Nu scăpăm prea curând de certificatul verde. UE vrea extinderea acestuia cu un an, până la 30 iunie 2023

0

Astăzi, Comisia Europeană a propus extinderea certificatului digital COVID al UE cu un an, până la 30 iunie 2023, de la perioada stabilită: 30 iunie 2022.

Începând cu 1 februarie 2022, există noi reguli care stabilesc o perioadă de acceptare obligatorie de 9 luni pentru certificatele de vaccinare, utilizate pentru călătoriile în interiorul UE. Statele membre trebuie să accepte certificatele de vaccinare pentru o perioadă de 9 luni de la administrarea ultimei doze de vaccinare primară. Pentru vaccinul Johnson&Johnson, aceasta înseamnă 270 de zile de la prima și singura injecție. Pentru un vaccin cu două doze înseamnă 270 de zile de la a doua vaccinare sau, în conformitate cu strategia de vaccinare a statului membru de vaccinare, prima și singura injectare după ce s-a recuperat de la virus.

Statele membre pot aplica reguli diferite atunci când utilizează certificatul digital UE COVID într-un context intern, dar sunt invitate să se alinieze la perioada de acceptare stabilită la nivelul UE.

Persoanelor fără un certificat digital UE COVID ar trebui să li se permită să călătorească pe baza unui test efectuat înainte sau după sosire. În plus, li se poate cere să treacă prin carantină/autoizolare atunci când sosesc din zone deosebit de afectate (roșu închis). Orice măsuri care restricționează libera circulație trebuie să fie nediscriminatorii și proporționale. Statele membre nu ar trebui, în principiu, să refuze intrarea persoanelor care călătoresc din alte state membre.

Virusul COVID-19 continuă să fie răspândit în Europa și în această etapă nu este posibil să se determine impactul unei posibile creșteri a infecții în a doua jumătate a anului 2022 sau a apariției de noi variante. Extinderea regulamentului va asigura că călătorii își pot folosi în continuare certificatul digital COVID al UE atunci când călătoresc în UE, unde statele membre mențin anumite măsuri de sănătate publică. Comisia adoptă astăzi propunerea pentru a se asigura că Parlamentul European și Consiliul pot încheia procedura legislativă la timp înainte de expirarea actualului regulament.

Pe lângă extinderea Regulamentului UE privind certificatele digitale COVID până în iunie 2023, Comisia propune și câteva modificări limitate:

  • Să includă teste antigene de înaltă calitate în laborator printre tipurile de teste pentru care se poate elibera un certificat de testare. Acest lucru are ca scop extinderea domeniului de aplicare a tipurilor de teste de diagnostic într-un moment în care testele COVID-19 sunt la mare căutare.
  • Asigurarea că certificatele de vaccinare conțin numărul total corect de doze administrate în orice stat membru și nu doar în statul membru care eliberează certificatul. Aceasta este pentru a răspunde preocupărilor practice ridicate de cetățeni cu privire la certificatele care indică un număr incorect de doze atunci când primesc doze de vaccin în diferite state membre.
  • Să prevadă că certificatele pot fi eliberate persoanelor care participă la studii clinice pentru vaccinuri împotriva COVID-19. Certificatul UE digital COVID eliberat participanților la probă poate fi apoi acceptat de alte state membre. Această măsură își propune să încurajeze dezvoltarea și studiul continuu al vaccinurilor împotriva COVID-19.

Utilizarea pe plan intern a certificatelor digitale UE COVID rămâne o chestiune pentru care trebuie să decidă statele membre. Legislația UE privind certificatul digital UE COVID nici nu prescrie și nici nu interzice utilizarea pe plan intern a certificatului digital UE COVID (cum ar fi pentru accesul la evenimente sau restaurante). În același timp, în cazul în care un stat membru stabilește un sistem de certificat COVID-19 în scopuri interne, ar trebui să continue să se asigure că certificatul digital al UE COVID este, de asemenea, acceptat pe deplin în aceste scopuri. În plus, Comisia încurajează, de asemenea, statele membre să-și alinieze perioadele de valabilitate naționale cu perioada de valabilitate stabilită la nivelul UE în scopul călătoriilor.

Pasii urmatori

Pentru a se asigura că extinderea este adoptată la timp înainte de 30 iunie 2022, data actuală de încheiere a Regulamentului UE privind certificatele digitale COVID, Comisia solicită Parlamentului European și Consiliului să adopte rapid propunerea.

Până la 31 martie 2022, Comisia va publica, de asemenea, un al doilea raport privind Regulamentul UE privind certificatele digitale COVID, astfel cum se prevede în regulamentul respectiv. Primul raport a fost publicat pe 18 octombrie 2021 . După cum se menționează în primul raport, Comisia prezintă propunerea de astăzi înaintea celui de-al doilea raport pentru a se asigura că procedura legislativă necesară poate fi încheiată înainte de data de încheiere actuală a regulamentului.

Membrii colegiului au spus:

Comisarul pentru Justiție, Didier Reynders , a declarat: „Nu putem prezice cum va evolua pandemia, dar ne putem asigura că cetățenii continuă să beneficieze de un certificat care funcționează și este acceptat oriunde ar merge. Fără această extindere, riscăm să avem multe sisteme naționale divergente și toată confuzia și obstacolele pe care aceasta le-ar provoca. Certificatul digital UE COVID s-a dovedit un instrument eficient pentru a facilita călătoriile în siguranță și gratuite. Deși aștept cu nerăbdare ziua în care nu mai este nevoie, între timp ne va permite să ne mișcăm în siguranță în Europa.”

Comisarul pentru sănătate și siguranță alimentară, Stella Kyriakides , a adăugat:„Certificatul digital al UE COVID a facilitat circulația și călătoria liberă în condiții de siguranță în vremuri de mare incertitudine. Cetățenii noștri au îmbrățișat-o și le-a făcut viața mai ușoară. Acest instrument important a fost esențial pentru gestionarea riscurilor și sprijinirea măsurilor de sănătate publică în vigoare pentru a proteja cetățenii în timpul pandemiei. Astăzi ne propunem să actualizăm posibilitățile de utilizare a certificatului pentru călătoriile în întreaga UE pentru a oferi certitudine cetățenilor noștri, atât timp cât nevoile de sănătate publică persistă. De asemenea, propunem să ne actualizăm certificatul cu cele mai recente evoluții științifice și schimbări epidemiologice, nevoia de a accelera campaniile de amplificare și de a sprijini cercetarea clinică în curs de desfășurare, recunoscând cetățenii care iau parte la aceasta.”

Comisarul pentru Piața Internă, Thierry Breton , a declarat: „Cu peste 1,2 miliarde de certificate emise și 60 de țări conectate, certificatul digital al UE COVID a devenit un standard global. Prin infrastructura digitală a EU Gateway, continuăm să facilităm acceptarea certificatelor COVID dincolo de frontiere, pe măsură ce pandemia evoluează. Acesta este un factor important pentru libera circulație și călătorie chiar și în perioade de incertitudine”.

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate