Piatra-Neamț-Tel Aviv: „Poduri de Culoare” între orașe, culturi şi valori

0

În perioada 6 decembrie 2018-18 ianuarie 2019, ICR Tel Aviv găzduiește expoziţia de arte plastice româno-israeliană „Bridges of colour”.

Manifestarea are la bază un proiect educaţional cultural-artistic mai vechi, respectiv Festivalul Internaţional de Arte plastice „Piatra Neamţ Creativ II-2018” în timpul căruia, tineri de pe patru continente au avut prilejul să se întâlnească în România, să lucreze împreună şi să pună bazele unor proiecte comune noi. In urma sesiunilor comune de lucru în plein air, delegaţia Israeliană invitată şi participantă la ediţia din acest an a festivalului de la Piatra-Neamţ a propus iniţiativa de a invita organizatorii români ai proiectului să realizeze o expoziţie de artă plastică comună în Israel.

Astfel, delegaţia română formată din Profesor Cristina Petrariu ( Profesor de Arte vizuale la Palatul Copiilor din Piatra -Neamţ, Preşedinte al Asociaţiei Culturale „Arte.Ro”, Director al Festivalului „Piatra Neamţ Creativ” şi manager de proiect), însoţită de Dr. Mariana Ciobanu, Preşedinta Juriului Festivalului şi de Expertul plastic Silvia Trăistariu, împreună cu elevele Miruna Morţe, Theodora Musceleanu, Ana Maria Gogu-Craiu, cu Artistul vizual Lucian Gogu-Craiu (Profesor de arte vizuale la Palatul Copiilor, Preşedintele Asociaţiei Culturale „Gogu-Craiu”), Nicoleta Crina Gogu-Craiu (Consilier Local, Consiliul Local al Municipiului Piatra-Neamţ, reprezentant al Primarului) au reprezentat România şi Municipiul Piatra-Neamţ prin arta celor mai tineri şi creativi artisti plastici nemţeni.

Vernisajul expozitiei a avut loc joi, 6 decembrie 2018, orele 17 la sediul ICR Tel Aviv. Cei peste 30 de  mici pictori care, deşi nu au fost toţi prezenţi la vernisajul expoziției, și-au expus creaţiile pe simezele Institutului,  au fost alături, în spirit şi culoare, de omologii lor israelieni ( coordonaţi de către Profesor Arheolog Shirley Siegal), creând astfel veritabile „Poduri de Culoare” între ţări, culturi şi valori .

Cele circa 50 de lucrări de desen/ grafică şi pictură, realizate pe formate şi în tehnici diverse, fac referire la oraşul în care tinerii artişti s-au cunoscut- Piatra-Neamţ. Vedutele pietrene au ca personaje principale edificii arhitecturale simbol, mărturii ale secolelor de artă, cultură, istorie şi tradiţii: Turnul-clopotniţă al Bisericii Sfântul Ioan Domnesc, Biserica, Muzeul de Artă, Muzeul de etnografie, Muzeul de Artă eneolitică Cucuteni, Primăria, Colegiul Naţional „Petru Rareş”, Piaţa Curtea Domnească, Biserica Trei Ierarhi, Teatrul Tineretului, s.a.

Vernisajul expoziției a constituit garanția succesului acestui proiect, demonstrată mai ales prin prezenta extrem de numeroasa a invitatilor la sediul ICR- au fost prezente peste 130 de persoane; prin calitatea publicului – majoritatea cetăteni evrei pietreni si nemteni repatriați, mari iubitori de artă, medici, profesori, economiști, reprezentanți ai diplomației românești și ai mediului de afaceri israelian.

Indicele ridicat al emoției care a străbatut publicul prezent pe tot parcursul evenimentului a fost încă o mărturie a înaltului grad de profesionalism și a lipsei de formalism care a caracterizat această activitate de suflet.

La eveniment a fost prezent domnul Martin Ladislau Salamon – Director ICR Tel Aviv care a apreciat efortul deosebit în organizarea evenimentului, precum și lucrările deosebite ale copiilor.

În deschidere a vorbit doamna Cleopatra Dana Lorințiu – Director adjunct ICR Tel Aviv, care a prezentat cele două delegații și a făcut aprecieri elogioase asupra micilor pictori pietreni. Apoi domnul Doctor Tzony Siegal a deschis simbolic manifestarea, aprinzând lumânarea de Hanuka și intonând rugăciunile specifice acestui eveniment. Vernisajul a continuat cu muzica de suflet oferită de către doamna Rely Schwartzberg, talentată muziciană și scriitoare.

În continuare, Domnul Etgard Bitel, Jurnalist, redactor șef la „Gazeta Românească” din Israel, maestru de ceremonii, cel care s-a implicat trup și suflet in organizarea acestui proiect (de la diligențe cu cazarea invitatilor și până la organizarea vernisajului), a oferit cuvântul doamnei profesor Cristina S.Petrariu,  care a multumit Institutului Cultural Roman pentru gazduire,  partenerilor israelieni pentru sprijin și colaborare și,  bineînteles,  Primăriei municipiului Piatra-Neamț pentru implicarea și sprijinul în realizarea proiectelor  Asociației Culturale „Arte.Ro” și ale Palatului Copiilor.

A fost evidențiat și suportul financiar deosebit, dar și timpul si energia cu care s-a implicat în realizarea tuturor proiectelor doamna Mariana Ciobanu, medic, membru de onoare al Asociației și sponsor al Festivalului International „Piatra-Neamț Creativ”.

Apoi doamna Petrariu, coordonatoarea delegației și managerul de proiect a oferit diplome de excelenta directorilor ICR si partenerilor israelieni. În continuare, a vorbit publicului doamna Crina Gogu-Craiu, apreciind și evidențiind  sprijinul de care ONG-urile si institutiile de educatie si cultura din Piatra-Neamt se bucura din partea Primăriei din Piatra-Neamț, respectiv a domnului Primar Dragoș Chitic.

Doamna Silvia Traistariu, expert plastic și Director al Muzeului de Artă din Piatra-Neamt a vorbit despre importanța colaborării institutionale internationale în domeniul cultural si educațional, precum și despre lucrările copiilor, sub aspect tehnic, conceptual și artistico-plastic.

În continuare, artistul plastic si arheologul Sirley Siegal, coordonatoarea tinerilor israelieni expozanți, a vorbit despre importanta expoziției și a colaborării romano-israeliene, oferind diplome organizatorilor.

Diplomele de membru de onoare al Asociației Internaționale a evreilor originari din Piatra-Neamt și Tîrgu Neamț au fost oferite, în continuare, de către domnul Moshe Shimon, președintele organizației.

Piatra Neamt Creativ II – Festivalul International  de arta plastică pentru copii înseamnă foarte mult pentru noi personal si pentru promovarea potențialului orașului nostru în străinatate. Prin acest festival reusim să stabilim legături culturale si diplomatice care aduc un plus de valoare veritabil imaginii României in lume. Nu este deloc un lucru usor să realizezi un festival de o asemenea anvergura, iar a sponsoriza nu înseamna numai a da bani, ci mai ales a te  implica total în realizarea organizarii evenimentului in sine. Proiectul aduce în prim-plan  talentul copiilor si al coordonatorilor, fiind practic  portavocea imaginii nostre în lume. Contăm pe implicarea puternică și consecventă a administratiei locale și a Primăriei Municipiului în ducerea la buna îndeplinire a acestor deziderate comune.

Mariana Ciobanu, medic, membru de onoare al Asociatiei si sponsor al Festivalului International „Piatra Neamt creativ”.

În esenţă, prin acest proiect educativ- artistic  realizăm o promovare intensivă a oraşului Piatra-Neamt, atât în comunitatea locala israeliana, în mediul local, cât şi în cel virtual, dintr-o perspectivă geografic-turistică, artistică,  dar și istorică și culturală.

Considerăm că acest proiect contribuie semnificativ la stabilirea unui loc foarte bine determinat pentru oraşul Piatra- Neamt pe harta mondială a culturii şi educaţiei artistico-plastice. Toate obiectivele noastre se centrează pe  promovarea internaţională a oraşului nostru prin act educational-artistic şi activităţi culturale de înaltă ţinută.

Am realizat o celebrare a excelenţei în artele vizuale, prin lucrările tuturor elevilor-artişti care au expus, precum şi un îndemn spre a preţui mai mult frumosul. Expoziția noastră este o încercare de a construi prin copii o societate viitoare mai bună, care să preţuiască mai mult valorile autentice, cultura şi bunul gust.

Prin acest tip de manifestare artistică, oraşul Piatra-Neamt se racordează la manifestari similare din lume, strălucind prin istoria, arta și cultura sa şi aducând astfel, lumea mai aproape.

Ne exprimăm convingerea că municipalitatea pietreană si reprezentantii municipiilor partenere din Israel – Modiin și Lod, precum si ICR Tel Aviv, vor dori să dezvoltăm acest proiect în cadrul parteneriatului nostru, într-unul de tradiţie, care să cuprindă o serie întreagă de manifestari cultural-artistice, astfel încât vizitatorii să se poată apropia fizic de imaginile originale care redau patrimonul istoric, cultural și artistic al orașelor implicate în activităţile propuse.

 

infomații furnizate de Profesor Cristina S. Petrariu, Manager Proiect

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate