Piatra Neamţ şi bombele ecologice din faţa blocurilor

3

Deşi ne lăudăm cu cel mai frumos oraş din zona Moldovei, şi unul dintre cele mai cunoscute oraşe din ţară pentru organizarea urbană şi atracţiile turistice, se pare că unii dintre nemţeni, nu generalizăm, au o problemă cu tonele de deşeuri pe care le produc.

De ani buni, firma austriacă Brantner a reuşit în colaborare cu autorităţile nemţene să implementeze un sistem de colectare selectivă a deşeurilor. S-au introdus containere speciale in vecinătarea asociaţiilor de locatari tocmai în ideea de a aduce un serviciu mediului şi de a promova reciclarea şi curăţenia în oraş. S-au impus câteva programe de conştientizare publică a importanţei colectării selective a deşeurilor, s-au distribuit mii de pliante în care se descria procedura de selectare a deşeurilor în propria locuinţă în funcţie de materialul rezidual.

Poate, totuşi, nu s-a insistat suficient, deoarece noile pubele au ajuns în unele locuri bătaia de joc a celor care nu au bunul simţ de a-şi însuşi respectul pentru mediul în care trăiesc, respiră, muncesc. Angajaţii firmei de salubritate nu fac faţă la bombele ecologice existente în unele zone ale oraşului, zone în care locatarii nu ştiu, deşi sintagma potrivită ar fi “NU VOR”, să repartizeze deşeurile corespunzător în pubele.

De multe ori se întâmplă ca volumul deşeurilor să fie atât de mare încât pubelele sunt supraîncărcate şi înconjurate de saci de gunoi nesigilaţi, în care se poate observa în mod evident că PET-urile stau alături de deşeuri reziduale, hârtii, toate la un loc. E adevărat că toate deşeurile colectate trec printr-o nouă etapă de selecţie, însă este jenant ca într-un oraş care se presupune a fi civilizat să întâlneşti în faţa blocului un munte de gunoaie. E o dovadă de lene, de lipsă de bun simţ, de sfidare a mediului în care trăim.

Deşi tocmai s-a încheiat campania ecologică Let’s Do It Romania, campanie în care s-au colectat numai din judeţul Neamţ 9.5 tone de deşeuri aruncate aiurea, se pare că din nou, tot ce e bun intră pe o ureche şi iese pe cealaltă, fără a păstra nimic civilizat în noi. Imaginile din articol au fost realizate astăzi, 30 septembrie, la câteva zile bune după campania de ecologizare la nivel naţional.

Poate acum, în al 13-lea ceas, ne vom trezi şi vom vedea cât de mult rău ne facem nouă şi naturii prin delăsare, prin concepţia că sunt alţi oameni plătiţi să strângă mizeria după noi, prin faptul că nu ne asumăm responsabilităţi care să ne facă oameni mai buni. Poate de mâine, noi locuitorii oraşului Piatra Neamţ, vom citi ce scrie pe pubele înainte să aruncăm nepăsători, la nimereală, deşeurile. Cum am mai spus, articolul nu generalizează, ci se adresează celor care încă nu s-au obişnuit cu ideea că suntem în mileniul al 3-lea şi nu in epoca de piatră.

M.I.

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
3 Comentarii
  1. Ioana spune

    Cred ca daca pe langa pliantele si campaniile facute s-ar da si amenzi, lucrurile ar sta mult mai bine! Insa nu e timpul pierdut.

  2. Menkaure spune

    Si asta e o scuza???

  3. benny spune

    asa e in toata tara

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate