Noutati privind aplicarea TVA din 1 ianuarie 2014

0

In Monitorul Oficial nr. 703 din 15 noiembrie 2013 a fost publicata OUG 102/2013 pentru modificarea si completarea Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal si reglementarea unor masuri financiar –fiscale.

Modificarile si completarile acestei ordonante au in vedere urmatoarele aspecte de natura fiscal.

Efectele fiscale ale anularii din oficiu a codului de inregistrare in scopuri de TVA  se refera doar la contribuabili  persoane impozabile stabilite in Romania:care au fost/sunt inscrisi inactivi in Registrul contribuabililor inactivi/reactivati sau carora li s-a anulat inregistrarea in scopuri de TVA si au fost inscrisi in Registrul persoanelor impozabile a caror inregistrare in scopuri de TVA.

Baza de impozitare nu cuprinde sumele achitate de o persoana impozabila in numele si in contul altei persoane si care apoi se deconteaza acesteia, inclusiv in situatia in care  locatorul asigura el insusi bunul care face obiectul unui contract de leasing si refactureaza locatarului costul exact al asigurarii,

Baza de impozitare se reduce si in situatia:desfiintarii totale sau partiale a contractului pentru livrarea de bunuri sau prestarea de servicii, inainte de efectuarea acestora, dar pentru care au fost emise facturi in avans, precum si in situatia desfiintarii totale ori partiale a contractului pentru livrarea de bunuri sau prestarea de servicii  ca urmare a unui acord scris intre parti sau ca urmare a unei hotarari judecatoresti definitive si irevocabile sau in urma unui arbitraj.

Sunt scutite cu drept de deducere operatiunile efectuate de:nave atribuite navigatiei in largul marii,  utilizate pentru transportul de calatori/bunuri cu plata sau pentru activitati comerciale, industriale sau de pescuit, si nave utilizate pentru salvare ori asistenta pe mare sau pentru pescuitul de coasta.

Persoana impozabila nestabilita in Romania, dar  stabilita in alt stat membru, neinregistrata si care nu este obligata sa se inregistreze in scopuri de TVA in Romania poate beneficia de rambursarea taxei pe valoarea adaugata aferente importurilor si achizitiilor de bunuri/servicii, efectuate in Romania chiar daca nu a achitat contravaloarea acestora.

Persoana impozabila stabilita in Romania poate beneficia de rambursarea TVA aferente importurilor si achizitiilor de bunuri/servicii efectuate in alt stat membru, chiar daca nu a achitat contravaloarea acestora.

In cazul bunurilor distruse, pierdute sau furate, altele decat bunurile de capital,  nu se mai efectueaza ajustarea taxei deduse daca aceste situatii sunt demonstrate sau confirmate corespunzator de persoana impozabila. in cazul bunurilor furate, persoana impozabila demonstreaza furtul bunurilor pe baza actelor doveditoare emise de organele judiciare.

Nu se efectueaza ajustarea sumei TVA deduse in cazul bunurilor de capital  folosite de persoana impozabila integral sau partial, pentru alte scopuri decat activitatile economice, daca la momentul achizitiei s-a limitat cu 50% dreptul de deducere.

In cazul bunurilor de capital pierdute, distruse sau furate nu se mai efectueaza ajustarea taxei deduse, daca  situatiile respective sunt demonstrate sau confirmate  corespunzator de persoana impozabila care le detine. in cazul bunurilor furate, persoana impozabila demonstreaza furtul bunurilor pe baza actelor doveditoare emise de organele judiciare.

Mai multe detalii aici: OUG 102/2013.

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate