Diversitate, dans, cânt și culoare la Festivalul Internațional de Folclor „Ceahlăul”. De la Piatra-Neamț, parada și spectacolele ajung astăzi în Bicaz

0

Diversitatea spectacolelor folclorice, portului și dansului popular strălucește la Festivalul Internațional de Folclor „Ceahlăul” din Piatra-Neamț, ediția a XXIV-a. Evenimentul a debutat joi, 3 august, cu o paradă a portului, dansului și cântului tradițional, aducând în prim plan bogăția culturilor și tradițiilor din diverse colțuri ale lumii.

Într-un cadru plin de culoare și emoție, parada a început la ora 18:00, adunând grupuri folclorice din Bulgaria, Serbia, Portugalia, Macedonia, Columbia, Croația, Mexic, Grecia, Coreea de Sud, alături de valoroase ansambluri din țara gazdă, România. Cu inima deschisă spre noi experiențe și tradiții, publicul a primit cu brațele deschise această frumoasă diversitate culturală.

De-a lungul timpului, Festivalul „Ceahlăul” a devenit un adevărat brand cultural al ținutului Neamț, iar parada din acest an a demonstrat încă o dată de ce acest eveniment atrage atât de mulți participanți și vizitatori din întreaga lume. Spectacolul a fost de o inegalabilă măiestrie, reușind să aducă în centrul atenției porturile tradiționale bogate în detalii, dansurile pline de energie și cântecele specifice fiecărei culturi participante.

Pe traseul ce străbate orașul Piatra-Neamț, atmosfera a fost încărcată cu bucurie și emoție, iar participanții și spectatorii au format un tablou viu, în care frumusețea diversității a fost aplaudată și sărbătorită. Tineri și bătrâni, îmbrăcați în costume tradiționale strălucitoare, au creat un spectacol viu, iar pasiunea pentru tradiții și cultura lor a strălucit în ochii tuturor celor prezenți.

Odată cu încheierea paradei, momentul mult așteptat al spectacolului de deschidere a luat amploare pe platoul Curții Domnești. Pe scenă, s-au reunit ansamblurile internaționale și naționale, pregătite să ofere publicului o incursiune inedită în frumusețea tradițiilor lor. Renumitele dansuri și cântece specifice fiecărei culturi au captivat audiența, iar energia debordantă a artiștilor a transmis bucuria de a-și împărtăși tradițiile și obiceiurile cu cei din jur.

Astăzi, 4 august, în zona sălii de sport din Bicaz parada și spectacolele din cadrul Festivalului Internațional de Folclor „Ceahlăul” continuă de la ora 18.00. La final, va avea loc un recital susținut de îndrăgiți interpreți ai folclorului moldovenesc, Vasilica Tătaru și Laurențiu Marian.

Festivalul continuă la Târgu Neamţ (sâmbătă, 5 august, Amfiteatru), în aceeași formulă.

Finalul ediţiei curente este programat a avea loc în Piatra-Neamț duminică, 6 august, când este programat SPECTACOLUL DE GALĂ (ora 19:00), în cadrul căruia publicul nemțean va putea lua parte la Concertul extraordinar susținut de Paul Surugiu – Fuego, alături de Ansamblul folcloric „Floricică de la munte”.

Reamintim că în cadrul ediției de anul acesta va avea loc Colocviul Internațional de etnografie și folclor „Zestrea Moldovei”, la care sunt invitați să participe specialiști din întreaga țară. Colocviul se va desfășura între 3 și 5 august, la Grand Hotel Ceahlău (orele 10-16).

Cu ajutorul acestora, Centrul pentru Cultură și Arte „Carmen Saeculare” Neamț inițiază, în cadrul Festivalului, o serie de Ateliere de dans tradițional (în Parcul central, între 3 și 5 august, orele 10-13). În ideea reintegrării jocului tradițional românesc în viața noastră de zi cu zi, Atelierele vor aduce în mijlocul orașului bucuria și obiceiurile satului din zilele de sărbătoare.

Alături de Centrul pentru Cultură și Arte „Carmen Saeculare” și Consiliul Județean Neamț, parteneri sunt Primăria și Consiliul Local al municipiului Piatra-Neamț, Primăria și Consiliul Local al orașului Târgu Neamț și Primăria și Consiliul Local al orașului Bicaz.

Festivalul Internațional de Folclor „Ceahlăul” reprezintă nu doar o oportunitate de a descoperi și cunoaște cultura altor țări, ci și un moment special în care tradițiile locale sunt aplaudate și îmbogățite prin interacțiunea cu cele din afara granițelor. Fiecare grup folcloric aduce cu sine povestea unei comunități, iar aceasta devine parte dintr-un mozaic unic, plin de culori și experiențe memorabile.

Dincolo de valoarea culturală și artistică, Festivalul „Ceahlăul” stimulează și turismul în zonă, atrăgând turiști dornici să trăiască atmosfera magică a evenimentului. Orașele din județul Neamț devin, astfel, gazda unui spectacol impresionant, în care întreaga comunitate se mobilizează pentru a face oaspeților săi o primire călduroasă.

Festivalul Internațional de Folclor „Ceahlăul” arată încă o dată că diversitatea culturală este o comoară neprețuită ce trebuie sărbătorită și promovată. Prin spectacolele sale pline de culoare, porturi strălucitoare și dansuri energice, acest eveniment aduce împreună comunități diverse, oferind oamenilor șansa de a se conecta, a învăța unii de la alții și a împărtăși frumusețea tradițiilor lor. Festivalul „Ceahlăul” rămâne un exemplu elocvent de cum arta și cultura pot uni oameni din toate colțurile lumii, într-o celebrare a bogăției și unicității umane.

Mai multe detalii despre formațiile participante puteți citi în articolul de mai jos:

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate