Peste 80.000 de gospodării ar putea fi conectate GRATUIT la reţelele de apă şi canalizare prin programul „Prima conectare”

0
imagine ilustrativă

Ministrul Mediului, Tanczos Barna, a transmis, miercuri, că din suma de 825 de milioane de lei care va fi alocată prin PNRR conectării gospodăriilor la reţelele de apă şi canalizare, peste 80.000 de gospodării care se află în zone în care există reţele de apă şi canalizare se vor putea conecta gratuit la acestea.

Oficialul a făcut precizări, într-o conferinţă de presă, cu privire la programul privind conectarea populaţiei la reţelele de apă şi canalizare – „Prima conectare” – componentă în PNRR în valoare de 825 de milioane de lei „pentru a sprijini acele familii care deşi au în faţa curţii posibilitatea de conectare la o reţea de apă şi canalizare nu au făcut-o din diverse motive, de cele mai multe ori din motive sociale”.

Ministrul a preconizat că peste 80.000 de gospodării vor beneficia de aceste fonduri, iar finanţarea este propusă către operatorii regionali, pentru lucrările efectuate, transmite News.ro.

Sursa citată menţionează că familia care se află în situaţia de a nu fi conectată se adresează operatorului care gestionează serviciul de distribuire, iar conectarea ar urma să fie gratuită pentru beneficiar.

Ghidul de finanţare pentru acest program va fi pus în dezbatere publică zilele următoare, iar în aprilie proiectul în această privinţă ar trebui să pornească.

Ministrul a explicat că România are un mare deficit în acest domeniu şi are obligaţia de a ajunge la un grad de conectare a populaţiei la reţelele de apă şi canalizare de 80-90%.

Tanczos Barna a mai afirmat, de asemenea, că aprobarea bugetului Administraţiei Fondului pentru Mediu (AFM) „este un moment important” pentru că foarte multe dintre programele aflate în gestiunea Ministerului sunt implementate prin AFM.

Anul acesta vom avea o creştere de 23% la veniturile înregistrate, vom avea o creştere de 43% la creditele bugetare şi o creştere de 20% la creditele de angajament. Cele două jaloane importante din PNRR care se regăsesc în bugetul AFM se referă la acele fabrici de reciclare care vor avea o schemă de ajutor de stat, o finanţare de un miliard de lei pentru creşterea capacităţii de reciclare în România. Dincolo de obligaţiile noastre de colectare selectivă, dincolo de obligaţiile noastre de a administra eficient, prin administraţiile, locale, sistemele de colectare selectivă a deşeurilor, trebuie să creştem capacitatea de reciclare în ţară. Este un principiu al economiei circulare, este o nouă linie de dezvoltare economică pentru toate ţările din Europa şi România trebuie să vină puternic din urmă şi să finanţeze astfel de investiţii”, a declarat Ministrul Mediului.

Conform acestuia, ajutor de stat pot primi companiile care reciclează plastic, cauciucuri, diverse uleiuri şi alte materiale reutilizabile. Oficialul a anunţat că Ministerul va realiza o campanie de educare şi conştientizare privind importanţa reciclării deşeurilor, cu un buget de 10 milioane de lei, licitaţia la Ministerul Mediului fiind în desfăşurare.

aplicatie android ziar neamt

telegram ziar piatra neamt

la flamma piatra neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate