Orașul Piatra Neamț se pregătește de sărbătoare

1

JUR SĂ PĂSTREZ CA PE LUMINA OCHILOR DRAPELUL DE LUPTĂ TRICOLOR, SIMBOL AL UNITĂŢII, SUVERANITĂŢII ŞI INDEPENDENŢEI NAŢIONALE, AL ONOAREI, VITEJIEI ŞI GLORIEI MILITARE A POPORULUI ROMÂN, AL TRADIŢIILOR EROICE STRĂBUNE ŞI AL PATRIEI MELE ROMÂNIA!”.

Este jurământul militar ce va fi rostit mâine 9 mai, începând cu ora 12.00, în Piaţa „Ştefan cel Mare”, de către jandarmii nemţeni ce se vor angaja să slujească cu devotament şi spirit de sacrificiu ţara şi valorile ei democratice, în cadrul Ceremonialului militar de acordare a Drapelului de luptă Inspectoratului de Jandarmi Judeţean „General de brigadă Constantin Stavăr” Neamţ.

La ceremonialul militar de acordare a Drapelului de luptă vor participa Inspectorul general al Jandarmeriei Române, general–maior dr. Mircea Olaru, subunităţi constituite din militari ai Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Neamţ, Unitatea Specială Jandarmi Gardă de Onoare şi Protecţie Instituţională şi Muzica Militară Reprezentativă a Jandarmeriei Române. La activitate au fost invitaţi să participe reprezentanţi ai autorităţilor centrale şi ai instituţiilor cu care Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Neamţ colaborează, slujba religioasă urmând a fi oficiată de Înalt Preasfinţitul Teofan, Arhiepiscop al Iaşilor, Mitropolit al Moldovei şi Bucovinei.

Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Neamţ invită toţi nemţenii să participe la acest ceremonial.

***

Conform presei naționale, 9 mai este o zi încărcată simbolic, mâine celebrându-se trei evenimente de o importanţă istorică deosebită.

* Ziua Europei

În fiecare an, la 9 mai, se serbează Ziua Uniunii Europene, pentru a marca istorica declaraţie de la 9 mai 1950 a ministrului francez de externe Robert Schuman, prin care propunea un plan de colaborare economică între Franţa şi Germania, pentru eliminarea rivalităţilor seculare dintre cele două state. Decizia susţinerii acesei celebrări a fost luată de Consiliul European de la Milano, în 1985.

* Ziua Independenţei de Stat a României

Probabil nu mulţi români ştiu că în această zi se sărbătoreşte şi independenţa ţării noastre. Astăzi se împlinesc 136 de ani de când România şi-a câştigat independenţa. Pe 9 mai 1877 sesiunea extraordinară a Adunării Deputaţilor a proclamat independenţa de stat a României. Cel care a citit Declaraţia de Independenţă a României în Adunarea Deputaţilor a fost Mihail Kogălniceanu.

* Sfârşitul celui de-al doilea Război Mondial

În data de 9 mai 1945, la cartierul general sovietic din Berlin a fost semnat actul de capitulare necondiţionată a Germaniei, act care a marcat sfârşitul celui de–al doilea război mondial pe teatrul european de război, considerat a fi cel mai mare şi mai ucigător război neîntrerupt din istoria omenirii. Al Doilea Război Mondial a provocat moartea directă sau indirectă a peste 70 de milioane de oameni, aproximativ 3% din populaţia mondială de la acea vreme, alte zeci sau sute de milioane de oameni fiind răniţi sau rămânând infirmi.

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
1 Comentariu
  1. e TAMBA ELENA spune

    Adevarul este ca cel de al doilea razboi mondial a fost iadul pe pamint. Am trait anii aceia chiar in orasul Piatra Neamt, orasul meu natal. Am vazut toate grozaviile, nenorocirile care se faceau. Nu mai stiai pe ce lume traiesti, Asteptai in orice clipa a bombardamentului ca poti sa mori. Nu stiai incotro sa apuci. Dureri si foamete incomensurabila. Plinsete si stigate de ajutor si sa nu poti face niminc, am vazut oameni murind Cind sa bombardat orasul nostru, eu fratele si mama ne-am ascuns intr-un restaurant in centrul orasului dar deodata a fost cuprins de flacari. Draga mea mama a reusit sa ne scoata de acolo si am fugit in padure peste peste podul Bistrita. Dar si acolo am fost gasiti si luati de patrule. Ce bine ar fi sa stie si generatia tinara de acum, povestea chinurilor de atunci si sa respecte sacrificiile celor de atunci

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate