Modificări în Codul Rutier 2022: O nouă lege a fost promulgată de președintele țării

2

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat Legea privind completarea Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice.

Legea are ca obiect de reglementare completarea OUG nr.195/2002, în sensul instituirii obligaţiei anumitor categorii de conducători de autovehicule de a urma un curs de formare în vederea pregătirii speciale pentru prevenirea accidentelor rutiere (conducere defensivă), precum şi al stabilirii unor facilităţi fiscale pentru stimularea efectuării respectivelor cursuri de către toate categoriile de conducători de autovehicule.

Conducerea auto defensivă este definită în lege ca pregătire specială a conducătorilor auto în vederea prevenirii accidentelor rutiere.

Potrivit actului normativ, conducătorii auto pot urma un curs de formare în vederea pregătirii speciale pentru conducere auto defensivă.

„Normele privind autorizarea şcolilor de conducători auto şi a instructorilor auto în domeniul conducerii auto defensive, normele privind atestarea profesorilor de legislaţie rutieră şi a instructorilor de conducere auto în domeniul conducerii auto defensive, precum şi procedura de examinare şi formare în domeniul conducerii auto defensive se stabilesc prin ordin al ministrului Transporturilor şi Infrastructurii. (…) Evidenţa conducătorilor de vehicule care au urmat cursuri în domeniul conducerii defensive se ţine de către Poliţia Rutieră din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, care evaluează anual eficienţa acestor cursuri raportat la gradul de implicare al absolvenţilor în accidente de circulaţie. Procedura de ţinere a evidenţei şi de evaluare a eficienţei se stabilesc prin ordin al Ministerului Afacerilor Interne. (…) În termen de 6 luni de la intrarea în vigoare a prezentei legi, ministrul Afacerilor Interne emite ordinul”, prevede legea.

Pentru a încuraja românii să urmeze acele cursuri, conducătorii beneficiază de deducerea din impozitul pe venit a cheltuielilor efectuate pentru absolvirea unui curs de formare în vederea pregătirii speciale pentru conducere auto defensivă. Dacă discutăm de persoane juridice, în situaţia în care aceste cheltuieli sunt suportate de către angajator, acesta beneficiază, prin excepţie de la prevederile Codului Fiscal, de deducerea din impozitul pe profit/venit a cheltuielilor respective.

„Cheltuielile efectuate pentru absolvirea unui curs de formare în vederea pregătirii speciale pentru conducere auto defensivă de către conducătorii de vehicule cu vârsta cuprinsă între 18-26 ani care se află în continuarea studiilor şi nu realizează venit sunt deduse din impozitul pe venitul realizat de către persoanele prevăzute la art. 499 din Codul civil”, mai arată legea.

Pentru cea mai mare parte a populației, întregul efort legislativ detaliat mai sus este complet opțional. Singurele categorii de șoferi pentru care cursurile de conducere defensivă sunt obligatorii sunt cei care se află la volanul unui vehicul special, pompieri, salvare și așa mai departe. Ei trebuie să urmeze cursul în următoarele 12 luni, din momentul intrării în vigoare a legii.

telegram ziar piatra neamt
Citește și
2 Comentarii
  1. legio spune

    Da s-a mai gasit o metoda sugativa , o metastaza care sa mai scuture niste bani din buzunarele si asa goale a romanilor . Asta este sora cu acele cursuri cica de atestare a conducatorilor auto ,nimic altceva decat inca o afacere profitabila a unor militiano-politisti trimisi la pensie sau dati afara ptr manarii. V-ati intrebat vreodata ;de ce se calca pe picioare doua ,,institutii” platite din buget ptr a face nimic ,renumitele ARR-RAR ?

  2. Constantinescu Dumitru spune

    Ni cunosc in detaliu continutul legii promulgate, dar ar fi foarte bine daca, pe langa cei care conduc auto speciale, ar fi obligati sa faca aceste cursuri, pe bugetul propriu, si persoanele carora le sunt suspendate permisul din varii motive.
    As mai dori ca cursurile sa fie finalizate printr-un examen ff sever.
    Multumesc

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate