Noua lege a pensiilor, pusă în dezbatere publică

9

Ministerul Muncii și Solidarității Sociale a publicat în transparență decizională proiectul pentru legea pensiilor publice.

Principiile de bază ale noii legi sunt:

✅ contributivitate

✅ stabilitate în muncă

✅echitate

✅ solidaritate.

Este pentru prima dată în istoria sistemului public de pensii din România când stabilitatea în muncă este recompensată prin puncte în plus pentru cei care muncesc mai mult de 25 de ani.

Mamele se pot pensiona mai devreme. Vârsta standard de pensionare scade cu câte șase luni pentru fiecare copil. Reducerea se acordă pentru cel mult șapte copii. Prevederea este valabilă și în cazul copiilor adoptați.

Perioada de concediu de creștere a copilului este considerată perioadă contributivă și va determina o creștere a pensiei.

Vor fi valorificate veniturile nepermanente contributive: acord global, plata cu ora, al treisprezecelea salariu, premii, etc.

informează Ministerul Muncii.

Proiectul poate fi consultat AICI – click.

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
9 Comentarii
  1. Vasile A. spune

    Legea spune că ieși la pensie dacă ai minim 15 ani de contribuție la fondul de pensii. Dar nu înțeleg de ce stagiul militar este eliminat și nu este asimilat în acești 15 ani ? Armata s-a făcut obligatoriu, nu era facultativă precum facultatea. Mulți soldați au muncit din greu pe șantiere, în agricultură sau la tot felul de obiective cum a fost Canalul și/sau Casa Poporului.Și ei au construit ceva în țara asta. Dacă perioada stagiului militar nu contează, înseamnă că am pierdut 16 luni din tinerețe degeaba. Cred că normal și corect este ca stagiul militar să fie considerat perioadă de contributivitate asimilată în cadrul celor 15 ani minimi necesari pentru pensie. Sunt de acord să nu se ia în calcul facultatea, pentru că de regulă studenția este o plăcere și o ocupație asumată. Dar stagiul militar în timpul comunismului nu a fost deloc o bucurie, a implicat riscuri și pericole și nimeni nu avea de ales.

  2. Corneliu Maciuceanu spune

    Este indicat introducerea in lege a urmatoarelor clauze:
    A) Tinand cont ca speranta medie de viata in Romania este de cca 75 ani (pentru barbati este 72 ani), iar speranta de viata sanatoasa este de 60,5 ani pentru femei si de 59,3 ani pentru barbati, este moral, logic si corect ca macar pentru ultimii cativa ani de trait a pensionarilor normali, batrani si bolnavi in varsta de minim 72 ani (si care nu au pensii speciale, nu primesc ajutoare sociale, de caldura, electricitate, tichete pentru tratament balnear, etc si nu au iesit la pensie la 45-60 ani) sa li se acorde macar cateva din facilitatile acordate Bugetarilor, respectiv:
    a) tichete de masa
    b) vouchere de vacanta
    c) tichete de sarbatori (Craciun, Paste)

    B) De asemenea, pentru pensionarii de minim 72 ani, ar fi indicat si:
    1 ) vouchere pentru medicamente (pentru boli cronice) si interventii/verificari/recuperari/investigatii medicale recomandate de medicul de familie si/sau abonamente pentru asigurare medicala, toate acestea fiind de o valoare forfetara fixa
    2) scutire de plata CAS si CASS pentru orice activitate si/sau alte venituri (in cazul in care au platit CAS si CASS in timpul muncii/activitatii/angajarii lor de minim 25 ani, ceea ce rezulta din Carnetul de Munca si/sau Adeverinte ale Angajatorului))
    3) a 13-a pensie platibila in data Craciunului
    4) schimbarea tichetelor de tren in bani sau vouchere alimentare
    5) tinand cont ca pana in anul 1990 toti acesti pensionari (de minim 72 ani) au lucrat 6 zile pe saptamana (de multe ori chiar 7 zile pe saptamana, fara marirea salariului) , fata de 5 zile pe saptamana cat s-a lucrat dupa 1990, sa se aplice un procent de 20 % (deoarece 6 zile : 5 zile = 1,20) la stagiul de cotizare luat in considerare la calculul pensiei pana in 1990, adica sa se ia in considerare perioada reala de munca efectuata de acesti pensionari pana in anul 1990
    6) aolicarea unui procent de 10% (sau cat se considera) la valoarea pensiei pentru perioada lucrata dupa anul 2001 (pentru care nu seemit Adeverinte) in domeniul energetic, chimic, petrochimic, sectoare calde/termice, metalurgie, etc

    De asemenea, pentru a evita ca acesti pensionari de peste 72 ani sa intenteze milioane de procese (ei neavand posibilitati nici materiale si nici fizice), cat si pentru a se putea aplica la calculul pensiei Principiul Primordial al CONTRIBUTIVITATII (altfel aceasta Lege nu va putea fi aplicata corect), Casele de Pensii trebuie OBLIGATORIU sa ia in considerare (fara interpretare, fara conditionare si fara rea vointa) introducerea la calculul pensiilor a tuturor contributiilor CAS platite, adica sa ia OBLIGATORIU in considerare TOATE ADEVERINTELE (inclusiv cele la care s-a platit CAS ca membru in Consiliul de Administratie) prezentate pana in prezent la Casele de Pensii inclusiv cele care nu sunt prezentate conform Anexa nr.6 din Lege (nici nu pot corespunde deoarece unele Adeverinte au fost emise in urma cu zeci de ani si se refera la perioade de munca din anii 1975-2001, toti Angajatorii au emis Adeverinte dupa tipicul fiecaruia, neacceptand prezentarea intr-o forma acceptata de Casele de Pensii si neacceptand sa emita ulterior Adeverinte conform cerintelor ulterioare ale Caselor de Pensii; important este sa reiasa ca s-a platit CAS pentru sumele platite Angajatului, aceasta insemnand de faptv CONTRIBUTIVITATE).
    Ar fi simplu si eficient ca in Lege sa se prevada ca din momentul primirii de la Casele de Pensii a documentelor detaliate si clare a recalcularii pensiei, Angajatii sa prezinte in termen de 45 zile la Casa de Pensii o Nota cu situatia adevarata a stagiului de cotizare, plata CAS, Adeverinte, etc in cazul in care recalcularea nu este adevarata, completa si corecta. Astfel s-ar evita milioane de procese. Caele de Pensii vor trebui sa raspunda complet si detaliat Pensionarului in termen de 45 zile de la primirea acestei Note.
    De asemenea Noua Lege trebuie sa prevada explicit ca nu se vor lua in considerare Hotararile Judecatoresti negative ale tuturor completelor de judecata privind spetele care au fost modificate prin noua Lege (ma refer la cele privind contributivitatea). De abia dupa 45 zile Pensionarul va apela la Instante in decurs de alte 45 zile.
    Va multumesc.

  3. Sturzu spune

    Trebuie luate în calcul toate perioadele lucrate în grupa a 1si a 2 de muncă nu numai anii complecti sun persoane care au si peste 11 luni de muncă în grupa.2 si nu li se iau in calcul.

  4. Corneliu Maciuceanu spune

    Trebuie inclus obligatoriu in LEGE ca vor fi acceptate pentru calculul pensiei toate Adeverintele emise de Angajatori (nu neaparat exact cu cuvintele cerute in formulare ale legii, deoarece Angajatorii au emis Adeverinte numai cum au vrut ei si nu au acceptat sa emita Adeverinte conform Formularelor/Anexelor din Lege si nici sa emita alte Adeverinte chiar daca Angajatul le-a solicitat iar Legea nu obliga Angajatorii in acest sens; intre timp muli Angajatori nu mai exista) in care se arata ca angajatul a efectuat ore suplimentare, a primit prime, premii, plata cu ora, spor de vechime conform legii, sporuri cu caracter permanent si nepermanent, adaos la vechimea in munca, venituri concediu de odihna, veniturile de indemnizatie ca membru al Consiliului de Administratie, alte drepturi,,pentru care s-au platit asigurarile sociale, adaos de vechime in munca pentru munca in tari cu clima grea de suportat, venituri pentru perioada dintre data depunerii documentelor de pensionare si data incetarii contractului de munca, perioada de 1 an pentru efectuarea unui singur curs postuniversitar de minim 1 an cu diploma de absolvire emisa de ministerul educatiei si invatamantului sau se prezinta salariile brute / drepturi totale si contributia de pensie, , in toate aceste Adeverinte in care se precizeaza ca Angajatorul a platit si virat CAS si pensie suplimentara.

  5. Pogan spune

    E bătaie de joc pt mamele care așteaptă de 4 ani ca să se aplice legea 127/2019 care le ajuta să iasă la pensie,cu 2 ani mai repede, la primii 3 copii,la următorii cu câte un an.Acum se face multă publicitate că vor ieși cu șase luni mai repede.pt fiecare copil.Deci nu vor mai ieși acum,ci la 63 de ani 2030 când se egalizează vârsta cu a bărbaților.Nu cred că aceste mame vor mai vota vreodată cu acești oameni,care le-au dat ,,plasă”😡

    1. Sandica spune

      Ar trebui sa se mențină
      majorarea punctajului anual cu 10% pt. sporurile nepermanente în perioada dinainte de 1989 pt care s-a plătit contribuțiile la pensie asa cum era în legea 127,avand în vedere ca multe arhive nu mai exista

      1. Andercou Rodica spune

        Dacă este contributivitate de ce nu se ia în calcul perioada de șomaj de după 2002?Vreau sa ies la pensie cu 5 ani mai devreme și îmi lipsește acea perioadă. În plus grupa a doua de ce nu se ia în calcul dacă vrei sa ieși anticipat?

      2. Ionescu spune

        Trebuie sa se tina seama de grupele de munca și sa nu se mărească vârstă de pensonare a femeilor! Nici pe vremea lui Ceaușescu nu a fost egala!!

    2. Olga spune

      Tare mult as dori sa știu ,care este motivul logic de reducere cu 10 % pentru cei născuți în anul 1959 doresc o explicație logica???

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate