Paștele Blajinilor. Tradiții și semnificații

0

În fiecare an, la o săptămână după Duminica Învierii, în prima zi de luni, creştinii ortodocşi prăznuiesc Paştele Blajinilor. Praznicul este cunoscut sub numele de Prohoadele, Paştele Morţilor sau Lunea Morţilor.
De Paştele Blajinilor, creştinii merg în cimitir, se roagă împreună cu preoţii pentru sufletele celor decedaţi și împart nevoiaşilor ouă, cozonaci şi vin.
În folclor, Blajinii mai sunt cunoscuți și sub numele de Rohmani. Aceștia sunt descriși ca ființe incapabile să facă rău care trăiesc dincolo de lumea văzută, pe unde se varsă Apa Sâmbetei în delta ei, pe Ostroavele Albe. Preocupările Blajinilor sunt postul și rugăciunile pentru cei vii. Deși sunt virtuosi, nu știu cum să calculeze data Sfintelor Paști. Oamenii le vestesc acestora că a venit Paștele aruncând în apă coji de ouă roșii.
În această zi, în unele părți din Moldova, bătrânii dau de-a dura ouă roșii in amintirea Blajinilor, iar în Bucovina se mănâncă la iarbă verde, unde firimiturile sunt lăsate să cadă intenționat pe pămant, pentru pomenirea celor morți.
De Paștele Blajinilor nu se pomenesc doar morții cunoscuți în familie, ci toți strămoșii.

a11

 

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate