Pe înțelesul tuturor: Ce e cu disputa Rusia, SUA, Europa, Ucraina și unde este România

0

Din păcate, în România nu se explică pe înțelesul tuturor ce e cu disputele între marile puteri ale lumii, care sunt alianțele și interesele. Se expun doar situații punctuale, fără să se creioneze un tablou general din care oamenii fără cunoștințe geopolitice să înțeleagă ceva.

Vom încerca în cele ce urmează să vă spunem cum vedem noi lucrurile, deoarece urmărim presa și politica externă și putem să emitem o opinie documentată.

În primul rând, trebuie înțeles că după al doilea război mondial, rușii și americanii și-au împărțit lumea. O parte a revenit a rușilor și o parte a americanilor. Pe Germania au avut o dispută, nefiind dispuși să renunțe nici unii, nici alții și au împărțit-o în două, apărând Zidul Berlinului. De la acea împărțire a influenței a trecut mult timp, lumea s-a schimbat, URSS s-a dezmembrat, comunismul a picat și vechile granițe de influență au căzut. Astfel, americanii au intrat mult în zona geografică pe care o lăsaseră rușilor după al doilea război mondial, iar rușii nu au fost niciodată de acord cu asta. Aceasta este principala temă de dispută. Împărțirea lumii între ruși și americani după al doilea război mondial, înțelegere politică ce, din punctul de vedere al rușilor, a fost încălcată de americani.

În acest context în care rușii pe de o parte și americanii de cealaltă parte încearcă să își impună influența asupra unor țări apar conflicte diplomatice, politice sau militare.

La ora actuală, alături de ruși, într-un fel de alianță neoficială, sunt Germania, Ungaria, Polonia și, foarte important, Turcia, o țară despre care nu se vorbește prea mult, dar care este o mare forță militară, mai mare decât orice țară din Europa. Cu acești aliați, Rusia a început să prindă curaj în a-și revendica influența asupra fostului bloc comunist.

În Ucraina a început să se vorbească de aderare la UE, de NATO și alte lucruri care miros pentru ruși a extindere a influenței americane și nu acceptă acest lucru, Ucraina și Moldova (Transnistria) fiind puncte militare strategice pentru Rusia. Acesta este motivul principal al conflictului din Ucraina și mai mult ca sigur rușii nu vor permite de bună voie să își exercite altcineva influența în acest teritoriu

Tot în ultima perioadă a mai fost pus pe tapet un conflict, cel din Kazahstan, care nu este nici pe departe un petic de pământ din fosta URSS. Kazahstan este cea mai mare țară fără ieșire la mare și a 9-a țară din lume ca suprafață. Kazahstan este țara de unde rușii au lansat primul satelit Sputnik cu care au dat peste bot americanilor în cursa pentru cucerirea Cosmosului, țara unde rușii au făcut peste 400 de experimente cu detonări nucleare și așa mai departe. O țară de care se leagă nu doar interesele rușilor, ci și mândria lor. Aici este în continuare cosmodromul de unde rușii lansează rachetele în spațiu, deci este clar de ce au intervenit pentru a stabiliza situația în cazul manifestărilor publice care au degenerat.

La ora actuală, situația este destul de încordată, deoarece Germania a lansat o idee separatistă în sensul de creare a unei forțe militare europene ca să nu se mai bazeze doar pe NATO, idee care a fost salutată de ruși. Turcia este si ea pro Rusia, după ce americanii și-au retras rachetele din această țară. Ungaria și Polonia au început să nu mai fie chiar așa de proeuropene, ci să dezvolte relațiile economice și diplomatice cu Rusia.

În tot acest context, România e la mijloc. O țară de graniță a NATO, dar o țară cu o clasă politică prea coruptă și incompetentă pentru a se putea plasa clar de o parte sau de alta. Noi, ca de obicei, suntem cu fundul în două luntri. Nu ne certăm cu rușii, deși se simte clar că intră cu bocancii serviciilor lor în România și nici nu ne cerem drepturile față de americani pe care declarăm că îi susținem, dar românii încă au nevoie de vize să meargă în SUA.

Este aproape imposibil de prezis direcția în care o ia România, o țară cu un nivel de trai mizer, o țară care are nevoie de gaze de la ruși dar se declară prietenă cu americanii. O țară care a devenit bătaia de joc a UE de unde ne vin bani doar ca să reducem poluarea, să ocrotim natura și să cheltuim aiurea. O țară unde nu vin bani europeni pentru vreo uzina atomonucleară ca să nu mai depindem de alții sau pentru un combinat de prelucrare locală a resurselor minerale sau de altă natură ca să nu mai vindem pe degeaba resursele. Noi, ca de obicei în decursul istoriei, suntem în zona geopolitică în care depindem de alții, facem ce zic alții și totul se poate schimba peste noapte.

Va fi sau nu război? Răspunsul este unul foarte clar: DA. Vom avea cu siguranța un conflict militar și acesta nu va fi neapărat pentru că vrea o mare putere influența sau teritorii ci pentru că marile puteri au nevoie de ceva nou cu care să distragă atenția oamenilor de la probleme cu care se confruntă economiile și sistemele lumii. Mai mult de atât, marile puteri au nevoie de noi motive de control a populației. Un război ar fi motivația ideală pentru noi restricții, noi monitorizări care să încalce și mai mult drepturile oamenilor și un control mai strict al circulației, libertăților și a resurselor. Un conflict militar ar fi dorit de cei care conduc cu adevărat lumea și simt că încep să o scape din mână iar dacă ei vor război, cu siguranță va fi.

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate