Oile nebune de la TCE 3 BRAZI ?

11

tce3brazi

Cativa oameni politici si ulterior jurnalisti de la trei publicatii locale si o televiziune ne-au informat in legatura cu un focar de scrapie, sau cum se spune popular, “boala oii nebune” la ferma TCE 3 BRAZI din comuna Girov .
In primul rand apreciem profesionalismul jurnalistilor care din diverse motive si interese nu au putut dezbate subiectul la locul lor de munca, dar realizand gravitatea au facut tot posibilul ca opinia publica sa afle de cele peste 700 ovine din Neamt , „infestate” cu “boala oii nebune” .
Am cercetat informatia de care nimeni nu vorbeste nimic desi a fost mare zarva la fata locului cu ISU , Directia Sanitar Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor si alte autoritati care au considerat ca informarea opiniei publice nu primeaza . Desigur ca directorul de la Directia Sanitar Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor care este si unicul purtator de cuvant al institutiei a facut tot ce a fost omeneste posibil sa se ascunda de noi dar daca asa intelege el sa ascunda un lucru probabil va veni imediat si momentul inlocuirii sale .
Se pare ca boala a inceput sa se extinda de prin luna decembrie si s-a dezvoltat pana ce a cuprins un efectiv de peste 700 de oi care acum trebuie sacrificate si proprietarul despagubit de catre stat si din ce spun gurile rele, deoarece boala este una ce afecteaza sistemul nervos, e foarte probabil ca animalele sacrificate sa meaga la consumul uman sau habar nu avem caci domnul director Directia Sanitar Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor nu vrea sa spuna nimic .
Desigur ca am intrebat cum sta situatia si la nivelul cel mai inalt al TCE 3 BRAZI dar ni s-a spus ca nu este adevarat .
Concluzionam informandu-va ca la ferma TCE 3 BRAZI sunt peste 700 de oi bolnave de scrapie, denumita popular, “boala oii nebune” iar presa tace malc , Directia Sanitar Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor se ascunde , nici TCE 3 BRAZI nu prea stie nimic, iar unii jurnalistii carora li se rupea sufletul de sanatatea veterinara a judetului ne-au plasat noua subiectul ca sa se supere pe noi presedintele CJN, ca daca publicau ei nu mai puteau sefii lor sa cerseasca bani pe la TCE 3 BRAZI sau pe la CJN .
Probabil dupa acest articol vor incepe toti sa comunice pe acest subiect si veti afla de la autoritati si implicati variantele oficiale . Noi din pacate nu am reusit sa obtinem oficial decat minciuni si tacere .

PARTEA II – OILE NEBUNE SUNT DE FAPT DOAR SUSPECTE CA SUNT NEBUNE  – 04.04.2013

Dupa articolul de mai sus am fost contactati de conducerea Directiei Sanitar Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor Neamt care a reconsiderat componenta de comunicare si chiar a dat dovada de bunavointa in vederea lamuriri acestui subiect .
Conducerea DSV ne-a explicat cum stau lucrurile si acum putem sa va dam o opinie autorizata din partea acestei institutii .
In luna 10-2012 la o ferma ce apartine grupului de firme mai sus mentionat a murit o oaie . La analizale efactuate s-a dovedit ca ovina decedase din cauza scrapiei, sau cum se spune popular, “boala oii nebune” . Ulterior s-au prelevat analize de la tot colectivul de ovine , analize ce au evidentiat faptul ca un numar de peste 700 de ovine reprezinta risc de contactare a bolii sau mai concret nu au rezistenta la aceasta boala . Deoarece boala nu se poate trata , toate ovinele depistate ca fiind cu probleme de imunitate la scrapie vor fi sacrificate dar nu inainte de a fata deoarece unele sunt deja gestante, stadiu in care nu pot fi sacrificate .
O data ce a fost depistata boala , DVS a luat masurile legale ce se impun deoarece este primul caz de scrapie din judetul Neamt si nu s-a facut rabat de la nici o norma sanitar-veterinara .
Tot de la conducerea Directiei Sanitar Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor Neamt am aflat ca boala ataca sistemul nervos al animalului si nu este transmisibila la om .
Directia Sanitar Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor Neamt a procedat ca la carte in acest caz respectand cu strictete fiecare pas din punct de vedere veterinar si legal .
Multumim pentru lamuririle mai mult decat necesare din partea Directiei Sanitar Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor Neamt si speram ca pe viitor sa nu mai apara probleme de comunicare care pot dauna corectei informari a cetatenilor .

O A TREIA OPINIE

Tot pentru o informare corecta si completa a cititorilor nostri am luat si parerea unui specialist care a dorit sa isi pastreze anonimatul si care ne-a declarat :

Scrapia este o boala neurodegenerativa , transmisibila si mortala pentru caprine si ovine .
Desi pana in prezent nu a fost demonstrata posibilitatea transmiterii bolii la om, ea nu poate fi data la o parte .
Realitatea crunta este ca o data aparut un focat de infectie, boala se transmite intr-un mod “perfid” si neexistand un tratament , finalitatea este decesul animalului . Spun “perfid” deoarece in cazul prezentat de dumneavoastra sunt cateva elemente de care nu se vorbeste si am sa le iau pe rand :
1. Dupa cum va spuneam , au mai fost boli ale animalelor de care se zicea ca nu se transmit la oameni si am avut cu totii surprize soldate cu decese umane iar la ora actuala nimeni nu poate garanta 100% ca aceasta boala extrem de periculoasa si aproape necunoscuta nu se poate transmite si la om .
2. Ovinele si caprinele depistate ca fiind nerezistente la scrapie e posibil sa fie toate infestate sau sa se descopere ca si alte oi sau capre din zona au contactat boala pentru ca nu intamplator am folosit cuvantul “perfid” caci boala debuteaza dupa o perioada de incubatie de peste un an de zile cand incep sa apara primele simptome dupa care trece alta perioada nedefinita de timp pana la decesul animalului .
Din punctul meu de vedere si al multor colegi de specialitate din U.E. la un astfel de caz ar trebui carantinata o zona de cel putin 50 Km , testate toate ovinele si caprinele iar cele care prezinta risc ar trebui sacrificate si in nici un caz carnea rezultata nu ar trebui data in consum pentru ca dupa cum va spuneam se cunosc prea putine despre aceasta boala iar perioada de incubatie este la fel de incerta .
Din cate cunosc eu , in cazul de fata  nu s-a instaurat nici un fel de carantina iar daca boala a apucat sa infesteze si alte animale care la randul lor  intra in contact cu alte animale, tinand cont si de perioada in care suntem , perioada ce coincide cu gestatia ovinelor dupa care va urma o alta perioada de aglomerari oviniere in targuri si oboare cu ocazia sarbatorilor Pascale exista riscul ca peste un an de zile sa avem un dezastru veterinar in judetul Neamt , dezastru care sa afecteze foarte grav toata tara si sa se ajunga la embargouri alimentare daca e sa ne uitam in trecut la isteria creata de boala vacii nebune .
Trebuie totusi sa observam ca din cazuistica sansele sa ajungem peste un an la un dezastru pentru neinstaurarea carantinei sunt extrem de reduse dar din pacate sunt iar trimiterea animalelor suspecte la abator fara analizele de rigoare pentru a intra in consumul uman prezinta un risc si mai redus si cu tot respectul pentru colegii de la DSV cand e vorba de viata oamenilor riscul nu trebuie sa fie foarte redus el trebuie sa cunoasca doar valoarea ZERO .
Eu , ca opinie personala, in locul conducerii DSV Neamt preferam sa imi dau demisia decat sa imi asum orice risc intr-un caz in care e vorba de o boala despre care nu stiu mai nimic, nu am mai avut cazuri in judet , nu am nici o posibilitate de a o trata , o vad in simptomele animalului deabia peste un an si nici atunci sigur caci simptomele de multe ori coincid cu a altor boli, deci mai pe scurt nu mi-as fi asumat nici cel mai mic risc de a scapa de sub control o boala cu un grad crescut de periculozitate . Probabil cei de la DSV au anumite reglementari si norme pe care de obicei le respecta cu sfintenie , din cate am inteles au primit si ordine precise sa gatuiasca comunicarea pentru a nu se ajunge la isterii cum a fost cea recenta legata de lapte dar asta nu-i scuza in cazul in care scrapia ar scapa de sub control in Neamt sau si mai rau, daca vom constata peste un an ca si in cazul altor boli , ca impotriva parerilor specialistilor se pot  transmite si la oameni .
Poate m-am repetat de prea multe ori pe acest lucru dar concluzionez ca avem de-a face cu o boala despre care stim prea putine ca sa ne permitem si cel mai mic risc .

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
11 Comentarii
  1. mihaela spune

    dezimformari,foarte urit ,de ce trebuie facut asa,alceva nu mai aveti de vorbit si scris,lucruri mai importante decit praf in ochi si minciuni

  2. ducu spune

    Gore te-ai grabit la scris este regulamentul CE 999/2001

  3. gore spune

    Specialistule anonim ,pune mana si citeste ,legislatia in primul rand ,care la momentul actual este Europeana ( reg CE 999/2010),ca iti faci profesia de ras.Dottore fabulezi pe marginea subiectului.
    Ca opinie personala esti si las ,probabil in cazul unor probleme aparute ai preferat sa te dai la o parte si sa comentezi in loc sa te implici.
    In privinta ,,colegilor de specialitate din UE”‘ am ,,importat ” de la acestia destule gunoaie inclusiv pe partea de boli la animale.

    ADMIN : La comentarii a raspuns admin. ziar nu specialistul citat in articol . Ca sa nu fie nici o confuzie.

  4. gion spune

    imi dai voie sa comentez si eu asupra opiniei specialistului? daca da, multumesc! roaga-l sa-ti spuna cum se transmite boala intre ovine si caprine. daca stie, il propun pentru premiul nobel. mi-e greu sa cred ca aia au lasat sa intre oi in ferma in timp ce fatau alea bolnave ca sa le manance placenta si apoi sa fuga repede acasa si sa transmita boala la celelalte ovine. in fine…sa zicem ca „specialistul”. imi este foarte greu sa cred ca dsv-ul nu a instituit carantina la acea ferma! de fapt, este primul lucru pe care il face dsv-ul, ca sa fie sigur ca nu scapa situatia de sub control (mai ales cu scandalurile astea de acum din tara). zona de carantina de minim 50 km? „specialistul” tau are idee pe ce lista de boli a OIE se afla scrapia? daca da, desi nu cred, hai sa instituim carantina pe 50 km. nooo, e prea putin, hai pe 100. noo, hai sa punem toata tara in carantina si sa importam ovine, ca doar vine pastele si trebuie sa castige ceva si importatorii. „specialistul” tau se vede ca este pe langa subiect, cand vorbeste de animale trimise la abator carora nu li se face analiza. FALS! abatoarele sunt OBLIGATE prin lege sa recolteze probe (iti spune el de unde, daca stie) care se supun apoi unui test rapid si in functie de rezultat altor teste mai complexe. „specialistul” are un dinte impotriva celor din dsv (de aia si-ar dori sa-si dea demisia toti si sa-l puna pe el sef) dar, din pacate pentru el, cei din Neamt chiar isi fac treaba. cat despre aberatia dumnealui cum ca peste un an este posibil sa vedem ca se transmite si la oameni vreau sa-i transmit urmatoarele: in marea britanie boala este descrisa din 1732 si din 1978 este studiata intens pentru a vedea daca prezinta vreun risc pentru om. raspunsul pana acum este: nu, nu prezinta. probabil ca daca s-ar gasi cineva sa manance o placenta de oaie bolnava…nu stiu. multumesc frumos si scuze pentru textul lung, dar urasc sa vad oameni care nu reusesc sa ajunga la ciolan si dupa aia arunca cu noroi in altii, poate poate vor fi bagati in seama.

    ADMIN : Gripa aviara a aparut in anii 1900 si timp de 100 de ani s-a spus ca nu poate trece la om….. pana ce au inceput sa moara oameni .
    Nu stim noi cum e cu carantina dar cu siguranta DSV a luat toate masurile legale pentru ca la ei e destul de multa militarie .
    Aici au fost exprimate opinii si pro si contra dar opinia mea de nespecialist este ca daca microbul are o perioada de incubatie de un an de zile , putem sa spunem ca nu mai este nici un pericol deabia dupa vreo 14-15 luni …. nu ?

    1. gion spune

      Nu pune problema asa. virusul care a provocat gripa spaniola din 1918 este asemanator cu cel al gripei aviare, dar a suferit mutatii pentru ca este virus! la scrapie vorbim de prioni, molecule care sunt lipsite de capacitatea de a suferi mutatii. e cu totul alta treaba. si putem sa spunem ca nu este nici un pericol incepand de maine, din seara asta, de cand vrei tu! nu este nimeni atat de tampit, cretin, numeste-l cum vrei ca sa dea in consum carne de la animale bolnave, chiar daca nu exista riscul transmiterii bolii la om. dar, sincer, m-am saturat de aberatiile din tara asta, ba cu laptele, ba cu ouale acum cativa ani si acum si cu oile. se sperie lumea degeaba si au de castigat strainii care trimit carne in tara, carne care, dar ramane intre noi ;), vine cu buletine de analiza facute pe genunchii soferului de tir in drum spre romanica. hai sa nu exageram cu aberatiile si hai sa-ti mai dau un sfat: intreaba-l pe „specialist” cate focare de scrapie sunt in tara noastra si in cate judete si daca avem masuri de combatere a bolii. o sa ramai uimit ca dsv-urile isi fac treaba si chiar foarte bine, cel putin in ceea ce priveste aceasta boala. o seara buna iti doresc si hai sa nu mai speriem oamenii fara motiv.

      ADMIN : Cred ca nu se ajungea la nici o discutie daca autoritatile declarau anul trecut ca a aparut primul caz de scrapie in Neamt . Stia toata lumea ca situatia e sub control , nu se mai vorbea pe la colturi si nu trebuia sa ne dam noi cu parerea care nu avem nici o treaba cu segmentul veterinar .
      Cred ca daca specialistii explicau inaintea noastra sau ne raspundeau profesionist la intrebari inainte de a me publica noi opiniile nu ajungeam sa avem mai multe povesti pe acelasi subiect .
      Atata timp cat institutiile statului nu informeaza, noi ca publicatie de nespecialisti ne putem doar da cu parerea si e de asteptat sa o facem la nivelul cunostintelor noastre ce tind spre zero in acest domeniu .
      Isteriile cu iz agro-veterinar apar doar atunci cand sunt multe semne de intrebare iar in cazul de fata au fost multe semne de intrebare pe care cei implicati nu au vrut sa le elucideze pana ce nu am publicat noi subiectul .

  5. gore spune

    Haa,haa buna gluma ,ba ziaristule nu cumva ai tu la cap boala asta,dute ba si te cauta ,auzi oaia nebuna ,nu era un bou cumva?

  6. Toader Crater spune

    Ai înțeles tu greșit. Oile nebune de la TCE 3 Brazi sunt Spiridonescu, Farcaș, Vasiliu, Antochi și compania, conduși de baciul lor.

  7. nae spune

    Sa nu se ia si la politicieni .

  8. x spune

    Pe linga salamurile reciclate(tot ce este vechi in retea se retrage in fabrica,sa toaca marunt ,se amesteca cu carne proaspata si se fac salamuri noi,taiati un salam gros si o sa vedeti amestec de culori de la salamurile vechi tocate,informatia cu reciclarea o am din fabrica) ce mai conteaza si niste carna proaspata de la niste oi nebune? OPC-ul nu conteaza,in una din zile cineva de acolo care facea control la standurile de preparate din piata,solicitat fiind pe tema expusa nici nu sa apropiat de standul de la TCE

  9. gion spune

    imi pare rau ca nu am citit ieri! buna gluma de 1 aprilie :)). treaba cu aflatoxina in lapte era deja fumata, asa ca asta e ceva inedit!

  10. cipandeil spune

    e buna… ha,ha,ha… de 1 APRILIE!!!!!!!!!!

    ADMIN : Din pacate ….. nu e de 01 aprilie . Am considerat ca la cat de amarati sunt nemtenii ar fi o impertinenta din partea nostra sa facem glume azi .

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate