Piramida holografică nu a fost vizibilă anul acesta în dimineața de 6 august, pe Ceahlău

3

Sute de turiști au urcat muntele Ceahlău pentru a fi în zorii zilei de 6 august prezenți la fenomen unic cunoscut sub denumirea de piramida holografică. Condiția de a vedea acest fenomen este de a ajunge înainte de răsărit pe Vârful Toaca și să ai noroc de un cer senin. Din punct de vedere științific, piramida este o intersectare a umbrelor muntelui în momentul în care Soarele își face apariția.

În mentalul colectiv, s-a întipărit ideea că doar în această zi fenomentul poate fi văzut, motiv pentru care foarte mulți turiști, unii neechipați corespunzător, dar dornici să asiste la acest fenoment rar, urcă pe 6 august pe Ceahlău, testând la maxim resursele, rezistența și limita psihică a echipajelor Salvamont. Și în acest an, ca în fiecare an, au existat intervenții la persoane accidentate, intervenții dificile, după cum puteți citi aici.

Anul acesta, pe 6 august piramida holografică nu s-a văzut, iar la întoarcere pe turiști i-a prins și o ploaie torențială. Din fericire pentru cei care doresc să vadă, totuși, fenomenul, cunoscătorii muntelui Ceahlău spun că piramida poate fi văzută în mai multe zile la rând, și la răsărit, dar și la apus. Deci, dacă nu ați putut vedea piramida pe 6 august, o puteți vedea, totuși, anul acesta, în altă zi și doar în anumite condiții. Condiția principală este să fiți responsabili când vă porniți la drum pe munte, să fiți echipați corespunzător, să nu vă avântați pe Ceahlău dacă suferiți de boli cronice care vă pot pune viața în pericol. Salvamont intervine fără discuție, dar cel mai bine este să prevenim orice fel de incidente, pentru a vă ușura viața atât dumneavoastră, cât și a celor care veghează pentru siguranța dumneavoastră.

„Fenomenul este spectaculos și se vede în fiecare dimineață, dar și seară. Măi, oameni buni, fiți raționali și nu mai veniți aiurea numai pe data de 6 august că, zău, nu are niciun sens să vă înghesuiți ca nebunii.
Nu vă mai luați după toți smintiții care dau explicații care mai de care mai fantasmagorice.
Studiați prognoza meteo, veniți în Ceahlău după câteva zile cu ploaie când se anunță timp frumos, dar atmosfera este încărcata de vapori. Vă garantez că o să vedeți piramida și nu o umbră triunghiulară, cum văd majoritatea din cauza secetei. Fenomenul se vede și seara la apus pe partea cealată și se mai formează într-un loc din Ceahlău mult mai impresionant ca cel din zona Vf. Toaca numai că durează foarte puțin .”, a declarat șeful Salvamont, Raul Papalicef pe pagina sa de socializare, ca o concluzie după o zi plină de 6 august pe Ceahlău.

aplicatie android ziar neamt

telegram ziar piatra neamt

la flamma piatra neamt
Citește și
3 Comentarii
 1. satmari Kati spune

  timp pierdut! oboseala, mizerie, ploaie, dormit in corturi, nespalati, grrr…. 🙂 Mai bine, citeau o carte, se documentau, se informau , dar .. ma rog, fiecare cu mizeira lui. Sa stai transpirat, ne spalat, dormit pe jis, mancat din hartie…apoi, ifose de mic burghez. Zau!

 2. om de munte spune

  Bine ca s-a amenajat heliport pe platou in spatele cabanei Dochia.
  Babele ”cu toati boalili capului” si mai ales cu boli cronice cardio-vasculare mai au o ”sansa” sa nu se intalneasca direct pe Ceahlau cu Domnul, ci in cel mai rau caz la UPU sau ATI la Iasi sau Targu Mures…
  Cat despre linistea parcului natural Ceahlau, ea va fi sparta din ce in ce mai des de elicopterele SMURD…

 3. D.j. Max Dragos spune

  Am fost si eu..

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate