”Pădurea și Apa”, simpozion la Direcția Silvică Neamț

2

Miercuri, 30 martie, la Direcția Silvică Neamț a avut loc simpozionul ”Pădurea și Apa”, care se încadrează în sfera acțiunilor din Luna Plantării Arborilor. Totodată acest simpozion poartă denumirea de ”Pădurea și Apa” deoarece, recent, în lume au fost sărbătorite Ziua Internațională a Pădurii (21 martie) și Ziua Mondială a Apei (22 martie).
Manifestarea a fost structurată pe trei secțiuni și a beneficiat de prezența a 29 de specialișți de la S.G.A. Neamț, ANPM Neamț, Garda Forestieră, și alți reprezentanți ai instituțiilor locale.
În prima parte au fost susțineri care au avut ca temă pădurea și apa, după care au urmat dezbateri și consultări pe domeniul aferent certificării forestiere, iar ultima parte a fost dedicată inaugurării Colțului didactic.DSC_1063
„Vom folosi această ocazie să prezentăm Colțul didactic și expoziția tematică, la care si-au adus aportul în mare măsura copii din școlile județului, copii care se bucură cel mai mult și sunt cei mai receptivi la activitățile desfăsurate de instituția noastră, a declarat directorul Direcției Silvice Neamț, ing. Doru Gherghel, în debutul evenimentului. 
Simpozionul a fost continuat de ing. Lucian Cozma care a făcut o scurtă prezentare în cifre a Direcției Silvice Neamț.
”Gospodărim 210.000 ha, din care 162.000 ha sunt domeniul public al statului și diferența de 48.000 ha o reprezintă domeniul public şi privat al persoanelor fizice şi juridice, iar ca împărțire a pădurilor avem păduri de producție și păduri de protecție, speciile dominante fiind molidul, fagul și bradul”, a menționat ing. Lucian Cozma.
Totodată, s-a precizat că de la începutul acestui an a fost regenerată o suprafaţă de 795 ha, din care 587 ha au fost regenerări naturale, iar 208 ha au fost împăduriri, completări şi refaceri cu material genetic din pepinirele Direcţiei Silvice Neamț.
În cadrul simpozionului au mai susținut prezentări ing. Ștefan Glodeanu și ing. Raluca Iacob (Sistemul de Gospodărire a Apelor Neamț). Aceștia au amintit de criza mondială a apei care amenință multe din țările lumii, principalul autor al acestui dezastru fiind omul, care deversează tone de chimicale în râuri, suprapopulează orașele sau risipește anual cantități însemnate de apă potabilă. De asemenea, s-a precizat, că în vederea prevenirii şi minimalizării riscului de inundaţii Sistemul de Gospodărire a Apelor Neamţ face demersuri pentru promovarea de investiţii noi pe cursurile de apă.
În acest sens, în anul 2015, au fost finalizate lucrările la obiectivul de investiţii AMENAJARE ALBIE RÂU CRACĂU LA BODEȘTI, JUDEȚUL NEAMȚ, co-finanțat din Fondul de Coeziune în cadrul Programului Operațional Sectorial „Mediu” 2007-2013, iar lucrările au constat în:
• Diguri de protecţie a localităţilor Oşlobeni şi Bodeştii de Jos, L (totală) = 4,44 km;
• Consolidări de mal în zona localităţii Oşlobeni, L = 0,5 km
• Recalibrarea albiei în zona celor două localităţi, L = 4,35 km
Alte prezentări, cu tematică la fel de interesantă, au fost cele abordate de biologul Roxana Savina (Agenția pentru Protecția Mediului Neamț) și ing. Sebastian Cătănoiu, directorul Parcului Natural Vânători-Neamț.
Roxana Savina a vorbit despre biodiversitatea în zonele umede și serviciile generate de ecosistemele acvatice, iar ing. Sebastian Cătănoiu despre schimbările climatice și pădurile României.
Finalul a fost dedicat Colțului didactic și expoziției ECOARTA, ce deservește desfășurarea unor acțiuni practice și teoretice, educativ – formativ, cu copiii și elevii din clasele primare, gimnaziale și liceale, în special cu prilejul evenimentelor tradiționale (Luna Plantării Arborilor, Ziua Internațională a Pădurilor, Ziua silvicultorului, campaniile de împăduriri de primăvară și toamnă). Astfel, aceste evenimente au fost marcate  de copii prin lucrări (picturi) obiecte lucrate manual, iar cei care au înțeles și definitivat acest Colț didactic sunt: Liceul Tehnologic Arhimandrid Chiriac Nicolau – Vânători Neamț, coordonator prof. Petrariu Elena (director adjunct) și Școala Gimnazială nr. 1 Piatra-Neamț, coordonator prof. Dogariu Oana. Pe lângă aceste lucrări prezentate, școlile menționate au colaborat cu D.S. Neamț  inițiind şi implementând proiecte, în urma cărora elevii instituției şcolare au fost recompensaţi cu diplome și rechizite şcolare.

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
2 Comentarii
  1. Ion Stroi spune

    Daca e adevarat ce ati scris si spus in privinta regenerari a 795 ha, e destul de bine, veti avea ce sa mai gestionati in viitor, cu conditia sa se opreasca jaful din ziua de azi.

  2. Ciprian Avădanei spune

    Hotii cu hotii la aceeasi masa. mie sila de asa ceva cand vad ca cei care ne taie padurile mai fac simpozioane pt „bonusuri” si şpagi de mii de euro.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate