Campanie de informare si reducere a numărului de incendii in gospodarii
Activităţile specifice ale Inspecţiei de Prevenire de reducere a numărului de incendii produse la gospodăriile populaţiei vor fi completate cu acţiuni de informare preventivă desfăşurate în zonele în care locuiesc persoane defavorizate.
Este cunoscut faptul că în astfel de zone, riscurile de producere a unor incendii sunt destul de ridicate pe fondul improvizaţiilor care sunt utilizate pentru asigurarea confortului termic în sezonul rece. În astfel de zone, cu aglomerări mari de persoane (dintre care foarte mulţi copii), specialiştii Inspecţiei de Prevenire vin în sprijinul componentei preventive a Serviciilor Voluntare pentru Situaţii de Urgenţă ale localităţilor aparţinătoare, inspectoratul nostru neavând astfel de competenţe la nivelul gospodăriilor populaţiei.
Activităţile, desfăşurate în baza ordinului inspectorului general al Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă, domnul general de brigadă dr. Ioan BAŞ, vin în completarea campaniilor de informare şi educare a populaţiei desfăşurată la nivel naţional, în colaborare cu E ON, „F.O.C. – Focul Omoară Copii”, respectiv campania de informare publică desfăşurată la nivelul judeţului Neamţ „Detectorul de fum de tip autonom vă poate salva viaţa”.
Concret, specialiştii Inspecţiei de Prevenire vor însoţi reprezentanţii serviciilor voluntare pentru situaţii de urgenţă în aceste colonii de persoane defavorizate, unde vor fi prezentate (cu acordul beneficiarilor) câteva dintre regulile care trebuie respectate pentru a preveni producerea unor situaţii de urgenţă, precum şi modul de comportare atunci când se confruntă cu astfel de situaţii. Pe timpul acestor acţiuni, se vor lua măsuri pentru reducerea sau înlăturarea, pe cât posibil, a riscurilor potenţiale de incendiu şi a neregulilor constatate. Totodată, se vor stabili măsuri obligatorii pentru prevenirea şi înlăturarea stărilor de pericol, cauzelor potenţiale de incendiu şi a altor deficienţe constatate în privinţa respectării normelor legale specifice.
Acţiunile se vor desfăşura prin discuţii directe cu persoanele defavorizate, dar şi prin distribuirea şi afişarea materialelor campaniilor de informare preventivă aflate în derulare. Vor fi distribuite următoarele pliante: „10 sfaturi în caz de incendiu”, „Siguranţa copiilor în caz de incendiu”, „Vârstnicii şi siguranţa lor în caz de incendiu”, „Evacuează-te în siguranţă”. Acolo unde este posibil, la activităţi vor fi prezenţi şi reprezentanţi ai Poliţiei Locale.
În cursul zilei de luni (19 noiembrie), acţiunile au vizat cartierele Văleni şi Speranţa din municipiul Piatra Neamţ, urmând ca în ziua de 23 noiembrie să se desfăşoare în zona străzii Fabricii din municipiul Roman, iar în ziua de 26 noiembrie în localitatea Vânători Neamţ.