Patriotism, cacialma sau interese ascunse?

1
Multa lume se intreba de ce niste adolecenti care ar trebui sa isi vada de toalele de firma, ultimele jocuri aparute pe internet sau alte nazbatii potrivite varstei, stau in mijlocul strazii si cer o semnatura pentru campania ,,Aducem Basarabia acasă”, o initiativa a unui ONG de prin Bucuresti. De unde si pana unde, niste copii “tin in mod deosebit sa genereze niste conflicte teritoriale intre Romania si Republica Moldova, dar si alte state din fosta URSS”, asa cum a declarat Anghel Nadejdea, presedinte Asociatia Culturala Pro Basarabia si Bucovina, care s-a dezis de initiativa ong-ului de la Bucuresti. Oficial de coordonarea actiunii la Neamt se ocupa Cristian-Dorin Gurău, un licean de la Colegiul National Petru Rares din Piatra Neamt, un tanar nascut in Chisinau si se pare adoptat de Romania ,,inainte, pentru mine, aceste vorbe nu ar fi însemnat nimic, însă cunoscând atâta amăgire, mi-am dat seama că şi eu am început să sper. Dorinţa de a lupta pentru ceea ce este al nostru, pentru Republica Moldova, m-a ambiţionat si m-a făcut să cred cu ardoare că această Unire va avea loc”.
Cortul amplasat in anumite puncte din municipiul Piatra Neamt este gestionat si de alti tineri, la fel de inflacarati in trairi si simtiri.
Larisa-Dorinela Grămescu elevă clasa a IX-a la Colegiul Naţional <<,,Petru Rareş participa ca voluntara la campanie, iar pe site ONG-ului declara cu nevinovatia varstei ca participa ,,din motive diametral opuse vanităţii, după un scurt moment de antistereotipizare postbelică a mitului relaţiei României cu teritoriul dintre Prut şi Nistru“. Campania ,,Aducem Basarabia acasă” a determinat-o pe tânăra din Piatra Neamţ să îşi imagineze o frumoasă Românie unită, ,,ca în timpul lui Ferdinand I“, ,,un popor care se mândreşte, în întregimea sa, cu 3 strămoşi legendari – “Mihai, Ştefan, Corvine”, eroi ai tuturor“, ,,un neam românesc reunit sub tricolorul democraţiei şi nu o promiscuitate etnică şi culturală.>>
Tot pe site-ul basarabia-acasa.ro voluntarii nemteni sunt dati si exemplu: <<Larisa oferă un exemplu pozitiv tuturor celor care doresc schimbarea la faţă a României, dar nu cunosc de unde şi cu ce să înceapă. Ea este ,,voluntarul zilei”, iar mâine poate veni rândul tău!>>
Si Teodora Ioana Boacşă, 15 ani, de la Şcoala Generală nr. 3 din Piatra Neamţ “consideră că voluntariatul este cea mai potrivită formă de implicare în miezul problemelor şi de soluţionare a acestora, mai cu seamă când macină întreaga societate. Campania ,,Aducem Basarabia acasă” reprezintă o şansă pentru românii de peste Prut, care trăiesc de 201 ani sub stăpânire straină. Alături de membri echipei am trăit intens fiecare moment şi acum, aproape de final, sperăm că munca noastră va da roade şi în viitorul apropiat Basarabia se va uni cu Patria-Mamă, România”. Mai marii organizatiei considera ca “voluntarul şi-a exprimat convingerea că în cazul reunirii Basarabiei cu România, sacrificiul sutelor de mii de români în Primul şi Al Doilea Război Mondial ar fi cu izbândă. Ar fi frumos să trăim într-o Românie Mare, ca în perioada interbelică, atunci când Bucureştiul era supranumit ,,Micul Paris”.
Si ma intreb acum, eu, un om matur, zic eu, la peste 30 de ani, cum un copil de 14 ani, Ioana Bianca Chelmuş, clasa a VIII-a la Şcoala Generală Nr. 2 din Piatra Neamţ poate sa gandeasca atat de departe, cand tinerii cu drept de vot nu stiu ce inseamna o campanie electorala, o sectie de vot sau de ce folosesc stampila VOTAT. Nu mai spun de cunostintele lor generale care ar trebui sa si le insusiasca la scoala. Foarte multi dintre ei nu stiu cine a fost Mihail Kogalniceanu sau Nicolae Ceausescu, nu mai spun de istorie antica, notiuni de geometries au gramatica, mai ales ca sunt informatii prinse in programa scolara actuala. Dar, iata cum poate gandi o adolescenta de 14 ani, conform celor de la basarabia-acasa.ro.
<<,,Când am îmbrăcat tricoul, când mi-am pus legitimaţia şi când am început să socializez cu trecătorii, mi-am dat seama de cât de mult timp aşteptam să se ivească o astfel de oportunitate. Am cunoscut echipa, am intrat m-am alăturat ei si m-am apucat de treabă“, Ioana Bianca Chelmuş. Mezină între voluntari, Ioana a trăit sentimente de emoţie şi de speranţă lângă vârstnicii care i-au istorisit cu tremur în glas ce au trăit când Basarabia si România nu au mai fost una şi aceeaşi şi cum îşi doresc ca ele să redevină un întreg”>>.
Acum stau si ma gandesc “oare chiar asa?”
Campania ,,Aducem Basarabia acasă” s-a incheiat. La Piatra Neamt, primaria le-a acordat autorizatie pentru amplasarea cortului doar o luna, in Parcul Tineretului. Adica iunie, insa tinerii au strans semnaturi si toata luna iulie, cortul fiind vazut in fata Complexului Comercial UNIC, la Petrodava si Casa de Cultura a Sindicatelor. Conform datelor oficiale, la Neamt 3.550 de persoane au semnat pentru campanie, iar la nivel national 90.189 romani. In fruntea clasamentului se pare ca este Iasiul cu 6000 de semnaturi. Oare si acolo “instrumentele” au avut pana in 18 ani?
 

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
1 Comentariu
  1. feraru marcel spune

    Sa aducem Basarabia Acasa. Foarte bine, dar cati din noi stim si suntem siguri ca : Basarabia vrea acasa ?? Vrea oare Ghita, Vasali, Ion, sa se uneasca cu Romania ? Sau vrea doar sa aiba liber la calatorii in Europa ? In rest ce castiga Romanul Basarabean din unirea asta ? Unirea a doua nevoi(cum frumos spunea Maria Tanase, intr-o melodie). Ca s-au ales tineri de astia neintarcati sa faca campania, e firesc. La varsta asta, ideile generoase prind imediat. Mi-aduc aminte, ca pe mine in liceu, m-a rugat prof. Zamosteanu, sa citesc un articol, dintr-o revista de istorie, cu circuit limitat, doar la anumiti membri de partid, unde am citit ca, un istoric Maghiar, explica aparitia Romanilor in Transilvania, prin faptul ca, ciobani fiind, se hraneau cu carne, lapte, oua, proteine deci si astfel s-au inmultit peste masura, depasind numarul „autohtonilor”. Va dati seama ce impact a avut asupra mea, aceasta ineptie. „Dragostea” mea fata de fratii si prietenii unguri, s-a marit. si de-atunci, tot la fel de mare a ramas. Asa si cu tinerii acestia, in sufletul carora s-a sadit o floare, o idee. Ea creste, odata cu recipientul. Cineva asteapta ca peste cativa ani, floarea sa se transforme-n fruct, care va trebui cules. Cum….urmeaza sa vedem atunci cand se va coace destul. Specialistii stiu cand si doar asteapta…”ziua recoltei”.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate