Parking contraatacă: „Primăria nu poate da niciun loc de parcare fără licitație, conform codului administrativ!” (VIDEO)

0

Situația creată de proiectele de hotărâre din ședința Consiliului Local programată pe 28 februarie, prin care primăria dorește să preia gestiunea directă a parcărilor de reședință, e pe cale să genereze mari probleme în rândul pietrenilor. Pe lângă disconfortul creat, societatea Parking riscă să fie dizolvată, deoarece prin preluarea parcărilor la primărie societatea își pierde principalul obiect de activitate. Soarta angajaților de la Parking stă în votul consilierilor locali și în managementul bugetului societății care va fi afectat și de faptul că va trebui să dea o parte din banii pe contractele încheiate înapoi oamenilor.

Într-o conferință de presă care a avut loc ieri, 24 februarie, conducerea primăriei a arătat că a apărut problema contractelor de parcări de reședință pe care societatea Parking le-a încheiat cu o dată de expirare ulterioară zilei de 28.02.2022. S-a emis acuzația că aceste contracte ar fi ilegale și că nu există o bază juridică pentru încheierea acestora.

Citiți și: Conflictul dintre Parking și municipalitate lasă în aer 19.000 de parcări de reședință. Ce trebuie să facă pietrenii după 28 februarie?

Șeful Parking, Ionuț Moroșanu, a oferit astăzi un drept la replică, în cadrul unei conferințe de presă. Acesta spune că aceste contracte sunt legale și că nu și-ar permite să comită ilegalități.

Toate contractele pe care noi le-am încheiat au la bază regulamentul și contractul de concesiune din 31 iulie 2015 unde la art. 24 din capitolul 5 se spune că parcările de reședință se vor încheia 24 de ore din 24 pentru 1 an de zile în baza unui contract prestabilit. Mai mult, la articolul 20 se specifică încă o dată – contractele pentru închirierea  locurilor de parcare de reședință se încheie pentru o perioadă de 1 an cu tariful propus de operator și aprobat de Consiliul Local. Aceasta este baza legală pentru care noi ne-am permis să încheiem aceste contracte după 28.02.2022.”, a spus directorul Parking.

În privința ideii lansate de un reprezentant al primăriei prin care se sugera că pietrenii vor fi nevoiți să dea în judecată Parking ca să își recupereze banii din contractele care expiră de drept pe 28 februarie, Ionuț Moroșanu spune că nu este cazul să se intre în panică. Banii vor fi returnați pe loc oricui solicită acest lucru. De asemenea, șeful Parking susține că, după consultarea cu juriștii săi, contractele pot continua, legal, și după data de 28.

Nu e cazul să le spui oamenilor să meargă și să dea Parking în judecată. Pentru ce să ne dea în judecată? Prin intermediul dumneavoastră vreau să le transmit tuturor celor care au contracte cu noi: contractele sunt în vigoare până la terminarea lor, aprilie, mai, iunie, până la sfârșitul anului. De asemenea, cine dorește să ia banii înapoi începând cu 1 martie, se prezintă la societate și se dau banii pe loc. Nu este nevoie de procese. Din punctul de vedere al avocatului nostru, contractele sunt în vigoare, deci fiecare poate să decidă dacă are contract în continuare cu Parking sau dorește banii înapoi. În legătură cu contractele, toată lumea să stea liniștită, să nu umble pe drumuri, își vor recupera banii de la Parking. Dacă nu solicită banii, înseamnă că au fost de acord cu valabilitatea contractului, iar la expirare se vor adresa primăriei pentru prelungire.”, a spus directorul Parking.

Scenariul pe care s-a lucrat până acum a fost crearea unui serviciu unitar, de parcări mixte, de reședință și cu plată orară. Ca drept dovadă, în decembrie 2021 s-au încredințat către Parking parcările cu plată orară pentru 2 luni, serviciu pe care Parking l-a acceptat.

Parcă se caută un vinovat de serviciu pentru situația care se va întâmpla de la 1 martie.”, a spus Moroșanu.

Contractul dintre municipalitate și Parking a expirat în 2021 și, deși se putea face prelungirea pentru încă 3 ani, Consiliul Local a prelungit contractul până în 28 februarie 2022 în urma unui amendament al unui consilier local. Șeful Parking a precizat că s-a conformat tuturor solicitărilor municipalității în ideea convenită de comun acord că parcările vor rămâne, totuși, la societate prin încredințare directă.

Toate acestea până în luna ianuarie 2022 când secretarul primăriei s-a sucit și a considerat că încredințarea parcărilor către societatea Consiliului Local nu ar fi legală din punctul său de vedere și s-a decis preluarea parcărilor pe repede înainte la primărie. Nici răspunsul primit de la Agenția Națională de Achiziții Publice, pe care îl puteți vedea mai jos, din care se înțelege că Parking poate prelua parcările fără probleme nu l-a înduplecat pe secretarul municipiului.

În privința dreptului de preempțiune invocat de primărie, Parking susține că acest lucru nu poate fi efectuat prin gestiune directă și că, de fapt, absolut toți cei care vor dori un loc de parcare de la vor trebui să facă asta printr-o licitație. Cu alte cuvinte… promisiunea primăriei că cei care în cele 30 de zile depun cerere își pot păstra locul de parcare este praf în ochi.

„Nu există pe domeniul public concesionar fără procedură de licitație. Așa este codul administrativ. Nu l-am făcut eu, dar acesta este adevărul. Concesionar este orice persoană fizică, de oriunde din țară, care poate cere loc de parcare. Dacă domnii vor să mă contrazică, să o facă fără probleme.”, mai spune Moroșanu.

În privința bazei de date pe care Parking ar trebui să o predea primăriei, se pare că lucrurile se complică. Societatea Parking deține o aplicație care conține datele cu caracter personal ale clienților cu care are contract. Aceste date cu caracter personal nu pot fi predate unei alte entități. Singurii care pot cere date sunt Poliția sau instanțele de judecată, conform normelor GDPR.

Softul de parcări a fost achiziționat și dezvoltat de societate, pe cheltuială proprie. Parking dă anual 1 milion de lei redevență din care, se pare, primăria nu a reinvestit nimic în activitatea de parcări, dar dorește să i se pună acum pe tavă toată munca angajaților Parking sub pretextul „neloialității” lui Moroșanu care, așa cum a spus ironic în conferința de presă, a reușit, se pare, de unul singur, să „ducă de nas” o întreagă primărie cu o armată de juriști.

Din păcate, la cum decurg lucrurile, dacă cei din Consiliul Local vor tolera situația impusă cu forța de conducerea primăriei, pietrenii vor avea cel mai mult de suferit și, cel mai probabil, angajații Parking vor trebui să își caute alte locuri de muncă. Asta ca să nu mai vorbim de angajații primăriei care vor încheia, teoretic, în 30 de zile peste 19.000 de contracte (600 de contracte pe zi), lucru posibil doar dacă ziua ar avea mai mult de 24 de ore.

Unde este interesul superior al cetățeanului în toată această poveste, nu știm…

Pentru multe alte detalii din culisele administrației publice locale, puteți urmări întreaga declarație a directorului Parking mai jos:

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate