OMS a „botezat” noua variantă mutantă a coronavirusului: OMICRON

0

A fost reuniune de urgență a experților OMS care monitorizează evoluția coronavirusului, iar în urma ședinței aceștia au convenit că varianta B.1.1.529 a COVID-19, descoperită în Africa de Sud este o variantă de îngrijorare. Asta înseamnă că varianta poate fi mai transmisibilă, poate provoca forme mai severe ale bolii, ori nu raspunde la tratament sau “păcălește” răspunsul imunitar, anunță Televiziunea Medicală.

La fel ca și variantele anterioare, și B.1.1.529 a fost denumită după alfabetul grecesc.

Omicron are 32 de mutații, considerate îngrijorătoare de către experții OMS.

Portivit unui comunicat de presă al OMS, primul caz de infectare cu Omicron a fost identificat pe 9 noiembrie, iar în 11 noiembrie a apărut în Africa de Sud.

Prima țară din Europa care a înregistrat un caz de infectare cu Omicron este Belgia.

O femeie care a venit din Egipt prin Turcia în 11 noiembrie este prima persoană din Belgia detectată cu noua tulpină sud-africană a coronavirusului. Este vorba despre o femeie nevaccinată care a resimțit primele simptome ale bolii pe 22 noiembrie, la 11 zile după întoarcerea sa în Belgia. Tot pe 11 noiembrie era depistat și primul caz cunoscut de infectare cu aceasta tulpină, în Botswana. Se pare, însă, ca virusul exista deja în Europa la acea dată, după cum reiese din cazul din Belgia. Femeia nu a călătorit în Africa de Sud, însă prezenta o încărcătură virală mare.

Cazuri similare au fost înregistrate și în Israel și Hong Kong.

Comisia Europeana a recomandat țărilor membre UE să sisteze toate zborurile spre și dinspre Africa de Sud.

Acum este important ca noi toți din Europa să acționăm foarte rapid, hotărât și uniți. Comisia Europeană a propus astăzi statelor membre să activeze „frâna de urgență” la călătoriile din țările din Africa de Sud și din alte țări afectate pentru a limita răspândirea noii variante. Toate călătoriile aeriene către aceste țări ar trebui suspendate. Ele ar trebui suspendate până când vom înțelege clar pericolul pe care îl reprezintă această nouă variantă. Iar călătorii care se întorc din această regiune ar trebui să respecte regulile stricte de carantină.”, a declarat președintele CE, Ursula von der Leyen.

Guvernul României este la curent clipă de clipă cu evoluția pandemiei în plan național și internațional. Am luat notă de recomandările de ultimă oră ale Comisiei Europene și ale Organizației Mondiale a Sănătății. Mă voi consulta cu factorii decizionali din România și vom anunța în cel mai scurt timp posibil măsurile dispuse pentru a împiedica răspândirea variantei sud-africane a SARS-CoV-2.”, a anunțat premierul Nicolae Ciucă.

sondaj ziar piatra neamt

whatsapp ziar piatra neamt

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate