Obligativitatea certificarii declaratiilor rectificative de catre un consultant fiscal a fost eliminata / Fiscul nu va mai putea bloca conturile firmelor inainte de a lasa sa treaca 30 de zile de la trimiterea unei notificari

0

Obligativitatea certificarii declaratiilor rectificative de catre un consultant fiscal a fost eliminata, a declarat vineri Maria Grapini, ministrul delegat pentru IMM, mediu de afaceri si turism. „Inca de pe cand se discuta proiectul initial, pe cand inca era ministru domnul Chitoiu, eu am refuzat sa semnez acest proiect. Mai ales ca intr-un articol al proiectului se spunea ca declaratia rectificativa POATE fi semnata de un consultant, adica era optionala, iar pe a doua pagina se mentiona ca sancţiunea pentru depunerea declaraţiilor rectificative necertificate este de 2% din diferenţa de sumă dar nu mai puţin de 200 lei”, a mai spus ministrul conservator Grapini. Dinsa a mai precizat ca “Fiscul nu va mai putea bloca conturile firmelor inainte de a lasa sa treaca 30 de zile de la notificarea primita in acest sens de companii”.

„Am reusit in doi pasi sa ii conving pe colegi de necesitatea acestui lucru. In prima faza, membrii Guvernului acceptasera sa lase sa treaca 15 zile, dar nu am fost de acord cu acest interval intrucat de multe ori se numara zilele din momentul in care ei trimit notificarea prin Posta, uneori durand o saptamana pana ea ajunge la destinatar. Ori, dupa ce primesti notificarea, tu ca manager ai nevoie de mai mult timp pentru a verifica daca nu e o greseala a Fiscului sau a ta, pe care e nevoie sa o corectezi. In cele din urma am reusit sa-i conving ca 30 de zile este o perioada rezonabila inainte de a-ti bloca conturile”, a mai spus Grapini.

Declaratiile fiscale anuale ale contribuabililor persoane juridice pot fi depuse fara a fi certificate, conform unui comunicat al Ministerului Finantelor Publice. Certificarea lor de catre un consultant fiscal, cu exceptia celor pentru care este obligatorie auditarea, inclusa in Codul de procedura fiscala si suspendata prin Legea nr. 162/2012, devenea aplicabila ca urmare a incetarii suspendarii incepand cu data de 1 ianuarie 2014.

Declaratiile fiscale depuse de contribuabili, chiar necertificate, se inregistreaza la registratura organului fiscal, se proceseaza si se utilizeaza pentru toate scopurile fiscale prevazute de lege, precizeaza MFP.

„Organul fiscal competent, in virtutea rolului sau activ prevazut de art. 7 alin. (1) si (5) din Codul de procedura fiscala, poate totusi informa contribuabilii asupra neindeplinirii obligatiei de certificare a declaratiei fiscale in vederea aplicarii corecte a prevederilor legislatiei fiscale. Totodata, precizam ca, prin proiectul de Ordonanta de urgenta a Guvernului pentru modificarea si completarea unor acte normative si alte masuri fiscal-bugetare, publicat si pe site-ul Ministerului Finantelor Publice, s-a propus, printre altele, abrogarea prevederilor art. 83 alin. (5) din Codul de procedura fiscala. De asemenea, prin acest proiect de act normativ a fost schimbat conceptul cu privire la certificarea declaratiilor fiscale astfel ca, certificarea declaratiilor fiscale, inclusiv a declaratiilor fiscale rectificative, a devenit optionala”, precizeaza ministrul Partidului Conservator.

Comunicat de presa PC

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate