O echipa ISU Neamt a distrus munitia gasita in Neamt

0

In ziua de 16 noiembrie a. c., echipa pirotehnica a Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta „Petrodava” al judetului Neamt a executat o misiune de distrugere pirotehnica a munitiei asanate de pe teritoriul judetului Neamt.
Au fost distruse urmatoarele elemente de munitie: 2 proiectile explozive calibru 152 mm, 1 proiectil exploziv calibru 105 mm, 2 proiectile explozive calibru 100 mm, 5 proiectile explozive calibru 75 mm, 2 proiectile explozive calibru 47 mm, 1 lovitura de aruncator calibru 120 mm, 2 lovituri de aruncator calibru 82 mm, 1 grenada de mana antitanc, 9 focoase pentru proiectil exploziv, 27 de pahare pentru detonator.
Elementele de munitie au fost distruse in conditii de siguranta, intr-un poligon amenajat temporar pe raza localitatii Dochia.
In cursul zilei de ieri (17 noiembrie), pirotehnistii militari au fost alertati din nou prin 112 si s-au deplasat in localitatea Rosiori – comuna Dulcesti pentru asanarea unui element de munitie. Mariana Z. (33 de ani) a descoperit in gospodaria proprie 1 proiectil exploziv calibru 105, care a fost folosit cu mult timp in urma de bunicul acesteia (decedat) pe post de nicovala. Echipa pirotehnica a ridicat proiectilul si a verificat zona cu detectorul de metale, nefiind descoperit alte elemente de munitie.
Pe parcursul acestui an, pirotehnistii militari au executat 78 de misiuni de asanare pe teritoriul judetului nostru, fiind ridicate si distruse urmatoarele tipuri de munitie: 73 de proiectile; 15 grenade de mana defensive; 2 mine antitanc; 23 de lovituri de aruncator; 1 pistol mitraliera MP 40; 1 pistol semnalizare 26 mm; 1 pistol P 38 calibru 9 mm; 1 pistol sovietic Mossin Nagant; 1 revolver cu incarcator tip butoias; 2 stabilizatoare pentru lovituri de aruncator; 17 tuburi cartus proiectil calibru 152 mm; 2 cartuse de semnale luminoase; 146 cartuse calibru 7,92 mm; 10 tuburi cartuse calibru 7,92 mm; 5 cartuse calibru 9 mm; 5 cartuse calibru 5,45 mm; 2 cartuse calibru 14,5 mm; 3 focoase cap pentru proiectile; 2 focoase de cap pentru lovituri de aruncator; 27 pahare pentru detonator.
Tot in cursul acestui an, echipa pirotehnica a ISU Neamt a mai executat 7 misiuni de distrugere pirotehnica si 4 misiuni de cercetare pirotehnica (Piatra Neamt, Ion Creanga, Dulcesti, Boghicea). Totodata, au existat si 3 anunturi eronate, obiectele identificate de catre apelanti drept elemente de munitie nefiind confirmate de catre specialisti.
Atunci când sunt descoperite elemente de muniţie neexplodate, trebuie respectate în mod obligatoriu o serie de măsuri pentru a preveni producerea unor consecinţe tragice, astfel:

NU le atingeţi;
»NU le loviţi sau mişcaţi;
»NU le introduceţi în foc;
»NU încercaţi să demontaţi focoasele sau alte elemente componente;
»NU lăsaţi copiii să se joace cu asemenea componente;
»NU ridicaţi, nu transportaţi sau introduceţi muniţiile neexplodate în încăperi, locuinţe sau grămezi de fier vechi;
»în zona unde se presupune că ar exista muniţie neexplodată NU permiteţi accesul, NU faceţi focul şi NU executaţi lucrări de îmbunătăţiri
Anunţaţi evenimentul la numărul de telefon 112!

aplicatie android ziar neamt

telegram ziar piatra neamt
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate