Noi măsuri în România, după 2 cazuri pozitive cu Omicron: Certificat verde și un document de localizare (VIDEO)

1

La ora 11, astăzi, 5 decembrie, a avut loc o întâlnire de lucru la Guvern cu premierul Nicolae Ciucă, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, și directorul Centrului Național de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile, Adriana Pistol.

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a anunțat deja, după confirmarea de ieri a celor două cazuri de infectare cu noua variantă Omicron în România că săptămâna viitoare va fi adoptat un set de măsuri pentru a reduce riscul de răspândire.

Nimeni nu a murit până la această oră după infectarea cu noua variantă super mutantă Omicron Covid, în ciuda faptului că tulpina a fost observată în peste 30 de țări, a dezvăluit Organizația Mondială a Sănătății (OMS). De altfel, cele două persoane confirmate cu Omicron în România sunt izolate la domiciliu și sunt asimptomatice.

OMS a declarat că încă nu a văzut nicio raportare de decese legate de Omicron, dar răspândirea noii variante a condus la avertismente că ar putea provoca mai mult de jumătate din cazurile de Covid din Europa în următoarele câteva luni, înlocuind varianta Delta. OMS a mai avertizat că ar putea dura săptămâni pentru a determina cât de infecțioasă este varianta, dacă provoacă boli mai severe și cât de eficiente sunt tratamentele și vaccinurile împotriva acesteia.

„Vom primi răspunsurile de care toată lumea are nevoie”, a spus Michael Ryan de la OMS.

Cercetătorii din Africa de Sud au analizat cazurile existente de Omicron din regiune. Până la această oră, se pare că majoritatea pacienților spitalizați care au fost testați pozitiv pentru Covid nu au avut nevoie de oxigen suplimentar. Puțini au dezvoltat pneumonie Covid, puțini au necesitat îngrijire la nivel înalt și foarte puțini au fost internați la terapie intensivă.

Prima impresie după examinarea pacienților din Africa de Sud de când a apărut varianta Omicron este că în majoritatea spitalelor internările sunt pentru diagnostice care nu au legătură cu COVID-19. Pozitivitatea SARS-CoV-2 este o constatare incidentală la acești pacienți și este în mare măsură determinată de politica spitalului care impune testarea tuturor pacienților care necesită internare în spital.

Analiza continuă, însă pentru moment există un oarecare consens că varianta nouă, deși este mai contagioasă, provoacă simptome mai ușoare.

Fiind o variantă de îngrijorare, multe țări au suspendat zborurile din Africa și, de asemenea, au impus carantinarea călătorilor din zonele de risc. Africa de Sud s-a plâns că este pedepsită – în loc să fie aplaudată – pentru descoperirea Omicron, o nouă variantă îngrijorătoare a Covid-19. Ministerul de Externe african a făcut declarația, deoarece țările din întreaga lume au restricționat călătoriile din sudul Africii, pe măsură ce au apărut detalii despre răspândire.

MĂSURILE STABILITE ÎN ROMÂNIA

După o ședință de 4 ore, în jurul orei 15.00, Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila și șeful DSU, Raed Arafat au susținut declarații la finalul întâlnirii.

S-a discutat ca, pentru limitarea răspândirii Omicron, românii și alți cetățeni UE care vin din țările terțe vor prezenta test RT PCR, obținut cu cel mult 48 de ore înaintea călătoriei. Cei care nu sunt vaccinați vor intra în carantină zece zile.

Cei care vin din alte țări UE, vor continua să prezinte certificatul verde, care să ateste respectiv vaccinarea, trecerea prin boală în ultimele 180 de zile sau rezultatul negativ al unui test RT PCR, obținut cu cel mult 72 de ore înaintea călătoriei.

Persoanele nevaccinate și netrecute prin boală în ultimele șase luni, care călătoresc din alte state membre UE aflate în zona roșie urmează a fi carantinate zece zile.

Persoanele nevaccinate și care nu au trecut prin boală în ultimele șase luni și care nu prezintă test RT PCR realizat cu 72 de ore înaintea călătoriei vor fi carantinate pentru 14 zile.

Nu există măsuri suplimentare în privința vaccinaților, cu o excepție: persoanele vaccinate și care vin din țări din afara UE trebuie să prezinte test PCR.

Data introducerii măsurii va fi stabilită prin hotărâre CNSU, cel mai probabil mâine, 6 decembrie.

Raed Arafat a precizat că toți cei care intră în țară trebuie să prezinte PLF (formular de localizare a pasagerilor). Acest formular va fi implementat din 20 decembrie.

Formularele de localizare a pasagerilor (PLF) sunt utilizate de autoritățile de sănătate publică pentru a facilita urmărirea contactelor în cazul în care călătorii sunt expuși la o boală infecțioasă în timpul călătoriei cu avionul, nava (croaziera/feribot), calea ferată, autobuzul sau automobilul. Informațiile pe care călătorii le furnizează în PLF-uri pot fi folosite de autoritățile de sănătate publică din țările de destinație pentru a contacta rapid călătorii, cu scopul de a proteja sănătatea călătorilor și a contactelor acestora, precum și de a preveni răspândirea ulterioară a bolii.

Țările care necesită completarea PLF utilizează în prezent formulare de localizare a pasagerilor pe hârtie sau au dezvoltat sisteme naționale online. În lumina pandemiei de COVID-19, a fost dezvoltată o aplicație web pentru un formular digital european de localizare a pasagerilor (dPLF). 

Nu s-a discutat introducerea certificatului verde la slujbe și procesiuni religioase. Am declarat, în mod public, că nu se pune această problemă a utilizării certificatului verde la slujbele religioase.”, a spus Alexandru Rafila.

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
1 Comentariu
  1. Mutu spune

    Nu vom mai scăpa niciodată de circul ăsta….

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate