Pe 6 decembrie Mos Nicolae aduce daruri celor care au fost cuminti

1

Sfantul Nicolae, numit si Nicolae din Myra, a fost un episcop grec care a trait in secolul al IV-lea. Fiindu-i atribuite nenumarate minuni, acesta mai este cunoscut in popor si ca „Facatorul de minuni” (gr. Thaumaturgos). Sfantul Nicolae este patronul si protectorul marinarilor, negustorilor, copiilor, elevilor, saracilor si, in general, tuturor celor napastuiti.

Data nasterii sale este necunoscuta, si nu exista o biografie detaliata a vietii sale. Totusi, se cunoaste data mortii sale care este 6 Decembrie, neexistand insa un consens asupra anului, cel mai probabil fiind vorba de anul 342.

Potrivit traditiei populare romanesti, in noaptea de 5 decembrie, copiii isi lustruiesc cu mare grija ghetutele pe care le asaza la usa, in asteptarea Sfantului Nicolae. De obicei, el vine cu dulciuri, jucarii, dar si cu nuieluse pentru cei care nu au fost cuminti.


Dintre multele legende care il au ca erou, cea mai cunoscuta este cea a fiicelor unui om bogat care isi pierduse averea. Sf. Nicolae a venit intr-o noapte si le-a aruncat pe fereastra trei saci de aur, pe care sa ii aiba drept zestre.
Alte binecunoscute minuni savarsite de Sf. Nicolae sunt invierea celor trei copii omorati de un hangiu, salvarea de la naufragiu a unor corabii si multe altele.

Sfantul Nicolae este sarbatorit atat de Biserica Ortodoxa cat si de cea Catolica, pe data de 6 Decembrie.

În Europa, in secolul al XII-lea, ziua Sfantului Nicolae a devenit ziua darurilor si a activitatilor caritabile. Multe tari si-au pastrat propriile obiceiuri si traditii de Sfantul Nicolae. Copiii tuturor tarilor crestine au fost invatati ca in noaptea de 5 spre 6 decembrie Sfantul Nicolae vine cu daruri.

Cunoscut la romani si sub numele de San-Nicoara, sarbatoarea lui a generat un adevarat folclor, de la darurile de  Mos Neculai si pana la obiceiurile si legendele diferentiate de la sat la sat.

In traditiile romanesti Mos Nicolae are atributii straine de statutul sau ierarhic: apare pe un cal alb, aluzie la prima zapada care cade la inceputul iernii, pazeste Soarele care incearca sa se strecoare pe langa el spre taramurile de miazanoapte pentru a lasa lumea fara lumina si caldura, este iscoada lui Dumnezeu pe langa Drac, ajuta vaduvele, orfanii si fetele sarace la maritat, este stapanul apelor si salveaza de la inec corabierii, apara soldatii pe timp de razboi, motiv pentru care este invocat in timpul luptelor. In noptile marilor sarbatori, cand se deschide cerul pentru o clipa, oamenii pot sa-l vada stand la Masa Imparateasca in dreapta lui Dumnezeu.

Dincolo de credinte si superstitii, ziarpiatraneamt.ro le ureaza tuturor celor care isi serbeaza onomastica un sincer „La multi ani!” si sa va aduca mosul in ghetute tot ce va doriti, asta, bineinteles, daca ati fost cuminti.

Emilian Zaharia

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
1 Comentariu
  1. Mackenzie Dunarausi spune

    Aceasta masura au inceput sa o practice in aceasta tara cu 15 ani in urma, si de atunci a primit o intrebuintare larga.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate