Paradă spectaculoasă lângă „marea dintre munți”. Festivalul Internațional de Folclor „Ceahlăul” continuă astăzi la Târgu Neamț (IMAGINI)

0

După ce a colorat și însuflețit străzile din Piatra-Neamț și Curtea Domnească, Festivalul Internațional de Folclor „Ceahlăul” organizat de Centrul pentru Cultură și Arte „Carmen Saeculare” Neamț s-a mutat ieri, 4 august, la Bicaz. Parada formațiilor participante din mai multe colțuri ale lumii: Bulgaria, Croația, Grecia, Macedonia, Mexic, Portugalia, Serbia, România a oferit un spectacol remarcabil în orașul Bicaz.

Cu acest prilej, s-au legat prietenii între suflete care nu vorbesc aceeași limbă, dar simt muzica, dansul și tradițiile în același fel: cu bucurie și sinceritate. Iată un moment deosebit, pe malul Lacului Bicaz, sau marea dintre munți, cum i se mai spune, înainte de evenimentul de vineri:

Parada ansamblurilor naționale și internaționale a continuat vineri spre seară la Bicaz cu un spectacol pe scenă și recitaluri oferite de îndrăgiți interpreți ai folclorului moldovenesc, Vasilica Tătaru și Laurențiu Marian. Publicul a fost numeros și captivat de momentele artistice diverse oferite de oameni veniți din toate colțurile lumii.

Festivalul continuă astăzi la Târgu Neamţ, sâmbătă, 5 august, la Amfiteatru. Nu vor lipsi parada formațiilor participante (în jurul orei 18.00), nici spectacolele folclorice diverse de pe scena din Târgu Neamț.

Finalul ediţiei curente este programat a avea loc în Piatra-Neamț duminică, 6 august, când este programat SPECTACOLUL DE GALĂ (ora 19:00), în cadrul căruia publicul nemțean va putea lua parte la Concertul extraordinar susținut de Paul Surugiu – Fuego, alături de Ansamblul folcloric „Floricică de la munte”.

Reamintim că în cadrul ediției de anul acesta are loc Colocviul Internațional de etnografie și folclor „Zestrea Moldovei”, la care sunt invitați să participe specialiști din întreaga țară. Colocviul se va desfășura zilnic, până pe 5 august, la Grand Hotel Ceahlău (orele 10-16).

Cu ajutorul acestora, Centrul pentru Cultură și Arte „Carmen Saeculare” Neamț mai inițiază, în cadrul Festivalului, o serie de Ateliere de dans tradițional (în Parcul central din Piatra-Neamț, între 3 și 5 august, orele 10-13). În ideea reintegrării jocului tradițional românesc în viața noastră de zi cu zi, Atelierele vor aduce în mijlocul orașului bucuria și obiceiurile satului din zilele de sărbătoare.

Alături de Centrul pentru Cultură și Arte „Carmen Saeculare” și Consiliul Județean Neamț, parteneri sunt Primăria și Consiliul Local al municipiului Piatra-Neamț, Primăria și Consiliul Local al orașului Târgu Neamț și Primăria și Consiliul Local al orașului Bicaz.

De-a lungul timpului, Festivalul „Ceahlăul” a devenit un adevărat brand cultural al ținutului Neamț, iar organizarea itinerantă din acest an a demonstrat încă o dată de ce acest eveniment atrage atât de mulți participanți și vizitatori din întreaga lume. Spectacolul a fost de o inegalabilă măiestrie, reușind să aducă în centrul atenției porturile tradiționale bogate în detalii, dansurile pline de energie și cântecele specifice fiecărei culturi participante.

Mai multe detalii despre formațiile participante puteți citi în articolul de mai jos:

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate