Noutati legate de taxarea inversa pentru livrarile de energie electrica

0

Din punctul de vedere al taxarii inverse pentru livrarile de energie electrica catre un comerciant persoana impozabila, Ordonanta Guvernului nr. 28/2013 publicata in Monitorul Oficial din data de 30 august 2013, intrata in vigoare la data de 1 septembrie 2013, detaliaza mai exact notiunea de comerciant persoana impozabila.

Potrivit recentelor modificari, un comerciant persoana impozabila beneficiaza de achizitii de energie electrica in regim de taxare inversa (fara plata TVA intre furnizor si cumparator), cand aceasta persoana impozabila detine licenta de operator cu energie electrica.

Conditia aplicarii taxarii inverse este ca energia electrica sa fie destinata revanzarii, iar consumul propriu al operatorului economic este neglijabil. Prin consum propriu se intelege consumul de maxim 1% din energia electrica achizitionata in perioada ianuarie – noiembrie a fiecarui an calendaristic.

Este considerat de asemenea comerciant, orice persoana ce indeplineste cumulativ urmatoarele conditii:

–          detine o licenta valabila de furnizare a energiei electrice, eliberata de ANRDE;

–          activitatea sa principala o constituie revanzarea energiei electrice, iar consumul propriu este neglijabil.

Persoana ce indeplineste aceste conditii va depune pana pe data de 10 decembrie o declaratie la ANAF cu privire la consumul propriu. ANAF va centraliza toate aceste declaratii si le va publica pe site pana pe data de 31 decembrie.

Aplicarea acestei prevederi in anul 2013 se efectueaza cu aplicarea masurii de taxare inversa, in condiţiile in care cumparatorul transmite vanzatorului o declaratie pe propria raspundere din care sa rezulte ca este un comparator – revanzator de energie electrica, iar consumul propriu este neglijabil.

Consumul propriu se considera neglijabil cand acesta nu depaseste 1% din cumpararile de energie din perioada ianuarie – iulie 2013.

Pentru mai multe informatii accesati urmatorul link: Ordonanta nr 28/2013.

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate