Persoanele cu dizabilităţi din regiunea Moldova Nord sunt total dedicate muncii lor

1

Conform unui studiu iniţiat de Asociaţia React, persoanele cu dizabilităţi din regiunea Moldova Nord sunt total dedicate muncii lor

 

  • 94% dintre respondenţii din zona Moldova Nord consideră persoanele cu dizabilităţi ca fiind total dedicate muncii lor
    • Majoritatea companiilor mari preferă să plătească taxe în loc să angajeze persoane cu dizabilităţi
    • Economia socială reprezintă o soluţie pentru dezvoltarea sustenabilă a comunităţii locale

 

Piatra Neamţ, 21 iunie 2011 – Studiul iniţiat de Asociaţia React, ȋn cadrul platformei „Fabrica de Bine” din proiectul “Dezvoltarea Economiei Sociale prin Înființarea și Dezvoltarea de Întreprinderi Sociale” a arătat faptul că respondenţii din zona Moldova Nord apreciază colegii cu dizabilităţi ca fiind total dedicaţi muncii lor şi valorizează pozitiv relaţionarea cu aceştia la locul de muncă.

 

Astfel, 91% dintre respondenţii din zona Moldova Nord consideră că pot comunica uşor cu persoanele cu dizabilităţi iar 96% dintre respondenţi recunosc faptul că persoanele cu dizabilităţi sunt capabile să fie punctuale şi să işi respecte termenele de ȋndeplinire a sarcinilor.

 

Mai mult, 86% dintre cei intervievaţi din aceeaşi regiune cred că rezultatele muncii unui coleg de serviciu cu dizabilităţi sunt la fel de bune ca cele ale unei persoane fără dizabilităţi iar managerii romȃni sunt de acord cu acestă afirmaţie ȋntr-un procent  de 88%.

 

Cu toate acestea, majoritatea companiilor mari preferă să plătească taxele impuse de lege în loc să adopte un comportament activ de căutare şi selectare a unor persoane cu dizabilităţi, competente pentru anumite funcţii.

 

“Rezultatele studiului nostru arată faptul că dorința, capacitatea și pasiunea pe care o depun persoanele cu dizabilităţi în munca de zi cu zi, este recunoscută de către colegii şi șefii lor. Ne dorim ca angajatorii să realizeze că avem de-a face cu un potențial neexploatat și să ofere acestor persoane posibilitatea de a obține, cu demnitate un venit. Economia socială oferă o soluție pentru creșterea ratei de angajare a acestor persoane vulnerabile social şi, sperăm ca exemplul proiectului nostru, “Fabrica de Bine”, să fie preluat de cât mai mulți actori sociali şi economici”, a declarat Anca Ștefan, Managerul Proiectului.

 

Economia socială răspunde nevoii de ocupare a forței de muncă, punând accent pe integrare socială și nu pe asistență socială. Ea se bazează tocmai pe capacitatea membrilor unei comunități de a se coagula și de a se constitui într-o formă de organizare economică. Aceasta identifică și utilizează potențialul resurselor umane, financiare și materiale de care dispune comunitatea.

 

Uniunea Europeană apreciază economia socială ca fiind un mijloc eficient în procesul integrării ocupaționale a persoanelor vulnerabile, considerând-o un răspuns social la problemele crizei actuale și un partener serios al societății civile și al statului.

 

Din păcate, conform studiului întreprins de Asociația React, conceptul de economie socială este foarte puțin cunoscut în România iar formele existente pe piață nu sunt competitive.

 

La dezbaterile mesei rotunde cu tema “Economia socială – de la afacere la profit social” au participat reprezentanţi ai Primăriei, Prefecturii, Consiliului Judeţean, D.G.A.S.P.C, AJOFM, Camera de Comerţ si Industrie Neamţ, Direcţia Judeţeană de Sport si Tineret, CTS, DSP, Colegiul National de Informatica, ONG-uri (Motivation, Fundaţia Speranţa Târgu Neamţ, ARAS, Asociaţia Luceafărul, etc), ziarişti şi reprezentanţi ai unor ateliere protejate.

 

Fabrica de Bine este un proiect de dezvoltare a economiei sociale şi de integrare în câmpul muncii a persoanelor vulnerabile social. Proiectul se desfasoară pe durata a 32 de luni şi are ca finalitate înfiintarea a 6 întreprinderi sociale în 5 din cele 8 regiuni de dezvoltare ale României: București și Ilfov, Centru, Nord-Est, Sud-Vest Oltenia şi Sud Muntenia. Astfel, până în februarie 2013, proiectul va crea 150 de noi locuri de muncă pentru persoane cu dizabilităţi şi persoane care trăiesc din venitul minim garantat.

 

Studiul a fost realizat la inițiativa Asociației REACT în cadrul proiectului strategic POSDRU /84/6.1/S/50269 intitulat „Dezvoltarea Economiei Sociale prin Înființarea şi Dezvoltarea de Întreprinderi Sociale”. Cercetarea s-a desfășurat la nivel național, în perioada ianuarie – februarie 2011, pe un eșantion de 1010 persoane selectate aleator, cu vârsta de peste 18 ani, din mediul urban, din regiunile de dezvoltare București, Muntenia, Moldova Nord, Oltenia şi Transilvania Sud, regiuni în care se desfășoară proiectul Asociației REACT.

Asociația REACT este o organizație neguvernamentală, non profit, creată în 2006 pentru a veni în sprijinul actorilor societății civile prin proiecte ample, cu rezultate semnificative în îmbunătățirea calității vieții membrilor comunităților vizate. Prin programele pe care le desfășoară, organizația vizează trei domenii: integrare socială, educație și sănătate publică. Până în prezent, Asociația REACT a câștigat 9 premii de excelență care-i certifică profesionalismul și capacitatea de implementare. Printre proiectele organizației se numară: O șansă pentru viață – program național de donare de sânge, Succes în carieră – proiect național de conferințe mentorale pentru liceeni, Frații mai mari – proiect de integrare socială a copiilor institutionalizați.

Asociația REACT dezvoltă proiectul strategic POSDRU /84/6.1/S/50269 intitulat „Dezvoltarea Economiei Sociale prin Înființarea și Dezvoltarea de Întreprinderi Sociale”. Proiectul este cofinanțat din Fondul Social European prin programul operațional sectorial – Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013 Investește în oameni! și se încadrează pe Axa prioritară 6 – Promovarea Incluziunii Sociale.

Valoarea totală a proiectului este de 18.073.582 RON, din care asistența financiară nerambursabilă însumează 16.698.525 RON.

 

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
1 Comentariu
  1. tatiana spune

    multamim frumos ca exista aceasta asociatie in republica Moldova.a m ca cunostinta o persoana disabila si as dori ca sa va cunosc .doresc ceva mai multa informatie despre organizatia d-voastra.as vrea sa va aflu unde aveti sediul si adresa de e posibil si un numar de contact.va multumesc anticipat.cu stima Tatiana

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate