O afecțiune neurologică extrem de rară, menționată ca posibil efect advers după vaccinarea cu AstraZeneca

0

EMA (European Medicines Agency – n.red: Agenția Europeană a Medicamentului) a adăugat o afecțiune neurologică extrem de rară ca posibil efect advers în urma vaccinării cu vaccinul AstraZeneca. Este vorba despre Sindromul Guillain-Barré (SGB), transmite Reuters.

Potrivit EMA, există „o posibilitate cel puţin rezonabilă” a unei legături cauzale între GBS şi vaccinul AstraZeneca, cunoscut sub numele de Vaxzevria, după ce au fost raportate 833 de cazuri de GBS după administrarea a 592 de milioane de doze din acest vaccin, până pe 31 iulie, informează News.ro, citat de stiripesurse.

EMA a inclus acest efect secundar în categoria ”foarte rar”, la care frecvenţa efectelor secundare este cea mai scăzută şi a subliniat că beneficiile vaccinului depăşăesc riscurile.

Ce este, de fapt, Sindromul Guillain-Barré:

Numit și polinevrită idiopatică acută și paralizie ascendentă Landry, este o tulburare inflamatorie a nervilor periferici, acei nervi situați în afara creierului și a măduvei spinării. Se caracterizează prin instalare rapidă a slăbiciunii și adesea a paraliziei la nivelul picioarelor, brațelor, mușchilor respiratori și feței. Slăbiciunea este însoțită adesea de senzații anormale.
Mulți pacienți necesită internarea într-o secție de terapie intensivă la începutul bolii, mai ales dacă este necesară susținere respiratorie cu ajutorul unui aparat sau dacă este afectat procesul de înghițire. Cu toate că majoritatea
oamenilor se recuperează, acest proces poate dura mai multe luni și este posibil ca unele persoane să rămână cu
invaliditate de diferite grade pe termen lung. Rata de mortalitate este sub 5%.
SGB poate apărea la orice persoană, la orice vârstă, indiferent de sex (mai multe detalii, AICI – CLICK).

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate