„Nu aveam voie să mănânc. Amețesc, mă țin de pereți când merg” – „Româncă proastă și împuțită!”

0
Foto caracter ilustrativ (Sursa: Foundation for Sarcoidosis Research)

Acesta este tratamentul pe care îl primesc multe dintre româncele noastre plecate în străinătate la muncă pentru a-și contura un viitor mai bun. Datoriile, sărăcia, lipsa locurilor de muncă sunt doar câteva dintre motivele pentru care unii români aleg calea străinătății, doar că socoteala de-acasă…

Rodica U. este o româncă ajunsă în Austria ca îngrijitoare, prin intermediul unei firme de plasare a forței de muncă – sau cel puțin asta s-a crezut. În realitate, negru pe alb, adică în acte, firma respectivă este de fapt o agenție de turism, cu sediul în Caraș-Severin.

Ajunsă acolo pentru a îngriji o persoană cu demență, femeia a fost supusă unui tratament inuman. Pe lângă faptul că a fost numită „româncă proastă și împuțită”, nu i se permitea să mănânce. Declarația ei este de-a dreptul halucinantă, desprinsă parcă dintr-un scenariu de groază:

„De la mâncare au plecat toate, că în rest suportam orice. Orice umilință aș fi suportat. Dar nu aveam voie să mănânc. Aseară am furat o felie de pâine. Amețesc, mă țin de pereți când merg. Cerșesc mâncare și ei mă gonesc ca pe un câine. Am luat legătura cu firma și firma mi-a spus că nu mă crede și nu mi-a mai răspuns la telefon”.

Nu puține sunt firmele care percep comisioane pentru plasarea românilor la muncă în străinătate, deși, cel puțin teoretic, acest lucru este interzis prin lege. Practic, acest obicei se perpetuează de ani buni, fără nicio garanție a unui loc de muncă măcar uman, să nu spunem decent plătit.

Aveți mare grijă atunci când alegeți să plecați la muncă prin intermediul firmelor de recrutare. Căutați informații, cereți detalii, verificați profilul firmei respective. Nu e nimic mai dureros decât să suferi de foame singur, printre străini, îndurând asemenea umilințe, pe un salariu de nimic.

Sursa articol: ziarulromânesc.at

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate