Noi medicamente pentru recuperare în urma leziunilor creierului și coloanei vertebrale

1

leziuni-creir

Un nou studiu a demonstrat că o moleculă mică, produsă de o ciupercă, ar putea stimula regenerarea axonilor – proiecții filiforme care transportă semnale electrice între celulele nervoase din creier și măduva spinării. Cercetătorii cred că descoperirea ar putea duce la noi medicamente necesare pentru repararea leziunilor sistemului nervos central.

Cercetătorii au descoperit că o moleculă mică numită fusicoccin-A stimulează regenerarea axonilor deteriorați. Deteriorarea axonilor este o caracteristică a deteriorării sistemului nervos central, cum ar fi cea care apare în leziuni traumatice cerebrale, accident vascular cerebral, leziuni ale măduvei spinării. Este motivul principal pentru invaliditatea care rezultă din aceste condiții.

Din păcate, odată ce se deteriorează, axonii nu se regenerează cu ușurință. De asemenea, cercetările recente sugerează că, în caz de leziuni cerebrale traumatice, axonii pot continua să se degenereze chiar ani după un prejudiciu,  acest lucru putând conduce la dezvoltarea unor boli cum ar fi Alzheimer.

Un nou studiu, condus de Universitatea McGill din Montreal, Canada, și publicat în revista Neuron, se referă la o familie de proteine ​​numite 14-3-3, care prezintă capacitatea de a proteja celulele nervoase sau neuronii.

Autorul Alyson Fournier, profesor de neurologie și neurochirurgie la McGill, conduce un laborator care a investigat proteina 14-3-3 și caută modalități de a stimula regenerarea axonilor.

Deteriorarea axonilor nu are loc numai în accidente vasculare cerebrale sau în cazul leziunilor creierului și a măduvei spinării,  ci și în multe alte boli, inclusiv scleroza multiplă și o serie de tulburări neurodegenerative.

În timpul investigației cercetătorilor, Andrew Kaplan, Ph.D. candidat din grupul Fournier, a dat peste o moleculă mică numită fusicoccin-A, care este produsă de anumite ciuperci. El a găsit dovezi că molecula pare să stabilizeze interacțiunile dintre proteina 14-3-3 și alte proteine ​​din plante.

Descoperirea a determinat echipa să studieze dacă efectul pe care fusicoccin-A îl are asupra proteinelor 14-3-3 din plante se produce, de asemenea, și la animale, precum și dacă ar putea fi folosite proteinele pentru a repara axonii.

Cercetătorii au testat ideea prin cultivarea neuronilor deteriorați mecanic cu molecula fusicoccin-A. Kaplan spune că, atunci când s-a uitat prin microscop în ziua următoare, „axonii crescuseră ca buruienile.”

El și colegii săi au concluzionat că descoperirile lor oferă un punct de plecare pentru dezvoltarea de medicamente noi pentru a trata deteriorarea axonilor. Kaplan sugerează că cercetarea viitoare ar trebui să se concentreze pe descoperirea mecanismelor prin care fusicoccin-A stimulează repararea axonilor.

Cercetătorii au descoperit o posibilă explicație în legătura pe care o proteină numită GCN1 o are cu proteina 14-3-3. Ei sugerează că această legătură ar putea fi un factor important în capacitatea moleculei fusicoccin-A de a stimula creșterea axonilor, și investigații suplimentare ar putea demonstra că această legătura ar putea fi o nouă țintă pentru terapii.

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
1 Comentariu
  1. Gavrilei Clara spune

    Am fost in coma hipoglicemica 3 zile si am ramas cu sechele. Nu ma pot concentra si uit.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate