Oaspeţi de la Bucureşti la Prefectura

0

Instituţia Prefectului, a fost pe 28 octombrie a.c., gazda conferinţei regionale pe tema „Tratatul de la Lisabona şi rolul României în procesul de aprofundare a integrării europene”.

Reuniunea a fost moderată de subprefectul Vasile Şendrea şi a beneficiat de prezenţa decanului de la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) Bucureşti, preşedintele Universităţii „Petre Andrei”, şi a reprezentanţilor Departamentului pentru Afaceri Europene din cadrul Guvernului României, Agenţiei de Dezvoltare Regională Nord Est (ADRNE), Consiliului Judeţean, instituţiilor publice, societăţii civile, patronatelor, sindicatelor şi mass media.

Subprefectul Vasile Şendrea în cuvântul său a urat bun venit oapeţilor de la Bucureşti şi din toată regiunea şi a făcut un scurt istoric al evenimentelor care au precedat apariţia tratatului de la Lisabona.

Am devenit cetăţeni ai Europei şi odată cu acest statut am câştigat drepturi dar avem în acelaşi timp şi obligaţii. Trebuie să ne implicăm în noile provocări cu care se confruntă, în prezent, Uniunea Europeană. Trebuie să fim informaţi asupra tuturor modificărilor apărute în spaţiul administrativ european, în structura forurilor europene, în legislaţia europeană. Conferinţa de azi se desfăşoară în acest context iar specialiştii prezenţi aici ne vor informa asupra modificărilor şi noutăţilor apărute ” a spus în cuvântul său Vasile Şendrea, subprefect de Neamţ.

În cadrul conferinţei au fost mai multe intervenţii pe trei paliere: spaţiul administrativ european, creşterrea economică inteligentă, durabilă şi favorabilă incluziunii , spaţiul public european.

Astfel, decanul de la SNSPA Bucureşti, Iordan Gheorghe Bărbulescu a vorbit despre importanţa Tratatului de la Lisabona şi necesitatea apariţiei lui, despre noutăţile aduse în procesul de reformă instituţională a Uniunii Europene (UE), despre noua arhitectură a competenţelor UE în relaţia cu statele membre, guvernanţa democratică a UE.  Prin acest Tratat, în principal, creşte rolul Parlamentului European, se crează funcţia de preşedinte al Uniunii, parlamentele naţionale sunt mai implicate în procesul de decizie, iar cetăţenii europeni pot face în mod direct propuneri de proiecte politice. „Tratatul are un format juridic generos în favoarea cetăţeanului, are deschideri spre noi politici care situează cetăţeanul în centrul triadei politic-economic-social, oferindu-i o mai bună protecţie” spunea decanul SNSPA.

Preşedintele Universităţii „Petre Andrei”, Sorin Bocancea a vorbit despre operaţionalizarea cetăţeniei europene, cetăţenia naţională şi naţionalism. „Cetăţenia europeană n-o exclude pe cea naţională ci o completează. Între naţiune, stat şi cetăţean se pune semnul echivalenţei. Sub aspect etnic, niciun stat nu e pur, numai abordarea e diferită. În Uniunea Europeană ar trebui să se desfăşoare mai multe programe care să-i înveţe pe cetăţenii europeni să nu mai moară din motive naţionaliste” a spus Sorin Bocancea.

Au mai avut expuneri, Gabriela Macoveiu, director în cadrul ADRNE şi Laurenţiu Leoreanu, primar al municipiului Roman, despre regiuni şi colectivităţi locale în viziunea Tratatului de la Lisabona şi a pricipiului subsidiarităţii, despre absorţia de fonduri europene, participarea implicată, democraţie participativă şi reforma în administraţie.

În partea a doua a conferinţei, reprezentanţi ai Departamentului pentru Afaceri Europene din cadrul Guvernului României, din cadrul SNSPA şi ai Autorităţii pentru Coordonarea Instrumentelor Structurale au purtat discuţii interactive cu cei prezenţi, pe baza subiectelor abordate în prima parte a întâlnirii.

Daniela Savu

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate