Piatra-Neamț – Mâncarea servită pacienților internați în SJU: „o chestie care s-a îmbunătățit”. Urmează „proiectul caserola” (INTERVIU)

1
Foto ARHIVĂ

Un aspect care a făcut subiectul multor critici (pe bună dreptate – adică pe „gustate” și pe înghițit cu noduri) îl constituie mâncarea servită bolnavilor internați. L-am întrebat pe managerul SJU Piatra-Neamț, Alexandru Filimon, ce părere are despre ceea ce, teoretic, pe hârtie, poartă denumirea de mâncare.

R: Ce e cu „chestia” care se servește pacienților de 3 ori pe zi – teoretic numită mâncare?

A. Filimon: Chestia aia cum o spuneți dumneavoastră care se servește la pacienți – cel puțin în cazul nostru este o chestie care s-a îmbunătățit în ultimul an. Am primit review-uri pozitive atât de la pacienții obișnuiți, ca să spun așa, care ne trimit aceste răspunsuri la chestionarele noastre online pe sms, cât și de la unii apropiați, inclusiv colegi de-ai dumneavoastră care au fost internați în spital. Asta nu înseamnă că nu se poate mai bine.

Următorul pas pe care îl luăm și este chiar în desfășurare acum este folosirea acestui tip de caserole sigilate – cum poate ați văzut la restaurantele care oferă mâncare pentru take out – asta va ajuta și din punct de vedere a igienei și din punctul de vedere al controlului porției pentru că vezi exact ce pui și știi exact ce ajunge la bolnavul respectiv. Am obținut și un software foarte similar cu cel de la restaurante prin care secțiile pur și simplu își comandă numărul de porții – deci știm exact de pe ce secție și pentru ce tip de bolnav a venit comanda. În același timp softul respectiv ne ajută cu inventarierea din bucătărie și din magazie pentru că pe baza rețetarului care este introdus se scad porțiile și se scade cantitatea de mâncare folosită pentru porția respectivă din magazie.

R: Noi, în cultura urbană, știm așa: când ai un bolnav internat, te duci cu un pachet, cu ceva care știi că nu-i poate face rău în funcție de afecțiunea pe care o are: o portocală, o banană, o plăcintă fără zahăr etc. Le dați așa ceva pacienților? Au văzut ei vreo banană, vreo portocală…vreodată?

A. Filimon: Banane și portocale nu au văzut la Spitalul Județean Neamț decât de Crăciun. (…) Este vorba despre norma de hrană, banii pentru norma de hrană – de exemplu la sfârșitul anului trecut și începutul acestui an noi am reziliat foarte multe contracte și acorduri pe care le aveam cu diverși furnizori pentru că aceștia nu mai puteau respecta prețurile date anterior, la începutul anului 2021 pentru că, după cum știm cu toții, prețurile au crescut. E un motiv.

Noi, în general, am cheltuit mai mult decât norma de hrană alocată pacientului ajungând în general la 16-17 lei de persoană pe zi. Un cost suplimentar va fi și costul acestor caserole care vor fi speciale din punctul acesta de vedere și nu se va mai căra mâncarea cu marmita (n.red: vas mare (de metal) cu două toarte și cu capac, în care se transportă mâncarea caldă) prin curtea spitalului. Sunt două lucruri aici: unul este optimizarea a ceea ce avem și, bineînțeles, aspectul hranei precum și eficiența – în sensul în care nu vrem să irosim hrana. Foarte mult se cumpăra și se irosea, putea fi aruncat.

R: Poate pentru că nu era bună, poate pentru că nu o mânca nimeni, de aceea se arunca…Decât să dați ceva ce nu mănâncă nimeni, nu mai bine luați o banană?

A. Filimon: Da… acesta este bugetul, noi trebuie să asigurăm trei mese pe zi plus două gustări.

R: Ați mers dvs. în plenul Consiliului Județean să le spuneți: „Domnilor consilieri, mai vrem ceva la rația de hrană”. Ați făcut vreun demers să se mărească suma? Ați trimis la minister vreo hârtie? Nu neapărat dvs. ca manager, ci cei care se ocupă de mâncare

A. Filimon: Discuțiile pe care le-am avut la Consiliul Județean și demersurile clare au fost pentru creșterea banilor pe care-i primim de la CJ pentru partea de funcționare – cum o numim noi – din care putem să cumpărăm sau să suplimentăm ceea ce se cumpără pentru pacientul respectiv – ceea ce am obținut.

(…) Noi încercăm să facilităm cât mai mult accesul cu pachete de acasă (…). Ce mi-aș dori să fac anul acesta și am propus și comitetului director la începutul anului – este să fac un punct de informare/predare pachete acolo în acea gheretă de la intrarea din spital prin care să putem ajuta atât oamenii care doresc să trimită pachetele și să folosim acel papamobil pentru transport, cât și să le dăm informații despre pacienți.

N. red: Aspectul mâncării este ultima problemă pe ordinea de zi, iar caserolele, oricât de utile și igienice ar fi – nimic de contestat – nu țin de foame. Am gustat personal din mâncarea oferită pacienților, cu ceva timp în urmă – experiență pe care nu mi-aș dori să o repet. Prefer o banană la 3 zile sau post negru decât ceea ce se oferă pe post de mâncare…nemâncabilă. Sperăm să vedem o îmbunătățire considerabilă în acest sens.

Materialul video, mai jos:

Pe aceeași temă:

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
1 Comentariu
  1. Io spune

    Mănânc mâncare de spital de multă vreme. În urmă cu ceva timp m-am internat la SJU NT, iar pe post de supă/ciorbă era o zeamă cu niște chestii sfărâmate care pluteau prin ea și care era imposibil de înghițit. Avea un gust oribil. Restul a fost acceptabil.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate