Noi modificari in legislatia muncii in luna octombrie

0

Conform legii nr. 260 din 2 octombrie 2013 pentru aprobarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 55/2013 privind unele masuri fiscal-bugetare si pentru modificarea unor acte normative, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 620 din 4 octombrie 2013, cota de impozit pentru veniturile reprezentand salarii/indemnizatii/sume compensatorii acordate, in conditiile legii, cu ocazia incetarii contractului de munca, raportului de serviciu sau mandatului angajatilor cu functii de conducere sau persoanelor care au fost numite in calitate de membru in cadrul Consiliului A.S.F. sau in cadrul autoritatilor care se reorganizeaza  este de 85%.

De asemenea, conform legii nr. 259 din 1 octombrie 2013 pentru aprobarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 36/2013 privind aplicarea in perioada 2013-2018 a unor masuri de protectie sociala acordata persoanelor disponibilizate prin concedieri colective efectuate in baza planurilor de disponibilizare, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 612 din 2 octombrie 2013, persoanele concediate in conditiile Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 36/2013 beneficiaza de urmatoarele drepturi:

a) indemnizatie de somaj, stabilita potrivit reglementarilor legale in vigoare;

b) venit lunar de completare;

c) plati compensatorii acordate de catre operatorii economici din bugetele de venituri si cheltuieli ale acestora, in conformitate cu prevederile contractelor colective sau individuale de munca aplicabile, respectiv incheiate la nivelul fiecarui operator economic.

Sumele necesare pentru acordarea venitului lunar de completare se suporta din bugetul asigurarilor pentru somaj si sunt exceptate de la plata contributiilor potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare.

Perioada in care se acorda venit de completare constituie stagiu de cotizare in sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale si catre Fondul national unic de asigurari sociale de sanatate.

Perioada in care persoanele din sectorul minier, care dovedesc un stagiu de cotizare de cel putin 17 ani in conditii speciale, 13,5 ani in conditii speciale in zona I de radiatii sau 15 ani in conditii speciale in zona II de radiatii, beneficiaza de venit lunar de completare, constituie stagiu de cotizare realizat in conditii speciale de munca.

Textul integral al legii il puteti gasi aici: Lege nr 260/2013  si Lege nr 259/2013 .

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate