – Roman – Fălticeni – Suceava – Siret);

-DN1 (București – Ploiești – Brașov – Sibiu – Sebeș – Alba Iulia – Cluj Napoca – Oradea – Borș);

-DN6 (București – Alexandria – Roșiorii de Vede – Caracal – Craiova – Strehaia – Drobeta Turnu Severin – Caransebeș – Timișoara – Cenad);

-DN7 (București – Titu – Găești – Pitești – Râmnicu Vâlcea – Sibiu – Sebeș – Deva – Arad – Nădlac).

În anul 2010, pe aceste 4 drumuri și-au pierdut viața în accidente rutiere 430 persoane, ceea ce reprezintă 18% din numărul total al persoanelor decedate în accidente rutiere în perioada de referință. Dintre cele 4 drumuri sus-menționate, drumul cu cel mai ridicat risc criminogen este DN2, numărul persoanelor decedate în anul 2010 fiind de 132 iar în anul 2009, 140.

De asemenea, în anul 2010, pe DN2, la nivelul județelor tranzitate de această arteră, s-au produs 480 accidente din care a rezultat decesul sau rănirea gravă și ușoară, iar dintre acestea 22 s-au produs pe raza județului Neamț. DN2 traversează județul Neamț pe o distanță de aproximativ 42 km, prin următoarele localități dinspre Bacău spre Suceava: Secuieni – Horia – legătura cu Municipiul Roman – Cordun – Săbăoani – Gherăești – Botești -Tupilați, reprezentând circa 10% din rețeaua de drumuri naționale din județ.

În urma analizei accidentelor rutiere pe DN2 produse în perioada 01ianuarie – 31 mai 2011, comparativ cu aceeasi perioadă a anului 2010, s-a stabilit faptul că în primele 5 luni ale anului în curs pe DN2, aflat în zona noastră de responsabilitate s-au produs 11 accidente de circulatie.

Cele mai multe accidente s-au produs pe fondul nerespectării de către pietoni a regulilor privind traversarea drumului (4 accidente ) și conducerea autovehiculului sub influența băuturilor alcoolice (2 accidente).

Distribuția accidentelor după locul producerii, este aproximativ egală, ușor mai ridicată în interiorul localității (6 accidente în localitate și 5 în afara localității). După zilele din săptămână, cele mai multe accidente s-au produs în zilele de miercuri (4 accidente) și în zilele de week-end (vineri, sâmbătă, duminică) – câte 2.

Stiri Neamt

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate