Peste 250 de copii abuzați în Neamț, perioada ianuarie – iunie 2020

0
  • 257 de copii abuzați în perioada ianuarie – iunie 2020

Specialiștii Serviciului pentru Copilul Maltratat din cadrul DGASPC Neamț au instrumentat pe parcursul primelor 6 luni din acest an 257 de cazuri de abuz asupra copiilor, un număr similar înregistrându-se în aceeași perioadă a anului anterior.

Din totalul cazurilor ajunse în atenția DGASPC Neamț, cele mai multe – 107 – au făcut referire la situații de neglijare ale nevoilor copiilor. Au mai fost înregistrate 65 de cazuri de abuz emoțional, 32 de cazuri de abuz fizic, 11 de abuz sexual dar au fost și 22 de copii dispăruți, 8 cazuri de repatriere a unor minori aflați pe teritoriile altor state sau câteva cazuri de copii ce au comis delicte penale și care nu răspund pentru faptele lor din cauza vârstei.

După ce au fost analizate fiecare situație în parte, reprezentanții Serviciului pentru Copilul Maltratat au propus instituirea a 29 de măsuri de protecție în regim de urgență, ceea ce înseamnă că majoritatea acestor copii, victime ale diverselor forme de abuz, au fost luați din familii și au ajuns în grija unor asistenți maternali sau în centrele rezidențiale.

Din cele 29 de măsuri de protecție propuse, 22 au avut drept cauză neglijarea severă a copiilor, 2 au fost motivate de abuzurile fizice și unul a avut drept cauză abuzul sexual. Au existat și 3 copii pentru care s-a dispus măsura de protecție supraveghere specializată în familie întrucât minorii comiseseră fapte penale. De asemenea, s-a mai dispus protejarea unei mame cu doi copii într-un centru maternal, aceștia fiind victimele violenței domestice.

Cel mai mare număr de cazuri de abuz semnalate DGASPC anul acesta a fost în ianuarie, când s-au înregistrat 65 de sesizări iar cel mai mic număr a fost în aprilie – 20 de cazuri de abuz.

„În toate cazurile, specialiștii au colaborat cu reprezentanții serviciilor de asistență socială ale primăriilor din județ și ai poliției, mai ales în perioada stării de urgență când deplasările în teren s-au realizat doar pentru cazurile urgente. De asemenea, în toată această perioadă s-a realizat evaluarea psihologică a tuturor copiilor pentru care instanțele judecătorești sau poliția au solicitat această investigare de specialitate.”, precizează DAGSPC Neamț.

Din păcate, perioada dificilă pe care am traversat-o cu toții nu a fost una mai liniștită din punct de vedere al cazurilor de abuz înregistrate deși izolarea ar fi trebuit să determine familiile să acorde mai multă atenție copiilor și să își consolideze relațiile firești. Colegii s-au deplasat în teren ori de câte ori a fost necesar iar numărul mare de măsuri de protecție dispuse în regim de urgență arată că în continuare abuzurile asupra copiilor sunt nepermis de multe“, a spus Cristina Păvăluță, director general al DGASPC Neamț.

aplicatie android ziar neamt

telegram ziar piatra neamt

la flamma piatra neamt
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate