Pandemia și dilema voluntariatului (plătit?)

0

Peste 150 de organizații non-profit au solicitat Guvernului României în luna decembrie 2020 clarificarea publică a termenului de voluntariat, în contextul informațiilor privind remunerarea voluntarilor din sistemul de urgență, precizează Pro Vobis.

Textul complet al scrisorii deschise poate fi consultat aici

Scrisoarea deschisă vine ca răspuns la  o serie de comunicări publice oficiale și în mass-media legate de premierea și plata studenților voluntari implicați în îngrijirea pacienților care suferă de COVID-19. Inițiatorii consideră esențiale măsurile luate pentru sprijinirea sistemului medical în această perioadă, inclusiv prin suplimentarea personalului la toate nivelurile.

Cu toate acestea, este subliniată importanța diferențierii între voluntarii care își desfășoară activitatea în baza Legii Voluntariatului nr. 78/2014 și cei care activează în baza Statutului Personalului Voluntar din Serviciile de Urgență. 

Noile măsuri anunțate de Guvern au fost adoptate prin Ordonanța de Urgență nr. 197/2020, publicată în Monitorul Oficial în 19 noiembrie 2020. Indiferent de stadiul final al Ordonanței, impactul public prin anunțarea măsurii a produs deja efecte negative în spațiul public, prin inducerea ideii că voluntariatul poate fi remunerat, aspect contrar Legii nr. 78/2014. 

Problema ridicată este legată de posibilele confuzii referitoare la conceptul de voluntariat, ce pot aduce grave prejudicii atât organizațiilor non-profit, cât și voluntarilor din România. În același timp, inițiatorii nu contestă măsura propriu-zisă de remunerare a celor care sprijină sistemul de urgență în această perioadă de criză, aceasta fiind de resortul autorităților competente. Munca celor care se implică în aceste luni cu dedicare și eforturi susținute trebuie remunerată, recunoscută și promovată. Însă aceștia nu trebuie numiți voluntari în sensul larg al acestui concept, atâta timp cât primesc o remunerație pentru activitatea prestată.

Articolele 3(a), 4(a), 4(c) din Legea 78/2014 prevăd în mod expres faptul că voluntarii nu pot fi remunerați pentru activitatea lor, în timp ce articolul 4(e) statuează: “Activitatea de voluntariat nu substituie munca plătită. Mai mult, voluntariatul nu este echivalent cu practica profesională alocată studenților de la diverse specializări” (inclusiv Medicină).

Inițiatorii și organizațiile susținătoare solicită Guvernului României o clarificare publică referitoare la baza legală și diferențierea între voluntariatul în sensul Legii nr. 78/2014 și cel din sistemul de urgență care prevede și o posibilă remunerare.

În plus, se solicită schimbarea denumirii voluntarilor din sistemul de urgență, atunci când contextul sanitar va fi unul favorabil, pentru a elimina viitoare confuzii.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate